11 Mayıs 2012 Cuma


Toscana’nın Super Şarapları..

İtalyan şarapçılığını tanıyanlar “Toscana” bölgesinin dünyaca ünlü “Super Tuscany” şaraplarını mutlaka bilirler..”Toscana”; çizmenin ortasında, Tiran denizine bakan kısımda, “Pizza”, “Frienze”, “Livorno”, “Siena”, “Grosseto” gibi şehirleri içine alan bir bölge..Geçen hafta, Ankara Hilton’da düzenlenen şarap tadımında “Ankara Şarap Kulübü” ile bu özel şarapların Türkiye’ye ithal edilen üst düzey örneklerini tattık..Super Tuscany”lerin şarap dünyasında ilginç bir göre yeri var.. Nesiller arası bir geçiş, İtalyan şarap geleneklerini altüst eden şaraplar..Klasik İtalyan geleneklerine göre; “Toscana”nın en önemli siyah üzüm çeşidi  “Sangiovese”...Alkol-asit dengesi daha çok asitten yana, meyvemsi aromalarıyla zengin ve zarif yapıda şarap veriyor..İtalyan’ların ünlü makarnalarıyla uyumu mükemmel..Yıllardan beri de bölgeye çok iyi adapte olmuş..

Babaların pabucu dama atılıyor..

Ancak, 1940’lı yıllarda genç İtalyan bağcılar, babalarının geleneklerine karşı çıkıp, Fransız çeşitlerine yönelmeye başlıyorlar.. Araya savaş yılları giriyor ve sonrasında da 1963 yılında İtalyan apelasyonu devreye giriyor… Yani bağlar ve üretilen üzüm çeşitleri Fransa’da olduğu gibi tanımlanıyor.. Ancak, değişim rüzgarı durmuyor.. 1970’li yıllarda genç nesil, babalarına çaktırmadan Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc gibi “Bordeaux” çeşitlerini bağlara adapte ediyorlar..İtalyan’ların apelasyonun üst seviyesinde DOC/DOCG (Kökeni Konrollü Adlandırma/Garanti Edilmiş Kökeni Kontrollü Adlandırma) sınıfları bu şarapları reddediyor..Bunun üzerine yeni bir tanımlamayla IGT (İndicazione Geographica Tipica) adında yeni bir apelasyon sınıfı yaratılıyor.. Böylece “Super Tuscany”ler ortaya çıkıyor..Bu şarapları en önemlilerinden, Bolgheri bölgesinin “SASSICAIA ROSSO  2007”,“Tenuta dell' Ornellaia 2008” gibi çok iyi örnekleri tadıldı.. Fransa/Bordeaux çeşitlerinden üretilen Super şarapların Türkiye’de ithalatçı satış fiyatlarının 75 cl’lik şişeleri için sırasıyla KDV dahil 812 TL ve 950 TL olduğunu belirtmeliyim.. Sözün özü, bazen devrim işe yarıyor.. Tabii burada, İtalyanların marka yaratmadaki başarısı da yabana atıl mamalı..

İstanbul’da Sokakta Yemek Festivali

11-12-13 Mayıs 2012 tarihlerinde, gıda ve içecek alanında faaliyet gösteren 45 firmanın katılımıyla, “İstanbul Maçka Demokrasi Park”ta Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün açılışını yapacağı “Sokakta Yemek Festivali” başlıyor.. Festivalde 3 gün boyunca 13:00-21:00 saatleri arasında sokakta yemek yenilecek, Türkiye Aşçılar Federasyonu mutfak show’ları yapacak, gastronomi üzerine sohbetler olacak.. Avrupa’da örnekleri olan, ancak Türkiye’de ilk kez düzenlenen sokakta yemek festivali konseptini FESTA organizasyon gerçekleştiriyor.. Yemekseverler için güzel bir fırsat, yemek ve eğlence bir arada..  

Kumsal :Ankara’nın klasik balık restoranı

Ankara’nın merkezi Kızılay-Sakarya caddesindeki “Kumsal Restoran” Ankaralı Rakı-Balık severlerin sıklıkla uğradığı, artık klasik bir restoran.. Fiyat-kalite ilşkisi oldukça iyi kurulan Kumsal restorana geçen hafta rakısever bir İngiliz dostumla beraber gittim.. Her zamanki gibi dolu olan restoranda kılıç şişi herkese öneririm. Ama odun ateşinde deniz levreği de çok başarılı.. Ancak, nedense “kumsal restoran” rakı-balıkla özdeşleşse de rakı mönüsü çok zayıf.. Alternatif kısıtlı..Şarap mönüsü daha da kısıtlı..Anlıyorum, 350 kişi kapasiteli bir restoranda servis güçlüğü var.. Ancak, artık sadece iyi meze ve taze balık yetmiyor.. Mutlaka, içki mönüsü de geliştirilmeli.. Servis elemanları ise yoğunluğa karşın, başarılı..İşlerini profesyonelce yapıyorlar..Hala denemeyen balıksever varsa, mutlaka denemeli..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder