23 Aralık 2011 Cuma

İskoç Viskisine Türkiye’de Koruma

Geçtiğimiz ayın sonunda, İngiltere Büyükelçiliği’nde İskoç viskilerini tattık. İngiltere Büyükelçisi’nin himayesinde düzenlenen, ülkemizden Mey İçki’yi de bünyesinde bulunduran, Londra merkezli dünyaca ünlü içki devi Diageo A.Ş yetkililerinin de katıldığı kokteyl ve tadımda “The Scotch Whisky Association (İskoçya Viskisi Derneği” önce görsel sunumla tanıtım yaptı ve davetlilere nefis İskoç viskilerini tattırdı. Davetin nedeni “The Scotch Whisky Association”un 2008 yılında yaptığı başvurunun Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmesiydi. Böylece, İskoç viskilerinin her ne şartta olursa olsun taklidi ve aynı isimle piyasaya sunumunun yasaklanması, yani resmi olarak Türkiye’de de coğrafi korumaya alınmış oldu.

Beş yüz yıllık geçmiş
İskoç viskisi; İskoçya’da malt (çimlendirilmiş arpa) ve başka tahıllardan üretilen bir içki. İskoçya’da bilinen ilk viski 1494 yılında “Frair John Carbought” tarafından üretiliyor. Yani, 500 yıllık bir geçmişi var. İskoç viskilerinin yapım usulüne ait kuralların belirlenmesi 1908 yılında Birleşik Krallık’ta kurulan Kraliyet Komisyonu’nca, 1909 tarihinde yapılıyor.

Üretiminde bölgeye özgü geleneksel imbiklerde damıtılarak yüzde 94.8 alkol derecesinin altında kalınması ve 700 litrelik meşe fıçılarda en az 3 yıl eskitilmesi ve en az yüzde 40 alkol içermesi en önemli özelikleri. Güzelim sarı-kehribar renginin meşe fıçıda olgunlaşma sırasında oluştuğunu belirtmeliyiz. Aslında, “İskoç malt viskisi” ve “İskoç hububat viskisi”olmak üzere iki tipe ayrılıyor. Tek bir damıtma yeri tarafından üretilen viskiler “Single Malt İskoç Viskisi” veya “Single Hububat (Single Grain) İskoç Viskisi” adı altında satılıyor. İskoçya’da 100 den fazla Malt ve Hububat viskisi damıtma evi var. Malt İskoç Viskileri, üretildikleri damıtma yerinin İskoçya içindeki coğrafi konumuna göre beş gruba ayrılıyor: Highland, Lowland, Speyside, Islay ve Campbeltown.

Her bir grubun açık olarak tanımlanabilen özellikleri var: “Highland Malt Viski” damakta ince, isli/turbalı tat bırakan, dolgun, sert ve sek özellikteyken, “Lowland Malt İskoç Viski” hafif, yumuşak ve damakta naziktir. Islay Malt İskoç Viskisi fazladan tuz ve turba tadı bırakır. Genel olarak keskin ve kuvvetlidir. Campbeltown Malt İskoç Viskisi sert karakterlidir ve denizin keskin kokusunu taşır.

Fiyatları da özel
“Single Malt” viskileri 10-18 yıl arası yaşta satıldıkları gibi, daha eski viskileri de özel şişelerde yüksek fiyatlara satabiliyorlar. Bu özel şişeler, nadir bulunmaları ve yüksek kalitelerinden dolayı son derece yüksek fiyatlarda alıcı buluyorlar. Örneğin, yakınlarda 62 yıllık bir şişe “Single Malt İskoç Viskisi”, açık arttırma ile 27 bin 877 sterline satılırken, 50 yıllık başka bir şişe ise 47 bin sterline satılıyor.

Single maltlarda olarak önemli markalar olarak “Glenfiddich” ve “Glen Morangie”yi, blended viskilerden “Chivas Regal”, “Clan Cambell”, “Clan Mac Gregor”, “Lauders” ve “Lang’s Supreme”i viskiseverlere öneriyorum. Tabii, yanında siyah çikolata ile.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder