21 Temmuz 2011 Perşembe
Ankara’da İtalyan Şarapları Rüzgârı
Ankara Hilton’da geçen salı akşamı İtalyan şarapları rüzgârı vardı. Ankara Şarap Kulubü’nün düzenlediği şarap tadımında İtalya’nın dünyaca tanınmış “Piedmont” ve “Toscana” şarap bölgelerinin 12 farklı örneğini tattık ve yorumladık. Dernek başkanı Beyazıt Bağcı kuşkusuz önemli bir tadımı organize etmenin mutluluğunu taşıyordu. Tadımın sunumunu ise gurme arkadaşım Oğul Türkkan yaptı. Şarap, sıralamasında oldukça doğru bir yol izlenmişti. Önce, “Toscana”nın ünlü çeşidi “Sangiovese” örnekleriyle tadıma başlandı. Sonra, “Piedmont” bölgesinin ağır ağabeyleri “Barbaresco” ve “Barolo”lara geçildi. “Piedmont” şarapları denildiğinde dünyanın en değerli kara üzümlerinden biri olan “Nebbiolo”nun adını anmamız gerekiyor.
İtalyanların da Fransız sisteminden biraz farklı olsa da iyi işleyen “apelasyon” (adlandırma) sistemine sahip olduğunu bilmeliyiz. Apelasyon gereği; İtalyan bağları bölge, toprak ve iklim özelliklerine göre sınıflandırılmış. Bağlar; maksimum randıman, bağda uygulanan işlemler, budama sistemi, şarap üretim yöntemi gibi kriterler bakımından tarihin süzgecinden geçirilerek belli bir sisteme göre düzenlenmiş. Sözün özü; Avrupa, şarap üretim sisteminde “apelasyon” uygulamasıyla bölgeye özgü üzüm çeşidi, bağlar, geleneksel üretim yöntemi korunarak nesilden nesile aktarılıyor. Sistemin en tepesinde “DOCG” olarak adlandırılan şaraplar alırken, aşığıya doğru inildikçe sırasıyla “DOC”, IGT ve “Vino da Tavola”(Sofra Şarapları) geliyor. Üçgenin tepesine doğru çıkıldıkça denetim ve kurallar sıkılaşıyor.
Tadımda “Dante Rivetti Barbaresco Micca Riserva 2001”, “Gaja-Barolo d’Agromis 2005” ve “Luigi Eunidi Barolo 2004” damaklarda iz bıraktı. “Nebbiolo” şaraplarının dışında “Castello Banfi-Brunello di Montalcino DOCG 2005”te çok ilginç bir “Sangiovese” örneğiydi. Şarapsever dostlarımızla tadım notlarını paylaşalım:
- Castello Banfi-Brunello di Montalcino 2005: “Sangiovese” üzüm çeşidinden üretilen, baharat, olgun meyve, ızgara tütsü, vanilya aromalarından oluşan, asit tarafı ağır basan bir şarap, kırmızı et, olgun keçi peyniri ile çok iyi uyum sağlıyor.
- Gaja-Barolo d’Agromis 2005: “Gaja” gibi asil bir üreticiden çıkan “Nebbiolo”nun bütün güzelliğini yansıtan, güçlü, yıllandırmaya uygun çok başarılı bir şarap. Ağızda, kuru erik, trüf, toprak, siyah çikolata aromalarından oluşan kompleks bir yapıya sahip. Tadım için henüz erken, 3-4 yıl daha beklemeli.
- Luigi Eunidi Barolo 2004: “Nebbiolo”nun çok başarılı örneklerinden. Karadut ve siyah çikolata ön burunda yoğun olarak algılanıyor. “Wine Spectator” dergisi tarafından yüksek notlanan, erik, çikolata, vanilya ve karabiber aromalarının yoğun olarak algılandığı, dengeli ve güçlü bir şarap.
Şarap tadımından sonra yemeğe salonuna geçtik. Hilton’un şefi çok başarılı bir mönü çıkarmış. Portakal suyunda pişirilmiş taze enginar ve zerdeçallı keşkek yatağı üzerindeki kuzu fileto çok başarılıydı. Ben torpilimi kullanarak masada sunulan “Valpoicella” yerine “Luigi Eunindi Barolo 2004”ü masaya aldım ve kuzu fileto ile iyi bir denge yakaladım. Avrupa mutfak kültüründe her zaman söylendiği gibi; “Ne iyi şarap, ne de iyi yemek tek başına anlamlıdır. Güzellik ancak, birlikte olduklarında ortaya çıkar.”
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder