2 Aralık 2011 Cuma

İstanbul’da Tadım, Ankara’da Festival

Geçen hafta İstanbul Şarap Dostları ve Avusturya Başkonsolosluğu’nun ortak girişimiyle, konsolosluğun tarihi binasında Avusturya’nın önemli şaraplarını tatttık. Şarapların tanıtımını; Avusturya’nın önemli şarap dergilerinden “Steiermark Wine”ın şarap yazarı ve redaktörü Henry Sams gerçekleştirdi. Başkonsolos Paul Jeneweın bizi ünlü viyolonist André Rieu’nün Johan Straus’tan seslendirdiği eserleriyle karşıladı.

Avusturya şarapları denildiğinde akla öncelikle sek beyaz şarap üretiminde kullanılan, toplam üretimin yüzde 30’unu oluşturan “Grüner Veltliner” ve kırımızı şaraplık çeşitler, Zweigelt ve “Blaufraenkish” geliyor. Ancak, ünlü soylu çeşitler “Riesling”, “Pinot Noir”, “Cabernet Sauvignon”, “Merlot” da yaygın olarak kullanılıyor. Avusturya denilince, kadehin mercedesi olarak nitelenen dünyaca ünlü kristal kadeh markası “Riedel”den bahsetmeli. Kadehin de kralı Avusturya’dan geliyor. Ülkenin önemli şarap bölgeleri ise “Wachau”, “Kremstal”, “Kampland”, “Burgenland”.

Tadımda; Grüner Velliner, Zwegeilt, Blaufrankish yanında Riesling, Pinot Noir ve Cabernet Sauvignon, Merlot gibi Fransız çeşitlerinden üretilen sekiz farklı şarp tattık. En etkileyici olan, Parker’ın 90’nın üzerinde notladığı “2007 Pinot Noir Grand Select, Wieninger” idi. Kiraz, frambuaz gibi kırmızı meyve aromaları, fıçıdan gelen meşe aromalarıyla çok kompleks bir damak bıraktı. Ben yüksek alkolüne karşın büyük bir denge kuran “2007 Blaufraenkish Goldberg, Prieler”i de çok ilginç buldum. Ancak, 100 euronun üzerine çıkan fiyatı düşündürücü.

Ankara ise geçen hafta sonu Karum iş merkezinde “Festa Organizasyon”un düzenlediği İkinci Başkent Şarap Festivali’ni yaşadı. 18 firma Ankaralı şarapseverle buluştu. Festivalin ilk gününde, Ankara’nın en iyi somelyeleri yarıştı. Ben, ünlü şef Zeki Açıköz, İstanbul’un önemli somelyelerinden (uzman) Ilham Olan’dan oluşan jüri önünde; katılımcı diğer somelyeler, canlı şarap servisi, şarap bilgisi ve yemek-şarap uyumu bilgileri bakımından da değerlendirildiler. Akşamında da, Ankaralılar farklı şarapları Karum’un üçüncü katındaki “Teras Kafe”de düzenlenen partide tadıp, sohbet ettiler.

Üç gün boyunca, Ankaralılar 100’ün üzerinde farklı şarabı tadıp, karşılaştırma olanağı buldular. Kavaklıdere Pendore 2009, Sevilen Petit Verdot 2009, Büyülübağ Shah 2009, Gülor Sangiovese-Montepulciano 2008, Vinkara Merlot 2009, Trajan Kalecik Karası Reserve 2009, Doluca Narince 2010, Diren Narince 2010, Barbare Syrah, Mourvedre, Grenche 2009, Nusret Bey C.Sauvignon 2009, Ch.Nuz C.Sauivgnon ağırlıklı 2009 Bordeaux kupajı, Umurbey Sauvignon Blanc 2008, Pamukkale Cabernet-Merlot 2009 ve Arcadia Sauvignon, Blanc-Sauvignon Gris 2010 festivale renk katan şaraplardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder