24 Nisan 2012 Salı

Pamukkale Şarapları


Pamukkale Şarapları Şarapseverlerle Buluştu..

Fotoğraf: Argün Tanrıverdi
Geçen hafta Cuma günü, önemli şarap üreticilerimizden Pamukkale Şarapları Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Tokat ile birlikte Cumhuriyet Ankara Sanat klubü etkinliği kapsamında Ege Şarapçılığı üzerine şarapseverlerle söyleşi yaptık.. Artık, farklı şarap üreticileriyle, düzenli olarak “Anadolu Şarap Yolu Söyleşileri”ni Cumhuriyet Sanat üyeleri ve şarapseverlerle buluşturacağımızı müjdeleyebilirim… Bu ayın konuğu Yasin Tokat bizlere Pamukkale şaraplarının gelişimini ve başta Denizli bölgesi olmak üzere Ege şarapçılığına katkılarını anlattı. Söyleşinin sonunda, Pamukkale şaraplarının son yıllarda artan kalitesini görmek amacıyla farklı ürünlerini katılımcılarla birlikte tattık.. Yasin Tokat, temel felsefelerinin; “ iyi kalitede şarabı, ucuz fiyattan halka sunmak” olduğunu belirtirken, şaraplarıyla gururlanıyordu..Yasin bey’in özellikle Denizli-Güney bağcılığına ve şarapçılığına emeği büyük.. İklim ve toprak koşullarıyla “Güney Bölgesi”ni ilk keşfeden Yasin Tokat..

Artık “Güney”, giderek Türkiye’nin “Rhone vadisi” olma yolunda ilerliyor.. Sadece Pamukkale değil, büyük firmalarımızın tümü bu bölgede önemli yatırımlar yapıyorlar.. Geniş alanlarda başta “Shiraz”  olmak üzere “Cabernet Sauvignon”, “Merlot”, “Öküzgözü” ve “Boğazkere” gibi önemli şaraplık üzümlerden bağlar kuruldu,  halen de kurulmaya devam ediyor.. Kuşkusuz, bu önemli gelişim sürmeli.. Çünkü, Türkiye’de artık şarapçılıkta “terroir” (bölge) kavramının ön plana çıkartılması gerekiyor.. Şaraplarımız, ancak bu şekilde kimlik ve kişilik kazanabilir.. Yoksa, “Kalecik Şarabı”.. “Şiraz şarabı”.. tek başına anlamsız.. Kuşkusuz bu gelişim bir “apelasyon” ile taçlandırılmalı..  




Şaraplara gelince; son yıllarda iyi fiyat-kalite ilişkisiyle giderek pazarda önemli yer bulan “Pamukkale Trio”dan öncelikle bahsetmek gerekiyor.. Özellikle 2009 yılı kırmızı örneği 2011 yılında Viyana ve Çin’de düzenlenen uluslar arası yarışmalarda “altın madalya” alarak, rüştünü ispatlıyor. Ancak, şirketin bana göre en başarılı ürünü “Nodus Shiraz 2009”.. “Güney” bölgesi toprağı ve ikliminin “Shiraz” üzümü ile ne kadar iyi evlendiğini gösteren ilginç bir şarap örneği..Viyana’da altın madalya alan bu şarabın, bundan sonraki yıllarda da başarı kazanabilecek bir potansiyeli var.. Baharat ve kırmızı meyve aromalarıyla damakta oldukça etkileyici ve güçlü.. Evet, Türk şarapçılığında kalite hızla gelişiyor.. Şimdi sıra devlette..En azından vergilendirmeyi yeniden gözden geçirmeli..  

Kayra’dan Ankara Sheraton Hotel’de Gövde Gösterisi..

Geçen Pazartesi günü Ankara-Sheraton Otelde önemli bir şarap aktivitesi vardı.. Kayra, bahar tadımı kapsamında, ürettiği ve ithal ettiği 12 farklı şaraptan oluşan zengin bir yelpazeyi şarapseverlere sundu.. Gazeteciler, restoran sahipleri, büyükelçilik mensupları ve akademisyenlerden oluşan geniş bir katılımcı grubu hem şarap tattılar, hem de şaraplarla birlikte hazırlanan farklı yemekleri deneyerek şarap-yemek uyumunu araştırdılar.. Gecenin açılışını “Mey İçki” şarap bölümü menajeri Gözdem Gürbüzatık yaptı. Kısa ve etkili konuşması takdir aldı..Konuklara ayrıca şarap dışında, orkestra eşliğinde müzik ziyafeti de verildi.. Doğrusu, yemek, şarap ve müziği iyi birleştirdiler… Keyifli bir gurme gece oldu..

Mey içki denildiği zaman, dünyanın önemli içki devlerinden olan “Diageo A.Ş”nin bünyesinde olduğunu da belirtmek gerekiyor.. 1997 yılında “Guiness” ve “Grand Metropolitan” şirketlerinin birleşmesiyle doğan “Diageo A.Ş” günümüzde hisseleri Londra ve New York Borsasında işlem gören dünyanın en büyük alkollü içki üreticisi.. Çok uzun bir içki portföyü var..Guiness, Smirnoff, captain Morgan, Crown Royal, Gordon’s, J&B, Johnie Walker, Balantines ülkemizde çok iyi bilinenlerden sadece birkaçı…

Gecenin şaraplarına gelince; öncelikle geçen hafta bahsettiğimiz, Istanbul Şarap Dostları Derneği Genç Şarap tadımında kırmızılar içinde en yüksek puanla altın madalya alan “Kayra Vintage Cabernet Sauvignon 2009”dan öncelikle bahsetmek gerekiyor.. Tadımda, onun yerine Cabernet Imperial 2008 alınmış.. Çok başarılı, dengeli, güçlü  bir şarap. Damaktaki aromatik etkinliği son derece güçlü bir şarap… Ancak, ben yine de, tadımda yer almasa da, tanenlerini ve fenolik yapısını daha zengin bulduğum “2009 Vintage Cabernet Sauvignon”u tercih ediyorum doğrusu..Ayrıca “Terra Kalecik Roze 2010” ve “Kayra Vintage Shiraz 2009” ilgi çekici örneklerdi.. Bu tip organizasyonlar şarap ve gastronomi dünyasına renk getiriyor..Nice tadımlara.. 

1 yorum:

  1. Fotoğraf olarak çektiğim bir karenin yazınızda yer alması hem şaşırttı hem de hoşuma gitti. Bilgilendirici yazı için de teşekkürler

    YanıtlaSil