Toscana’nın Super Şarapları..
İtalyan
şarapçılığını tanıyanlar “Toscana” bölgesinin dünyaca ünlü “Super Tuscany”
şaraplarını mutlaka bilirler..”Toscana”; çizmenin ortasında, Tiran denizine
bakan kısımda, “Pizza”, “Frienze”, “Livorno”, “Siena”, “Grosseto” gibi
şehirleri içine alan bir bölge..Geçen hafta, Ankara Hilton’da düzenlenen şarap
tadımında “Ankara Şarap Kulübü” ile bu özel şarapların Türkiye’ye ithal edilen
üst düzey örneklerini tattık..Super Tuscany”lerin şarap dünyasında ilginç bir göre
yeri var.. Nesiller arası bir geçiş, İtalyan şarap geleneklerini altüst eden
şaraplar..Klasik İtalyan geleneklerine göre; “Toscana”nın en önemli siyah üzüm
çeşidi “Sangiovese”...Alkol-asit dengesi
daha çok asitten yana, meyvemsi aromalarıyla zengin ve zarif yapıda şarap
veriyor..İtalyan’ların ünlü makarnalarıyla uyumu mükemmel..Yıllardan beri de
bölgeye çok iyi adapte olmuş..
Babaların pabucu dama atılıyor..
Ancak,
1940’lı yıllarda genç İtalyan bağcılar, babalarının geleneklerine karşı çıkıp,
Fransız çeşitlerine yönelmeye başlıyorlar.. Araya savaş yılları giriyor ve sonrasında
da 1963 yılında İtalyan apelasyonu devreye giriyor… Yani bağlar ve üretilen
üzüm çeşitleri Fransa’da olduğu gibi tanımlanıyor.. Ancak, değişim rüzgarı
durmuyor.. 1970’li yıllarda genç nesil, babalarına çaktırmadan Cabernet
Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc gibi “Bordeaux” çeşitlerini bağlara adapte
ediyorlar..İtalyan’ların apelasyonun üst seviyesinde DOC/DOCG (Kökeni Konrollü
Adlandırma/Garanti Edilmiş Kökeni Kontrollü Adlandırma) sınıfları bu şarapları
reddediyor..Bunun üzerine yeni bir tanımlamayla IGT (İndicazione Geographica
Tipica) adında yeni bir apelasyon sınıfı yaratılıyor.. Böylece “Super
Tuscany”ler ortaya çıkıyor..Bu şarapları en önemlilerinden, Bolgheri bölgesinin
“SASSICAIA ROSSO 2007”,“Tenuta dell' Ornellaia 2008” gibi çok iyi örnekleri
tadıldı.. Fransa/Bordeaux çeşitlerinden üretilen Super şarapların Türkiye’de
ithalatçı satış fiyatlarının 75 cl’lik şişeleri için sırasıyla KDV dahil 812 TL
ve 950 TL olduğunu belirtmeliyim.. Sözün özü, bazen devrim işe yarıyor.. Tabii
burada, İtalyanların marka yaratmadaki başarısı da yabana atıl mamalı..
İstanbul’da Sokakta Yemek Festivali
11-12-13 Mayıs 2012 tarihlerinde,
gıda ve içecek alanında faaliyet gösteren 45 firmanın katılımıyla, “İstanbul
Maçka Demokrasi Park”ta Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün açılışını
yapacağı “Sokakta Yemek Festivali” başlıyor.. Festivalde 3 gün boyunca
13:00-21:00 saatleri arasında sokakta yemek yenilecek, Türkiye Aşçılar
Federasyonu mutfak show’ları yapacak, gastronomi üzerine sohbetler olacak..
Avrupa’da örnekleri olan, ancak Türkiye’de ilk kez düzenlenen sokakta yemek
festivali konseptini FESTA organizasyon gerçekleştiriyor.. Yemekseverler için
güzel bir fırsat, yemek ve eğlence bir arada..
Kumsal :Ankara’nın klasik balık restoranı
Ankara’nın merkezi
Kızılay-Sakarya caddesindeki “Kumsal Restoran” Ankaralı Rakı-Balık severlerin
sıklıkla uğradığı, artık klasik bir restoran.. Fiyat-kalite ilşkisi oldukça iyi
kurulan Kumsal restorana geçen hafta rakısever bir İngiliz dostumla beraber
gittim.. Her zamanki gibi dolu olan restoranda kılıç şişi herkese öneririm. Ama
odun ateşinde deniz levreği de çok başarılı.. Ancak, nedense “kumsal restoran”
rakı-balıkla özdeşleşse de rakı mönüsü çok zayıf.. Alternatif kısıtlı..Şarap
mönüsü daha da kısıtlı..Anlıyorum, 350 kişi kapasiteli bir restoranda servis
güçlüğü var.. Ancak, artık sadece iyi meze ve taze balık yetmiyor.. Mutlaka,
içki mönüsü de geliştirilmeli.. Servis elemanları ise yoğunluğa karşın,
başarılı..İşlerini profesyonelce yapıyorlar..Hala denemeyen balıksever varsa,
mutlaka denemeli..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder