4 Ocak 2013 Cuma

Syrah Şarabı Sever misiniz ?



Geçen hafta Fransa’nın önemli şarap bölgesi, Lyon şehrine 80 km uzaklıktaki “Tain l’hermitage” kasabasındaydım. “Kuzey Rhone” olarak bilinen bölgenin alt bölgesi olan, 130 hektarlık bağ alanını kaplayan “Hermitage”, bizde de son yıllarda çok sevilen, “Syrah” üzüm çeşidinden üretilen ünlü şaraplarının üretildiği bölge..İki önemli üretici : ”Maison M.Chapoutier” ve “Maison L.Jadot” bu bölgenin büyük “Syrah”larına imza atan üreticiler..”Syrah” şarabı denildiğinde öncelikle akla baharat ve meyvenin mükemmel kombinasyonu geliyor..Bizde de özellikle “Denizli”nin “Güney” kasabasında ve Ege’nin iyi rüzgar ve gece-gündüz sıcaklık farkının yakalandığı tepelerde başarılı “Syrah” şarapları çıkıyor..Önemli şarap üreticilerinin tümünün bu bölgede bağları var..Tabii “Hermitage” şarabının kompleks yapısını yakalayabilmek için biraz daha yol almak gerekiyor..Özellikle 2005, 2007 ve 2009 yılları son dönemin parlak yılları..”Syrah” sevenler mutlaka tatmalı..

Syrah Nedir ?

“Syrah” öncelikle dünyanın soylu siyah üzüm çeşitlerinden biri..Yeni Kıtada “Shiraz” adıyla biliniyor.. Avustralya’nın ulusal çeşidi haline gelen “Shiraz”, hem Eski, hem de yeni kıtanın bütün önemli şarap üreticilerinin vazgeçilmezi.. Kökeni konusunda farklı iddialar olsa da ikisi ciddiye alınıyor. Buna göre;
-          Şiraz üzümünün ismi 7000 yıl öncesine kadar uzanıyor ve İran’ın Şiraz kentinden geliyor. Bu iddiaya göre Syrah /Şiraz üzümünün “Guy De'Sterimberg” adında savaştan geri dönen bir haçlı  tarafından güney Fransa’ya getirildiği anlatılıyor. Münzevi bir hayat süren bu kişi “Rhone” nehri vadisinde yaşadığı yerde dik bir tepede üzüm bağını kurmuştur. Bu yer bugün “Hermitage” olarak biliniyor.
-          1998 yılında Kaliforniya Üniversitesinde gerçekleştirilen bir çalışmada, modern tarımda Şiraz üzümü olarak bilenen bu üzüm çeşidinin, “Dureza” ve “Mondeuse Blanche” bölgelerinin üzüm çeşitlerinin çaprazlanmasının sonucu olarak, ilk kez Fransa’nın kuzey Rhone vadisi bölgesinde ortaya çıkarıldığı sonucuna vardı. Kaliforniya “Davis  Üniversitesin’de 2001 yılında DNA analiz teknikleri ile yapılan çalışmalar bu iddiayı doğrular yönde..

Hermitage’da Gastronomi Keyfi..

Lyon ve civarı Fransa’da gastronominin zirve bölgelerinden biri..Bizde bu keyfi yaşamak için “Tain Hermitage”da “Michlen iki yıldız” bir restoran olan  “Les Cèdres” in yolunu tuttuk.. Gerçekten yıldızını hak ediyor..Özellikle güvercin ve beyaz şeftali sorbet’si mükemmeldi.. Ortam ve servis de çok başarılı..Tabii “Hermitage” şarapları da.. Gastronomi tutkunlarına önerilir.
Bilkent Hotel’de Hitit Mutfağı..
Geçen hafta Ankara’da düzenlenen bir diğer önemli aktivite de “Bilkent Hotel”de “Ankara Chaine de Rotisseur”ün düzenlediği “Hitit Mutfağı” konseptiydi.. Ankaralı gastronomiseverlerin buluştuğu bu özel yemekte “Hitit mutfağı” ve özellikleri tanıtılmaya çalışıldı.. Ancak, bu tip özel mutfakları kurgulamak pek de kolay değil.. Çok iyi hatırlıyorum bundan 15 yıl önce “Ankara” yakınlarındaki “Gordion”da Rahmetli Tuğrul Şavkay ile “Kral Midas”ın ölüm yemeği kurgulanmıştı..İngiliz BBC televizyonunun çektiği bu tasarımda dönemin önemli içkilerinden “bal şarabı (mead)” sunulmuş, yaban keçisi çevrilmiş, döneme özgü olabileceği düşünülen erişte pilav dağıtılmıştı.. Bu kez, kırmızı şaraba bal katılarak tatlandırma yapıldı.. Ancak, aynı düzeyde olmadı.. Yine de eğlenceli ve keyifli bir yemekti.. Kuşkusuz, “Hitit” uygarlığına, kültürüne ve mutfağına sahip çıkmalıyız..

Yılbaşı Hindisiyle Hangi Şarap ?

Yeni yıla sayılı günler kaldı.. Geçen hafta Ümitköy “Cafe Botanica Lavande”de Arzu Deliç ile birlikte “Ankaralı” şarapseverlere düzenlediğimiz “şarap tadımı ve şarap yemek uyumu” konulu sohbetlerde yılbaşı hindisi ile hangi şarap uyumlu olur ? sorusu gündeme geldi.. Doğrusu, hindinin nasıl pişirildiği ve kullanılan sos şarap seçiminde önemli..Ancak, fırından çıkmış nefis bir Hindi ile önerilebilecek en iyi şarap iyi bir “Pinot Noir”.. Tabii bizim iyi bir “Kalecik Karası” şarabı da iyi bir uyum yakalar..Ancak, eğer biraz baharat keyfi dilerseniz, neden bir “Shiraz” olmasın ?

Pamukkale Şarapları 50. Yılı Kutladı…

Türkiye’nin önemli şarap üreticilerinden “Pamukkale Şarapları” geçen hafta 50. Yaşgününü basına ve şarapseverlere verdiği kokteyl-yemekle “Istanbul- Park Hyatt”da kutladı.. Bu değerli üreticimize nice yıllar diliyoruz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder