12 Mayıs 2013 Pazar

La Reserva: Lefkoşa’da Şarap Evi ..



Geçen hafta Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dekanı, değerli hocam Prof.Dr.Sevinç Yücecan’ın davetlisi olarak gittiğim Kıbrıs’ta Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerine yönelik  şarap bilimi üzerine bir seminer verdim. Bu arada beni, Lefkoşa’da geçen yıl açılan çok nezih bir şarap evine götürdüler.. Doğrusu, Kuzey Kıbrıs’ta böyle bir şarap evi görmek beni şaşırttı.. 2 000 yılından beri, Kıbrıs’ta şarap ithalatı yapan  Özdal Kerem tarafından 2012 yılında açılan “La Reserva”, Avrupai tarzda dekore edilmiş.. Kimya mühendisi eşiyle birlikte şarap dışında; önemli viskilerden, konyaklara kadar geniş bir içki reyonu oluşturmuşlar.. Ayrıca, kahve, peynir,çay ve puro gibi gurme ürünleri de bulunduruyorlar.. Kıbrıs’ta bir ilki gerçekleştirerek, Türkiye’den birçok önemli üreticinin şarabı yanında, Arjantin’den Şili’ye kadar 17 farklı ülkenin 1800 şarabını müşterilerine sunarak, büyük şehirlerimizde bile pek nadir bulunan, keyifli bir ortam yaratmışlar..Diğer yandan, sempatik mekanda yemek yiyebilir, ya da akşam üzeri gurme ürünler eşliğinde şarap tatma şansı da var.. Lefkoşa’ya yolu düşen şarapsever ve gurmeler için mutlaka ziyaret etmesi gereken bir mekan..

Artık Bağlarda Gözler Uyanıyor..

Artık ülkeye bahar geldi.. Bağlarda gözler uyanıyor.. Birçok dostum  yılın şarapları nasıl olacak ? sorusunu sorsa da,Türkiye’de bu yılın rekoltesi hakkında yorum yapmak için henüz erken.. Yazın iklim koşullarını, özellikle ilkbahar donlarını, toplam sıcaklıkları, yağışları, kısaca iklimin gidişini izlemek gerekiyor..Aslında, geçen yıllarda da Türk şarapları için yıl üzerinden yorum yapmanın zor olduğunu birçok kez vurguladım. Türkiye’de ancak “yılın rekolte”si üzerine çok genel yorum yapılabilir ? Bunun nedeni; bizde Avrupa ve dünyanın ileri şarap ülkelerinde uygulanan bölgesel bir “apelasyon” (adlandırma) sisteminin olmaması ve buna bağlı bir “terroir” (toprak ve iklim) kavramının gelişmemesi.. 2012 yılının Türk şaraplarına gelince; bazı iyi bölgeleri vurgulamak gerekiyor.. Özellikle Denizli-Güney’den 2012 yılında iyi “Syrah” ve “Boğazkere” şarapları çıktı.. Trakya’da  aslında “Syrah”lar 2012 yılı için çok iyi.. Bu konuda, “Pamukkale”, “Sevilen”, “Kavaklıdere” ve “Doluca” gibi üreticiler oluşturdukları bağ alanları ile önemli rekabete girdiler. “Kayra” grubu da bu konuda girişim içinde..

Denizli-Güney Türkiye’nin “Rhone Vadisi” Olacak..

Denizli-Güney ilçesi Türkiye’nin “Rhone Vadisi” olma yolunda ilerliyor..Denizlililer de bu gelişimin farkında.. 2013 Ekim sonunda “Denizli Kimya Mühendisleri Odası” artık gelenekselleştirdiği “2. Ulusal Türkiye Ulusal Bağcılık ve Şarap” sempozyumu düzenliyor.. Benimde bilimsel danışma kurulunda bulunduğum sempozyum hem bölge, hem de ülke için yararlı olacak gibi görünüyor.. Kuşkusuz Türkiye’de artık “apelasyon” uygulamasına geçmenin zamanı geldi.. Bu konuda, bazı sevindirici girişimler var. Doğru uygulama yapıldığı takdirde hem bağ, hem de şarap sektörünün önünü açacak..

Son yılların iyi Türk Şarapları..

Şarapsever dostlarımdan gelen hangi şarabı alalım ? sorusuna doğrudan yanıt vermek pek kolay değil. Benim şaraba yaklaşımım sofra şarabında fiyat-kalite kurgusunu iyi kurmaktan yana.. Türkiye’de henüz büyük şarap düzeyi ve de, yukarıda değindiğimiz “apelasyon” sistemi olmadığına göre bu yaklaşım özellikle bizim için geçerli..Ancak, Türkiye’de fiyat-kaliteye girerseniz bu kez de iyi şarapların her zaman aynı çizgide olmadıklarını görüyorsunuz. Yine de, dostlara bazı öneriler vermek gerek.. İstanbul’da son düzenlediğimiz “Genç Türk Şarapları Yarışmasın”da ipi göğüsleyen “2010 Barbare Elegance” bence çok başarılı örneklerden..Syrah, Grenache, Mourvedre, Cabernet Sauvignon çeşitlerinin oldukça başarılı bir harmanı..”Barbare”ın sahibi Can Topsakal’ı bu güzel şarap için kutlamalı..Ben her zaman, Kavaklıdere Pendore bağlarında “Syrah”nın çok başarılı olduğunu söylüyorum. 2009 şimdiye kadar çıkanların kuşkusuz en iyisi.. Ancak, “2011 Pendore Syrah”ı da çok iyi buluyorum. Daha da gelişecek.. Yine Kavaklıdere’den “2011Cote d’Avanos Narince-Chardonnay”..”Kayra Vintage Öküzgözü 2011” bir diğer başarılı örnekler.. Tabi son yıllarda şarap sektöründe ağırlığını giderek artıran Ankara-Kalecik’teki  “Vinkara”dan da bahsetmek gerek. Özellikle mahzen serisiyle ağırlıklarını hissettiriyorlar. “2009 Vinkara Mahzen Kalecik Karası” çok başarılıydı. 2011 yılı da çok iyi görünüyor.. Bu örnekleri biraz daha artırabiliriz.. Kalanları da sonraki haftalara bırakalım..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder