16 Nisan 2013 Salı

İstanbul Swissotel’de Şili Rüzgarı Esti..



Geçen hafta, 18 Mart 2013 günü Istanbul-Swisotel’de önemli bir şarap etkinliği gerçekleşti.. Jorge Patricio Arancibia Reyes’in himayesinde, Şili Ticaret Ofisi (ProChile) Türkiye direktörü Gülşan Atalay’ın ev sahipliğinde Şili’den gelen 11 farklı şarap üreticisinin şarapları şarapseverlerle ve ithalatçılarla buluştu. Panelde Şili’den gelen şarap uzmanı Adolfo Hurtado, ben ve Yunus Emre Kocabaşoğlu yer aldı. Hurtado, Şili bağlarının toprak yapısı ve iklimini, ben; Şili şaraplarının şarap sektöründeki gelişimi ve Türk pazarındaki önemini, Kocabaşoğlu ise şarap-yemek uyumu üzerine sunum yaptı. Panelin ardından Şili şarap üreticilerinin şaraplarını sergiledikleri çok başarılı bir şarap sergisi yapıldı.


Şili Şaraplarının Dünya Pazarındaki Önlemez Yükselişi..

2012 yılı verilerine göre; Şili  dünyanın 8. büyük şarap üreticisi, 5. Büyük şarap ihracatçısı.. Şili şaraplarını her gün 16.9 milyon kişi tüketiyor. Dünyanın farklı ülkelerine 749 025 550 litre şarap gönderip, 1 milyar 790 milyon ABD $’lık bir ticaret hamcına ulaşmış durumda..Türkiye pazarında da çok iddialı, 2012 yılında 2011 yılına göre Türkiye’ye ihracatını % 54 gibi önemli düzeyde artırıp, İtalyan ve Fransız şaraplarından sonra üçüncü ithalatçı ülke konumuna geliyor. Ocak-Aralık 2012 tarihleri arasında Şili’den Türkiye’ye 524 003 litre, 1 575 778 $’lık şarap ithal ediliyor.  Bu hızla giderse önümüzdeki on yıl içinde gerek dünya, gerekse dünya pazarında çok daha yukarılara çıkacaklar..Şili şaraplarının % 70’i dünyanın büyük şarap marketlerinde yer alıyor.

Şili Başarısının Sırrı..

Şili şaraplarının geçmişi 1500’lü yıllardaki İspanyol fetihlerine kadar uzansa da, Şili şaraplarının başarı öyküsü 1980’li yıllarda başlıyor. Eskiden, İspanyolların getirdiği  Pais gibi sıradan çeşitlerle vasat şarap ülkesi konumunda yer alan ülke, 1980’lerde kendini yenileyip kabuk değiştiriyor. Modern şarap tesisleri, Fransız ve İtalyan danışmanlarla yeni bir yapıya bürünüyor. Kuşkusuz bu gelişimde, Miguel Torres gibi, kendini dünyaya kanıtlamış bir İspanyol şarap devinin Şili’yi üretim merkezlerinden biri olarak almasının da önemi büyük. Tabi, Şili’nin Bordeaux ve Kaliforniya iklimleri arasında yer alan iklim koşulları ve çeşitlilik gösteren mükemmel toprak yapısı bu işin olmazsa olmazı.. Ancak, her şeyden önce Şili hükümeti karar veriyor, üreticisini destekliyor ve 1990’lı yıllardan itibaren dünya pazarlarını Fransız ve İtalyan’ların orta ve iyi kalite şaraplarına dar ediyor.. Onlardan çok daha iyi bir fiyat kalite ilişkisi kuruyor. Son 15 yılda gerek ticaret hacmi, gerekse ihracat olarak % 120’nin üzerinde büyüyor.. Aslında, bizim de örnek almamız gereken bir ülke..Ancak, günümüzün politikalarıyla bu olmaz..Biz kendi kendimize Türk şarapları gelişiyor deyip dururuz..Avrupalı şarap uzmanları da bu ülkeyi muz ülkesi görüyorlar.. Şaraplarımızı burada beğenip, övüyorlar..Evlerine döndüklerinde ses yok.. Son yıllarda kısmen büyüyen küçük ulusal pazarda üretici firmalar birbirlerinden pay kapma savaşını giderek artırarak birbirlerini yiyorlar.. Ancak, sektör yurt dışına açılmazsa işin sonu yok.. Şili her kıtadan 150 kadar farklı ülkeye şarap satıyor..ABD, İngiltere, Almanya, Kanada gibi büyük pazarları tutmuş, Çin ve Japonya gibi geleceğin pazarlarında ise hızla ilerliyor..Umarız, biz de akıllı politikalarla doğru yolu buluruz..

Neler tattık ?

Tanıtımda Şili’nin; Anakena, Apaltagua,  Casa Marin, Siegel,  Santa Carolina”, “Viu Manent”, “ Quintay” ve “Grupo Belen” gibi önemli şarapları görücüye çıktı.. Ben özellikle “Santa Carolina”, “Grupo Belen” ve “Apaltagua”nın şaraplarını çok başarılı buldum. Bence ithalatçılar özellikle bu firmaları değerlendirmeli. “Santa Carolina”nın “Bordeaux” tipi harmanı çok değerli bir şarap..Doğrusu geceye renk kattı..

Türk pazarında Şili Şarapları..

Şili şaraplarını 10 farklı ithalatçı Türkiye’ye getiriyor.. En önemli ithalatçılar ADCO ve Mania Gurme.. Son yıllarda Kavaklıdere, Doluca, La Wines gibi şarap üreticilerimiz de Şili şaraplarını portföylerine aldılar..Oldukça iyi şaraplar getiriyorlar. Santa Helena, Montes, Caballo Loco No: 11, Valdivieso, Maipo ve La Palma.. Önemli şaraplardan sadece bazıları.. İleride daha iyileri de bu şarapların arasına girecek gibi gözüküyor..

1 yorum:

  1. Guzel ve keyifli bir paylasim olmus, orada bulunmaktan cok mutluydum ve sizleri taidigim icinde..Dilerim bir gun yeniden yollar kesisir..

    YanıtlaSil