14 Aralık 2011 Çarşamba

Sevilen Şarapları Kabuk Değiştiriyor...

Geçen hafta sonu Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlik çerçevesinde şarapseverlere yeni yayınladığım “Şarap Tadımı” kitabımı imzaladım. Aynı zamanda, Sevilen Şarapları’nın üçüncü kuşak temsilcisi Enis Güner, katılımcılara yeni ürettikleri şarapları tanıttı, projelerini anlattı. Şarap kültürü üzerine birlikte katılımcıların ilgisini çeken bir sohbet yaptık. Sonunda, firmanın bazı şarap örneklerini katılımcılarla birlikte tattık ve yorumladık.

‘Yeni neslin etkisi’
Sevilen Şarapları AŞ. son dönemde basında adı oldukça bilinen, önemli bir üretici... Eskiden, daha çok sofra şarabı üretimiyle tanınan, İzmir ve Türkiye’nin önemli şarap üreticisi aile şirketi, son yıllarda kendini yenilemeye, eskisine göre daha kaliteli üretime yönelmeye başladı. Bu kabuk değişiminde en önemli pay, kuşkusuz şirket ortaklarından, yurtdışı eğitimli üçüncü nesil üretici Murat ve Enis Güner kardeşlerin...

Aslında, şirketin geçmişi 1942 yılına kadar uzanıyor. Bulgaristan göçmeni bir aileden gelen ilk nesil üretici İsa Güner, Fransa’da şarap yapımına ilgi duyup, kendini belli düzeye kadar yetiştirdikten sonra İzmir’e dönüyor ve 4 hektarlık (40 dönüm) bir arazi üzerinde ilk bağını kuruyor. 1960’lı yıllardan itibaren iki oğlu Gökhan ve Coşkun Güner’i de yanına alan İsa Güner, bağlarını artırıyor, üretimini geliştiriyor. Sonrasında oğulları başarılı çıkışı sürdürüyor ve üçüncü nesilin de yetişmesiyle, firma bugün, toplam 140 hektara ulaşan bağ alanı ve modernleştirdiği üretim tesisleriyle önemli bir yere ulaşıyor.

‘Türkiye’nin ikinci büyüğü’
Sevilen Şarapları’nın üretim rakamlarına gelince; yıllık üretim 8.5 milyon şişe kadar. Bu üretimle, Kavaklıdere Şarapları’ndan sonra Türkiye’nin ikinci büyük üreticisi konumundalar. Toplam üretimlerinin yüzde 60-65’i kırmızı, yüzde 30’u beyaz, yüzde 5’i pembe şarap… Üretimin yüzde 6-7’si ise başta Belçika olmak üzere, İngiltere ve ABD’ye ihraç ediliyor. Üretilen şaraplar son yıllarda yurtdışından bir dizi ödül almış. Sevilen bağları iki alanda yoğunlaşıyor: İzmir civarındaki bağlardan oluşan, tipik Akdeniz iklimine sahip “Ege Alanı” ve son yıllarda giderek gelişen ve Türk şarapçılığında önemli yer bulan Denizli-Güney’i içine alan 900 metre rakımdaki “Anadolu Platosu”… Şarap üretimi için önemli fırsatlar sunan “Anadolu Platosu” birçok şarap üretici firmanın üzerinde çalıştığı bir toprak. Son yıllarda adından çok söz ettiren “Sevilen Centum” ve “Sevilen Parsel 900” gibi kaliteli şarapların geldiği bölge... Güney ilginç bir plato, gece-gündüz sıcaklığı ve toplam sıcaklık gibi kalite şarabın olmazsa olmazları Türkiye’nin birçok bölgesine göre çok daha iyi. Farklı bölgelerinde killi, taşlı, şistli ve kalkerli karmaşık bir toprak yapısı var.

Modern tesis
Bağ yatırımı dışında, şarap işletmesini de geliştirmeye önem veren Sevilen Şarapları bu yıl İzmir-Gaziemir’deki, şehrin içinde kalan tesislerini Magnesia Ortaklar-Aydın’a taşıyarak 18 dönüm içine son derece modern bir şarap üretim tesisi kuruyor. Diğer yandan, Mürefte’de de ikinci bir üretim tesisiyle şarap üretimini sürdürüyor.

Üst kalite şaraplar
Sevilen Centum Syrah 2009: Ağızda dengeli, siyah kiraz, tütün, karabiber ve mürdüm eriği aromalarından oluşan kompleks yapısıyla zarif ve başarılı bir şarap. Keçi peyniri ve antrkot ile denenmeli. İdeal servis sıcaklığı 16-18 C.

Sevilen 900 Fume Blanc 2009: Portakal çiçeği, narenciye kabuğu ve biberiye aromalarından oluşan zarif bir ön buruna sahip.. Damakta, vanilya ve karamel aromaları da şaraba kompleks bir yapı kazandırıyor. Güçlü asitliği de şaraba dirilik veriyor. Izgara balıklarla ve deniz ürünleriyle denemeli. İdeal servis sıcaklığı 8-10 C. Ünlü şarap dergisi “Decanter” dergisi tarafından düzenlenen 2011 “Decanter Wine Awards” yarışmasında bronz madalya ile ödüllendirildi.

Sevilen 900 Petit Verdot 2007: Ön burunda, karabiber, tütün, tütsü ve kızarmış ekmek aromaları arasına, frenk üzümü ve siyah kiraz da karışıyor. Damakta, çikolata ve karamel güçlü algılanıyor. Karabiberli steak ile mutlaka denenmeli. İdeal servis sıcaklığı 16-18 C.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder