14 Mart 2013 Perşembe

Tokyo’da Dünyanın En İyi Somelye Yarışması..


Bu yıl 26-30 Mart’ta “ASI (Association Sommellier Internationale)” dünyanın en iyi somelyesini (Meilleur Somellier du Monde)  seçiyor. Farklı ülkelerden 50’nin üzerinde somelyenin katıldığı yarışmada, Londra’nın ünlü restoranı “Fat duck”ın somelyesi, değerli dostum, Isa Bal temsil Türkiye’yi temsil edecek..Umarız, Isa 2008 yılında Avrupa’nın en iyi somelyesi olarak gösterdiği büyük başarıya bir yenisini daha ekler ve biz de dünyanın en iyi somelyesi bir Türk diye gururlanırız. 

Sommelier nedir ?

Türkçe’de basitçe şarap garsonu diye tanımlasak da, Avrupa mutfak kültüründe çok önemli bir meslek grubu.. Şarapsız bir yemek kültürü neredeyse olmayan Akdeniz mutfak kültüründe sommelier olmazsa olmazı işin..Batı dünyasının hangi restoranına giderseniz gidin, seçtiğiniz yemeğin yanına doğru şarabı yakıştıran kişi sommelier. Hele sizin şarap kültürünüz yoksa sommelier’nin eline düşmekten başka çare yok doğrusu..

Fat Duck Restaurant

Yeri gelmişken  Berkshire’daki dünyaca ünlü restoran “Fat Duck”dan da bahsetmek gerekiyor. Öncelikle 16.yüzyıldan kalan muhteşem yapı insanı büyülüyor. 2004 yılında “Michelin üç yıldız” alan restoran,2005 yılında dünyanın en iyi 50 restoranı arasına liste başı olarak giriyor. Restoran her yıl başarı üzerine başarı kazanıyor. Ünlü şef Heston Bluemethal’ın parmaklarından çıkan mucize yemekler yeme-içme meraklılarının başını döndürüyor. Şarap mönüsünün zenginliği de sonsuz. İsa, “Fat duck”da Türk şaraplarını İngilizlerin beğenisine sunuyor ve bizim gastronomi elçimiz olarak çalışıyor. Sevilen Füme Blanc ve Kavaklıdere Selection gibi şarapları İngiliz’e sevdiriyor.. Anlaşılacağı üzere ülkeyi tanıtmak sadece kuru gürültüyle olmuyor.”Fat duck”a yolunuz düşerse, alçak gönüllüğünden hiçbir ödün vermeyen Isa’ya uğrayıp, “Fut duck”da bir yemek yemelisiniz..

İstanbul’da Şarap Tadımı

İstanbul’da 1-2 Mart’ta Türkiye’nin en iyi genç şarapları yarışması düzenleniyor.. Şarap Derneği’nin kurucusu, Hürriyet Gazetesi yazarı, ülkemizde gastronomi sanatının öncüsü rahmetli Tuğrul Şavkay adına düzenlenen tadımda 29 farklı yerli üreticinin 136 şarabı tadılıyor.. Tadım’da Christy Canteburry ve Alex Hunt gibi sektörün önemli profesyonelleri yer alıyor.. Türk şaraplarının potansiyelini tanımak için bu tip tadımlar önemli..

Mey Grubu’nun Ankara Çıkartması..

Geçen hafta Mey Grubu CEO’su Galip Yorgancıoğlu “Kayra Restoran Haftası” etkinlikleri için Ankara’ya geldi ve bir grup basın mensubuyla,  Trilye restoran’da yemek yedi, sohbet etti. Alçak gönüllü kişiliği ile basın mensuplarının kalbini fetheden Yorgancıoğlu, Trilye’nin sahibi Süreyya Üzmez’in lezzetli mönüsü eşliğinde şarap, rakı ve grubun ithal ettiği distile içkilerden tattırdı. Yorgancıoğlu, çalıştığı şirketlere altın dokunuş yapan bir isim.. Mey şirketinin piyasa değerini yedi yılda yediye katladı. Marka sayısını 12’den 60’a çıkardı. Ürettiği şaraplar dünyanın en ünlü lokantalarında menülere girdi. Yorgancıoğlu’nun önceki kariyeri de önemli..Philip Morris’te, Marlboro’da Pazarlama Müdürlüğü, Diageo’da Güney Doğu Avrupa Pazarlama Direktörlüğü, Coca-Cola Türkiye Avrasya Pazarlama Direktörlüğü, Burger King Türkiye Genel Müdürlüğü gibi görevlerde bulunan Galip Yorgancıoğlu’nun kariyeri gerçekten başarılı..
Şarabın Güzelliği..
Bilirsiniz Ömer Hayyam rubailerini severim. Birçoğu da ezberimdedir. Ancak, geçenlerde bir arkadaşım okuyunca anladım, güzel bir dörtlüğü atlamışım.. Hemen sizinle paylaşayım :
Bu şarabı dilenci içti, bey oldu gitti
Bu şarabı tilki içti, aslan kesildi
Bu şarabı ihtiyar içti, oldu delikanlı
Delikanlı içti, ömrü bi uzadı, bi uzadı, bi uzadı..

2 yorum: