21 Temmuz 2012 Cumartesi

Zeytin yağı : Kutsal ağacın ürünü




Van Gongh, Zeytin ağaçları (1889)


Bütün kutsal kitaplarda adı geçen zeytin, Akdeniz havzasının ve Dünya’nın en önemli kültür bitkisi. Neden mi ? 300-400 yıl yaşayan ve tarihi 39 000 yıl öncesine kadar uzanan bu bilge ağaç; binlerce yıldır hem keyif, hem de sağlık dağıtıyor..Adeta kendini  insanlığa adamış bir bilge kişi, bir hekim....En önemli ürünü de; son yıllarda sağlıklı beslenme için önerilen Akdeniz mutfağının vazgeçilmez parçası olan “zeytinyağı”.. Aslında, Osmanlı döneminden beri bizim mutfak kültürümüzün de ayrılmaz parçası olan zeytinyağı’na olan ilgi dünyada da Türkiye’de de artıyor..

Neden zeytinyağı ?

Dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de zeytinyağına artan bir ilgi var..Konunun Türkiye’deki en önemli uzmanlarından, meslektaşım, Yağ Bilimi ve Teknolojisi Derneği Başkanı, Türkiye’de Zeytinyağı standartlarını hazırlayan kurlun yöneticisi  Prof.Dr. Aziz Tekin’e göre; Uluslararası standardı hazırlanan ve doğrudan meyveden üretilen ve ısıl görmeyen tek doğal yağ.. Dünya’da 3 milyon ton, Türkiye’de 165 000 ton üretiliyor..Özellikle, antioksidan özelliğe sahip yapısıyla adeta sağlık için yaratılmış.. Ayrıca, bizim damak tadımız ve kültürümüzle özdeşleşiyor.  

Artık Ödüllü Zeytinyağı Üretiyoruz..

Son yıllarda Türkiye’nin adı Uluslararası Zeytin Yağı değerlendirmelerinde de önem kazanıyor.. Konunun öncüsü ise “Ankara”lıların ve Türkiye’nin yakından tanıdığı, “Düzen Laboratur Grubu”nun sahibi Prof.Dr.Yahya Laleli… Anne, tarafından zeytinyağı üreticisi Midilli’li bir aileden gelen Yahya hoca, tıp mesleğindeki başarısının yanına “Laleli” markasıyla çıkarttığı butik zeytinyağı’nı da katarak, gıda alanında da uluslararası başarıya ulaşmış.. Kuşkusuz, zeytinyağı ve  sağlık konusu denildiğinde akla gelen ilk kişi.. Özellikle son yıllarda “Laleli Zeytinyağı” ile, Dünya Zeytinyağı Ticareti’ni elinde bulunduran Italya ve ABD’den  gelen uluslararası madalyalar ona ve çalışanlarına farklı bir motivasyon vermiş..

2011-2012 sezonu ürünüyle alınan dereceler
a.       Monde Selection: Altın Madalya & International High Quality Trophy
Laleli Sızma Zeytinyağı
b.      ITQI Superior Taste Award: 2 Altın Yıldız
Laleli Sızma Zeytinyağı
c.       Los Angeles International Extra Virgin Olive Oil Competition: Altın Madalya
Laleli Organik Defne ve Laleli Organik Kekik Aromalı Sızma Zeytinyağları
d.      BIOL – International Prize for the Best Organic Olive Oil: Gümüş Madalya
Organik Sızma Zeytinyağı





 Doğal, Lezzetli ve Sağlıklı..

Ben, zeytinyağının rafine olmayanını, rafine olmayanını yani natürel olanını seviyorum. Rafinasyon, hem lezzeten, hem de sağlık kalitesinden götürüyor..

Geçen hafta, ziyaretine gittiğim Prof.Dr. Yahya Laleli ile zeytin yağının lezzet ve sağlık yönü   üzerine konuştuk..  Öncelikle; “Uluslararası başarının tesadüfi olmadığını, Türkiye’nin toprak yapısı ve iklim koşullarıyla dünyanın en lezzetli zeytinyağlarını üretebileceğini, ancak, doğru üretim tekniklerini kullanarak farklı zeytin çeşitlerinden, farklı tip ve karakterde zeytin yağı üreterek ürün yelpazesinin geliştirilmesi” gerektiğini vurguladı.

 Ayrıca; “sıradan, küf kokan, toprak kokan, kısaca kötü kokulu zeytin yağlarının devrinin dünyada kapandığını, Kaliforniya-Davis Üniversitesin’de yapılan araştırmalarda ABD’ye Avrupa’dan ithal edilen özürlü yağların ülkeye girişinin engellendiğini, artık AB tarafından bir anlamda zeytinyağının sağlık ve lezzet kalitesinin en önemli göstergesi olan flavanoid içeriğinin etiket üzerinde belirtilmesi”nin tartışıldığını belirtti…

Tıp doktoru olarak; zeytinyağı’nın insan sağlığı bakımından çok önemli olan  “omega 3/ omega 6” oranını en iyi dengeleyen yağ olduğunu, hamile ve emzikli anneler için önemi dışında, obezite, diabet, meme ve kalın barsak kanserlerine karşı daha dayanıklı bir toplum için de çok değerli bir gıda” olduğunu da belirtti.. Benim de katıldığım, çok önemli bir önerisi de var : “Okullarda zeytinyağı tüketimi”.. Bakanlığımız sütte yaptığını, neden zeytinyağıyla da  yapmasın.. Ayrıca, çocuklarda mide barsak problemi de yaşanmaz !!

2 yorum:

  1. Zeytin tarihi, efsaneleri, hikayeleri, felsefesi ve sembolizması ile ilgili en geniş çalışmalardan ve okunması gerekli yazılardan biri : Ölümsüz Ağaç Zeytin: Kutsal Tören http://www.apelasyon.com/Yazi/97-olumsuz-agac-zeytin-kutsal-toren-derleme

    YanıtlaSil
  2. Evet çok haklısınız. Ama ne yazık ki biz zeytinin kıymetini hala anlamamışız. Çünkü zeytinin yetiştiği Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerimizi sanayileşmek ve turizm uğruna zeytinlikleri yok ederek taş yığınlarına çevirmişiz ve çevirmekteyiz. Ne zaman taşlaşmaya son verilecek, bir de zeytin yağı ve sade yağ hakkında yapılan yanıltıcı (50 li yıllarda) yayınları unutmamalıyız. Bütün Akdeniz ülkeleri zeytinlikleri koruyup geliştirirken biz neden yok etmeye çalışıyoruz? Yanıtını bulamıyorum.

    YanıtlaSil