21 Temmuz 2011 Perşembe

Kavaklıdere, uluslararası alanda madalyalar kazanıyor

Türk şarapçılığının amiral gemisi

Prof. Dr. Ertan ANLI
Geçen hafta Kavaklıdere Şarapları A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi, arkadaşım Murat Başmanla birlikteydim. Son dönemde uluslararası şarap yarışmalarında alınan başarılı sonuçlar nedeniyle mutluydu. Bugünlere kolay gelmedik. Artık, Anadolu şaraplarının potansiyelini yurt dışında da görüyorlardedikten sonra gururla uluslararası şarap yarışmalarında alınan başarılı madalyalardan bahsetti. 2010 yılı madalya listesine birlikte baktık. Gerçekten gurur vericiydi. Özellikle listede favori şaraplarımı aradım. Tabii ki yanılmamışım Bana göre son yıllarda Türkiyede üretilen en başarılı şaraplar olan Prestij Boğazkere 2004”, “Pendore Syrah 2008 ve Cote dAvanos Sauvignon Blanc 2009 madalyaya doymamış. Her yarışmanın madalyaya abone şarabı Tatlı Sert-Narince 1999da unutulmamalı.


Tüm dünyaya ihracat
Sohbete Cote dAvanos Chardonnay 2009 eşliğinde devam ettik. Yurt dışına ihracat nasıl gidiyor? diye sordum. Her zaman ihracat yapıyorduk, ancak son 10 yılda hem kapasiteyi büyüttük, hem ihracatı artırdık, hem de ürünlerimizi çeşitlendirdik. Fransa, Almanyada, Belçika, Hollanda, Danimarka, Avusturya, İsviçre başta olmak üzere Kavaklıdere Europela Avrupanın her önemli noktasına ulaştık. Ayrıca, ABD, Kanada, Japonya ve Yeni Zelandada da varızdiye yanıtladı.
Gerçekten de firmanın kapasitesindeki fiziksel artış çok büyük. Ankaranın merkezi Kavaklıdere semtindeyken 1 milyon litre olan depolama kapasitesi, 1987 yılında Fransız teknolojisiyle kurulan, Ankaranın 36 kilometre dışındaki Akyurt tesislerine geçildiğinde 4 milyon litreye ulaşıyor. Sonrasında 2003 yılında kurulan Kapadokya-Gülşehir Tesisleri ve 2005 yılında kurulan Ege-Kemaliye-Pendore Tesisleri devreye girince 19,5 milyon litreye ulaşılıyor. Günümüzde, bu kapasite yanında sahip olduğu 560 hektar bağ alanı ve şarap portföyündeki 49 farklı çeşit şarapla Türkiyenin en büyük şarap üreticisi oluyor.

‘Kalite ekip çalışmasına bağlı’
Başman, kalitedeki artışı öncelikle ekip çalışmasına bağlıyor. Ayrıca, Fransa ve dünyada birçok firmanın da danışmanı olan ünlü Fransız şarap uzmanı Stephan Derencourt ile çalışmalarının teknik anlamda kendilerine çok şey kattığını belirtip, genç ve dinamik Türk ve Fransız üretim mühendislerinden oluşan güçlü üretim kadrosu ve pazarlama grubunun da başarıda önemli payları olduğunu ekliyor.

Anadolu Şarap Yolu



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder