Sevilen
“Magnesia” ile Kabuk Değiştiriyor..
“Sevilen Şarapları” ve “Urla
Şarapları”nın ortak davetiyle, geçen hafta, 23 Nisan tatilini de fırsat
bilerek, Istanbul Şarap Dostları’ndan bir grup halinde Ege
gezisine çıktık.. Ege’ye yaz gelmiş..Doğa; yeşilin farklı tonları, rengarenk
çiçekler ve Ege denizinin doyumsuz maviliğini bizlere bütün cömertliği ile
sunuyor..Sevilen Isabey tesislerine ulaştığımızda, belki biraz yorgunduk ama,
asırlık çınarın gölgesi, etrafımızdaki bağlar, zeytinlikler ve pırıl pırıl
güneş bize bütün yorgunluğumuzu unutturdu.. Sevilen Şarapları Yönetim Kurulu
Üyesi Enis Güner bizlere tesislerinde güzel bir Ege kahvaltısı verdi..
Kahvaltınının sürprizi “Prodom
Şarapları”nın sahibi Mehmet Atay’ın bize sunduğu, Aydın üretimi nefis zeytinyağlardı..
Özellikle, portakal kabuğu ile aromatizasyon çok başarılı.. Henüz Ankara’ya
ulaşmamış, ama sipariş verilebiliyor..
Öğleden sonra, ünlü tarihçi
Heredot’un “en güzel gökyüzünün altı” ve
“en güzel uygarlıklar vadisi” olarak adlandırdığı Aydın’ın Germencik ilçesi,
Ortaklar Bucağı, Tekin Köyü sınırlarındaki ünlü antik yerleşke “Magnesia
ad Meandrum”u ziyaret ettik. Tarihi M.Ö. 600’lere uzanan, Thessalia’dan
gelen Magnetler tarafından kurulan “Magnesia” ülkemizin en önemli ören yerlerinden biri..
Ancak, her zamanki gibi uzun süre uyumuş ve kazılardan çıkan birçok önemli
eserlerinin bazılarına Berlin ve Paris müzelerine kaptırmışız.. Yine de 1984
yılından itibaren Kültür Bakanlığı ve Ankara Üniversitesinin ortak girişimiyle
uzun süre duran kazılar başlamış ve antik kent yeniden hayat bulmuş..
“Sevilen
Şarapları” çok doğru bir yatırım yaparak, artık kent içinde sıkışan
“İzmir-Gaziemir” tesislerini “Aydın Sanayi Bölgesi” içindeki “Magnesia” yakınlarına taşımış.. “Magnesia”da şarap tanrısı “Bacchus”un izlerinin bulunması tesadüf
mü ?. Bunun tam yanıtını almadım… Enis-Murat Güner kardeşler bizleri tesislerin
kapısında karşıladılar.. Mimari olarak, iyi bir taş işçiliğinin kullanıldığı,
güzel ve estetik giriş etkileyici..Tesisler 25 000m2
alan üzerinde 17 500m2 kapalı alan üzerinde
kurulmuş..Paslanmaz çelikten tanklar, Fransız meşe fıçılardan oluşan kontrollü
fıçı mahzeni ve iyi kalitede presleriyle Sevilen, modern teknolojiyi ve hijyen
koşullarını yakalamış..2011 yılında ise; ilk hasat gerçekleşmiş.. Şarap
tadımını, tadım salonunda gerçekleştirdik.. Oldukça iyi kalitede Menderes
bağlarından 2011 Sauvignon Blanc ve 2011 Chardonnay tattık.. kırmızı
şaraplardan sonra, biraz da benim isteğimle, Enis bizlere finalde çok beğendiğim
“2007 Petit Verdot” ve “2005 Centum Syrah” çıkardı..”Petit Verdot” Fransa/Bordeaux
bölgesinde şarap harmanlarına % 1-2 gibi çok küçük oranda giren bir kara
üzüm..Ancak, Ege topraklarında çok başarılı sonuçlar veriyor.. Biraz daha
izlemek gerek, ancak böyle giderse, pekala Arjantin’in “Malbec”i varsa, bizim de “Petit
Verdot”muz olabilir.. Nitekim, akşam yemeğinde tattığımız “2011 Prodom
Petit Verdot”da, güçlü gövdesi ve kaliteli tanenleriyle çok başarılıydı.. “Centum 2005” artık son dönemini
yaşayan bir leydi olsa da, zerafetiyle hala ayakta duruyor..
Uzbaş Çiftliğinde şarap tadımı
Ertesi gün,
Uzbaş çiftliğinin sahibi ve “Urla Şarapları”nın büyük ortağı Can Ortabaş
bizleri çiftliğinde ağırladı.. Muazzam bir arboratorium ve botanik bahçesi..
Dünyanın farklı bölgelerinden gelen bitkiler ve ağaçlar, kontrollü koşullarda
üretilip, dünyanın farklı ülkelerine ihraç ediliyor.. Bir kısmı da iç piyasada
tüketiliyor.. Yolunuz Urla’ya düşerse, mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir
çiftlik.. Çiftliğin hemen yanındaki “Urla Şarapçılık” ülkemizdeki butik şarap
işletmelerinin en başarılı örneklerinden biri..Can Ortabaş Türkiye’de,
Sicilya’nın ünlü çeşidi “Nero d’Avola”yı geniş ölçekte deneyen ilk
üretici..Sicilya’daki örneklerine çok yakın, baharat ve kırmızı meyve
aromalarıyla bezenmiş bir “2010 Nero d’Avola” tattık.Ancak, benim için, en iyi
örnekleri “Bordeaux” tipi harmana “Syrah”nın katıldığı tam bir denge şarabı
olan “2010 Tempus”tu... şirketin danışmanı, arkadaşım Fransız şarap uzmanı
“Gerald Lafont” , Fransa’nın “Rhone Vasisi” şaraplarının yapısına benzer, iyi
bir denge yakalamış..
Maçka’da Sokakta Yemek Festivali
Istanbul/Maçka
Demokrasi Parkın’da 11-13 Mayıs tarihleri arasında “Festa Organizasyon”
tarafından “Sokakta Yemek Festivali” düzenleniyor.. Şişli Belediye Başkanı
Mustafa Sarıgül’ün desteğiyle gerçekleşecek festivalde İstanbullular, sokakta
doya doya yemek yiyecek, müzik dinleyecek ve Türkiye Aşçılar Federasyonu’nun
desteğiyle düzenlenen mutfak şovları izleyecekler.. Ankaralı lezzetseverlerin
de kaçırmaması gereken bir aktivite..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder