21 Temmuz 2011 Perşembe

Ankara’da İtalyan Şarapları Rüzgârı


 Ankara Hiltonda geçen salı akşamı İtalyan şarapları rüzgârı vardı. Ankara Şarap Kulubünün düzenlediği şarap tadımında İtalyanın dünyaca tanınmış Piedmontve Toscanaşarap bölgelerinin 12 farklı örneğini tattık ve yorumladık. Dernek başkanı Beyazıt Bağcı kuşkusuz önemli bir tadımı organize etmenin mutluluğunu taşıyordu. Tadımın sunumunu ise gurme arkadaşım Oğul Türkkan yaptı. Şarap, sıralamasında oldukça doğru bir yol izlenmişti. Önce, Toscananın ünlü çeşidi Sangiovese örnekleriyle tadıma başlandı. Sonra, Piedmont bölgesinin ağır ağabeyleri Barbaresco ve Barololara geçildi. Piedmont şarapları denildiğinde dünyanın en değerli kara üzümlerinden biri olan Nebbiolonun adını anmamız gerekiyor.



İtalyanların da Fransız sisteminden biraz farklı olsa da iyi işleyen apelasyon(adlandırma) sistemine sahip olduğunu bilmeliyiz. Apelasyon gereği; İtalyan bağları bölge, toprak ve iklim özelliklerine göre sınıflandırılmış. Bağlar; maksimum randıman, bağda uygulanan işlemler, budama sistemi, şarap üretim yöntemi gibi kriterler bakımından tarihin süzgecinden geçirilerek belli bir sisteme göre düzenlenmiş. Sözün özü; Avrupa, şarap üretim sisteminde apelasyon uygulamasıyla bölgeye özgü üzüm çeşidi, bağlar, geleneksel üretim yöntemi korunarak nesilden nesile aktarılıyor. Sistemin en tepesinde DOCG olarak adlandırılan şaraplar alırken, aşığıya doğru inildikçe sırasıyla DOC, IGT ve Vino da Tavola(Sofra Şarapları) geliyor. Üçgenin tepesine doğru çıkıldıkça denetim ve kurallar sıkılaşıyor.

Tadımda Dante Rivetti Barbaresco Micca Riserva 2001, Gaja-Barolo dAgromis 2005 ve Luigi Eunidi Barolo 2004 damaklarda iz bıraktı. Nebbiolo şaraplarının dışında Castello Banfi-Brunello di Montalcino DOCG 2005te çok ilginç bir Sangiovese örneğiydi. Şarapsever dostlarımızla tadım notlarını paylaşalım:
- Castello Banfi-Brunello di Montalcino 2005: Sangiovese üzüm çeşidinden üretilen, baharat, olgun meyve, ızgara tütsü, vanilya aromalarından oluşan, asit tarafı ağır basan bir şarap, kırmızı et, olgun keçi peyniri ile çok iyi uyum sağlıyor.

- Gaja-Barolo dAgromis 2005: Gaja gibi asil bir üreticiden çıkan Nebbiolonun bütün güzelliğini yansıtan, güçlü, yıllandırmaya uygun çok başarılı bir şarap. Ağızda, kuru erik, trüf, toprak, siyah çikolata aromalarından oluşan kompleks bir yapıya sahip. Tadım için henüz erken, 3-4 yıl daha beklemeli.

- Luigi Eunidi Barolo 2004: Nebbiolonun çok başarılı örneklerinden. Karadut ve siyah çikolata ön burunda yoğun olarak algılanıyor. Wine Spectator dergisi tarafından yüksek notlanan, erik, çikolata, vanilya ve karabiber aromalarının yoğun olarak algılandığı, dengeli ve güçlü bir şarap.

Şarap tadımından sonra yemeğe salonuna geçtik. Hiltonun şefi çok başarılı bir mönü çıkarmış. Portakal suyunda pişirilmiş taze enginar ve zerdeçallı keşkek yatağı üzerindeki kuzu fileto çok başarılıydı. Ben torpilimi kullanarak masada sunulan Valpoicella yerine Luigi Eunindi Barolo 2004ü masaya aldım ve kuzu fileto ile iyi bir denge yakaladım. Avrupa mutfak kültüründe her zaman söylendiği gibi; Ne iyi şarap, ne de iyi yemek tek başına anlamlıdır. Güzellik ancak, birlikte olduklarında ortaya çıkar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder