Bu yıl 26-30 Mart’ta “ASI
(Association Sommellier Internationale)” dünyanın en iyi somelyesini (Meilleur
Somellier du Monde) seçiyor. Farklı
ülkelerden 50’nin üzerinde somelyenin katıldığı yarışmada, Londra’nın ünlü
restoranı “Fat duck”ın somelyesi, değerli dostum, Isa Bal temsil Türkiye’yi
temsil edecek..Umarız, Isa 2008 yılında Avrupa’nın en iyi somelyesi olarak
gösterdiği büyük başarıya bir yenisini daha ekler ve biz de dünyanın en iyi
somelyesi bir Türk diye gururlanırız.
Sommelier nedir ?
Türkçe’de basitçe şarap garsonu
diye tanımlasak da, Avrupa mutfak kültüründe çok önemli bir meslek grubu..
Şarapsız bir yemek kültürü neredeyse olmayan Akdeniz mutfak kültüründe
sommelier olmazsa olmazı işin..Batı dünyasının hangi restoranına giderseniz
gidin, seçtiğiniz yemeğin yanına doğru şarabı yakıştıran kişi sommelier. Hele
sizin şarap kültürünüz yoksa sommelier’nin eline düşmekten başka çare yok
doğrusu..
Fat Duck Restaurant
Yeri gelmişken Berkshire’daki dünyaca ünlü restoran “Fat Duck”dan
da bahsetmek gerekiyor. Öncelikle 16.yüzyıldan kalan muhteşem yapı insanı
büyülüyor. 2004 yılında “Michelin üç yıldız” alan restoran,2005 yılında
dünyanın en iyi 50 restoranı arasına liste başı olarak giriyor. Restoran her
yıl başarı üzerine başarı kazanıyor. Ünlü şef Heston Bluemethal’ın
parmaklarından çıkan mucize yemekler yeme-içme meraklılarının başını
döndürüyor. Şarap mönüsünün zenginliği de sonsuz. İsa, “Fat duck”da Türk
şaraplarını İngilizlerin beğenisine sunuyor ve bizim gastronomi elçimiz olarak
çalışıyor. Sevilen Füme Blanc ve Kavaklıdere Selection gibi şarapları İngiliz’e
sevdiriyor.. Anlaşılacağı üzere ülkeyi tanıtmak sadece kuru gürültüyle
olmuyor.”Fat duck”a yolunuz düşerse, alçak gönüllüğünden hiçbir ödün vermeyen
Isa’ya uğrayıp, “Fut duck”da bir yemek yemelisiniz..
İstanbul’da Şarap Tadımı
İstanbul’da 1-2 Mart’ta
Türkiye’nin en iyi genç şarapları yarışması düzenleniyor.. Şarap Derneği’nin
kurucusu, Hürriyet Gazetesi yazarı, ülkemizde gastronomi sanatının öncüsü
rahmetli Tuğrul Şavkay adına düzenlenen tadımda 29 farklı yerli üreticinin 136
şarabı tadılıyor.. Tadım’da Christy Canteburry ve Alex Hunt gibi sektörün
önemli profesyonelleri yer alıyor.. Türk şaraplarının potansiyelini tanımak
için bu tip tadımlar önemli..
Mey Grubu’nun Ankara Çıkartması..
Geçen hafta Mey Grubu CEO’su Galip
Yorgancıoğlu “Kayra Restoran Haftası” etkinlikleri için Ankara’ya geldi ve bir
grup basın mensubuyla, Trilye
restoran’da yemek yedi, sohbet etti. Alçak gönüllü kişiliği ile basın
mensuplarının kalbini fetheden Yorgancıoğlu, Trilye’nin sahibi Süreyya Üzmez’in
lezzetli mönüsü eşliğinde şarap, rakı ve grubun ithal ettiği distile içkilerden
tattırdı. Yorgancıoğlu, çalıştığı şirketlere altın dokunuş yapan bir isim.. Mey
şirketinin piyasa değerini yedi yılda yediye katladı. Marka sayısını 12’den
60’a çıkardı. Ürettiği şaraplar dünyanın en ünlü lokantalarında menülere girdi.
Yorgancıoğlu’nun önceki kariyeri de önemli..Philip Morris’te, Marlboro’da
Pazarlama Müdürlüğü, Diageo’da Güney Doğu Avrupa Pazarlama Direktörlüğü,
Coca-Cola Türkiye Avrasya Pazarlama Direktörlüğü, Burger King Türkiye Genel
Müdürlüğü gibi görevlerde bulunan Galip Yorgancıoğlu’nun kariyeri gerçekten
başarılı..
Şarabın Güzelliği..
Bilirsiniz Ömer Hayyam rubailerini
severim. Birçoğu da ezberimdedir. Ancak, geçenlerde bir arkadaşım okuyunca
anladım, güzel bir dörtlüğü atlamışım.. Hemen sizinle paylaşayım :
Bu şarabı dilenci içti, bey oldu gitti
Bu şarabı tilki içti, aslan kesildi
Bu şarabı ihtiyar içti, oldu delikanlı
Delikanlı içti, ömrü bi uzadı, bi
uzadı, bi uzadı..
Smm Panel
YanıtlaSilsmm panel
is ilanlari
İNSTAGRAM TAKİPÇİ SATIN AL
hirdavatciburada.com
www.beyazesyateknikservisi.com.tr
servis
tiktok jeton hilesi
ümraniye beko klima servisi
YanıtlaSilçekmeköy bosch klima servisi
ataşehir bosch klima servisi
çekmeköy arçelik klima servisi
tuzla mitsubishi klima servisi
çekmeköy vestel klima servisi
ataşehir vestel klima servisi
kadıköy lg klima servisi
maltepe daikin klima servisi