11 Mayıs 2012 Cuma

Sevilen “Magnesia” ile  Kabuk Değiştiriyor..

“Sevilen Şarapları” ve “Urla Şarapları”nın ortak davetiyle, geçen hafta, 23 Nisan tatilini de fırsat bilerek,  Istanbul  Şarap Dostları’ndan bir grup halinde Ege gezisine çıktık.. Ege’ye yaz gelmiş..Doğa; yeşilin farklı tonları, rengarenk çiçekler ve Ege denizinin doyumsuz maviliğini bizlere bütün cömertliği ile sunuyor..Sevilen Isabey tesislerine ulaştığımızda, belki biraz yorgunduk ama, asırlık çınarın gölgesi, etrafımızdaki bağlar, zeytinlikler ve pırıl pırıl güneş bize bütün yorgunluğumuzu unutturdu.. Sevilen Şarapları Yönetim Kurulu Üyesi Enis Güner bizlere tesislerinde güzel bir Ege kahvaltısı verdi.. Kahvaltınının sürprizi “Prodom Şarapları”nın sahibi Mehmet Atay’ın bize sunduğu, Aydın üretimi nefis zeytinyağlardı.. Özellikle, portakal kabuğu ile aromatizasyon çok başarılı.. Henüz Ankara’ya ulaşmamış, ama sipariş verilebiliyor..
Öğleden sonra, ünlü tarihçi Heredot’un “en güzel gökyüzünün altı” ve “en güzel uygarlıklar vadisi” olarak adlandırdığı Aydın’ın Germencik ilçesi, Ortaklar Bucağı, Tekin Köyü sınırlarındaki ünlü antik yerleşke  “Magnesia ad Meandrum”u ziyaret ettik. Tarihi M.Ö. 600’lere uzanan, Thessalia’dan gelen Magnetler tarafından kurulan “Magnesia”  ülkemizin en önemli ören yerlerinden biri.. Ancak, her zamanki gibi uzun süre uyumuş ve kazılardan çıkan birçok önemli eserlerinin bazılarına Berlin ve Paris müzelerine kaptırmışız.. Yine de 1984 yılından itibaren Kültür Bakanlığı ve Ankara Üniversitesinin ortak girişimiyle uzun süre duran kazılar başlamış ve antik kent yeniden hayat bulmuş..
“Sevilen Şarapları” çok doğru bir yatırım yaparak, artık kent içinde sıkışan “İzmir-Gaziemir” tesislerini “Aydın Sanayi Bölgesi” içindeki “Magnesia” yakınlarına taşımış.. “Magnesia”da şarap tanrısı “Bacchus”un izlerinin bulunması tesadüf mü ?. Bunun tam yanıtını almadım… Enis-Murat Güner kardeşler bizleri tesislerin kapısında karşıladılar.. Mimari olarak, iyi bir taş işçiliğinin kullanıldığı, güzel ve estetik giriş etkileyici..Tesisler 25 000m2 alan üzerinde 17 500m2 kapalı alan üzerinde kurulmuş..Paslanmaz çelikten tanklar, Fransız meşe fıçılardan oluşan kontrollü fıçı mahzeni ve iyi kalitede presleriyle Sevilen, modern teknolojiyi ve hijyen koşullarını yakalamış..2011 yılında ise; ilk hasat gerçekleşmiş.. Şarap tadımını, tadım salonunda gerçekleştirdik.. Oldukça iyi kalitede Menderes bağlarından 2011 Sauvignon Blanc ve 2011 Chardonnay tattık.. kırmızı şaraplardan sonra, biraz da benim isteğimle, Enis bizlere finalde çok beğendiğim “2007 Petit Verdot” ve “2005 Centum Syrah” çıkardı..”Petit Verdot” Fransa/Bordeaux bölgesinde şarap harmanlarına % 1-2 gibi çok küçük oranda giren bir kara üzüm..Ancak, Ege topraklarında çok başarılı sonuçlar veriyor.. Biraz daha izlemek gerek, ancak böyle giderse, pekala Arjantin’in “Malbec”i varsa, bizim de “Petit Verdot”muz olabilir.. Nitekim, akşam yemeğinde tattığımız “2011 Prodom Petit Verdot”da, güçlü gövdesi ve kaliteli tanenleriyle çok başarılıydı.. “Centum 2005” artık son dönemini yaşayan bir leydi olsa da, zerafetiyle hala ayakta duruyor..



Uzbaş Çiftliğinde şarap tadımı
Ertesi gün, Uzbaş çiftliğinin sahibi ve “Urla Şarapları”nın büyük ortağı Can Ortabaş bizleri çiftliğinde ağırladı.. Muazzam bir arboratorium ve botanik bahçesi.. Dünyanın farklı bölgelerinden gelen bitkiler ve ağaçlar, kontrollü koşullarda üretilip, dünyanın farklı ülkelerine ihraç ediliyor.. Bir kısmı da iç piyasada tüketiliyor.. Yolunuz Urla’ya düşerse, mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir çiftlik.. Çiftliğin hemen yanındaki “Urla Şarapçılık” ülkemizdeki butik şarap işletmelerinin en başarılı örneklerinden biri..Can Ortabaş Türkiye’de, Sicilya’nın ünlü çeşidi “Nero d’Avola”yı geniş ölçekte deneyen ilk üretici..Sicilya’daki örneklerine çok yakın, baharat ve kırmızı meyve aromalarıyla bezenmiş bir “2010 Nero d’Avola” tattık.Ancak, benim için, en iyi örnekleri “Bordeaux” tipi harmana “Syrah”nın katıldığı tam bir denge şarabı olan “2010 Tempus”tu... şirketin danışmanı, arkadaşım Fransız şarap uzmanı “Gerald Lafont” , Fransa’nın “Rhone Vasisi” şaraplarının yapısına benzer, iyi bir  denge yakalamış..













Maçka’da Sokakta Yemek Festivali
Istanbul/Maçka Demokrasi Parkın’da 11-13 Mayıs tarihleri arasında “Festa Organizasyon” tarafından “Sokakta Yemek Festivali” düzenleniyor.. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün desteğiyle gerçekleşecek festivalde İstanbullular, sokakta doya doya yemek yiyecek, müzik dinleyecek ve Türkiye Aşçılar Federasyonu’nun desteğiyle düzenlenen mutfak şovları izleyecekler.. Ankaralı lezzetseverlerin de kaçırmaması gereken bir aktivite.. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder