Geçen hafta Fransa’nın önemli
şarap bölgesi, Lyon şehrine 80 km
uzaklıktaki “Tain l’hermitage”
kasabasındaydım. “Kuzey Rhone”
olarak bilinen bölgenin alt bölgesi olan, 130 hektarlık bağ alanını kaplayan “Hermitage”, bizde de son yıllarda çok
sevilen, “Syrah” üzüm çeşidinden
üretilen ünlü şaraplarının üretildiği bölge..İki önemli üretici : ”Maison M.Chapoutier” ve “Maison L.Jadot” bu bölgenin büyük “Syrah”larına imza atan üreticiler..”Syrah” şarabı denildiğinde öncelikle
akla baharat ve meyvenin mükemmel kombinasyonu geliyor..Bizde de özellikle “Denizli”nin “Güney” kasabasında ve Ege’nin iyi rüzgar ve gece-gündüz sıcaklık
farkının yakalandığı tepelerde başarılı “Syrah”
şarapları çıkıyor..Önemli şarap üreticilerinin tümünün bu bölgede bağları
var..Tabii “Hermitage” şarabının
kompleks yapısını yakalayabilmek için biraz daha yol almak gerekiyor..Özellikle
2005, 2007 ve 2009 yılları son
dönemin parlak yılları..”Syrah”
sevenler mutlaka tatmalı..
Syrah Nedir ?
“Syrah” öncelikle dünyanın soylu siyah üzüm çeşitlerinden biri..Yeni
Kıtada “Shiraz” adıyla biliniyor..
Avustralya’nın ulusal çeşidi haline gelen “Shiraz”,
hem Eski, hem de yeni kıtanın bütün önemli şarap üreticilerinin
vazgeçilmezi.. Kökeni konusunda farklı iddialar olsa da ikisi ciddiye alınıyor.
Buna göre;
-
Şiraz üzümünün ismi 7000 yıl öncesine kadar uzanıyor ve İran’ın Şiraz kentinden geliyor. Bu iddiaya göre Syrah /Şiraz üzümünün “Guy
De'Sterimberg” adında savaştan geri dönen bir haçlı tarafından güney Fransa’ya getirildiği
anlatılıyor. Münzevi bir hayat süren bu kişi “Rhone” nehri vadisinde yaşadığı yerde dik bir tepede üzüm bağını
kurmuştur. Bu yer bugün “Hermitage”
olarak biliniyor.
-
1998 yılında Kaliforniya Üniversitesinde
gerçekleştirilen bir çalışmada, modern tarımda Şiraz üzümü olarak bilenen bu
üzüm çeşidinin, “Dureza” ve “Mondeuse Blanche” bölgelerinin üzüm
çeşitlerinin çaprazlanmasının sonucu olarak, ilk kez Fransa’nın kuzey Rhone
vadisi bölgesinde ortaya çıkarıldığı sonucuna vardı. Kaliforniya “Davis
Üniversitesin’de 2001 yılında DNA analiz teknikleri ile yapılan
çalışmalar bu iddiayı doğrular yönde..
Hermitage’da Gastronomi
Keyfi..
Lyon ve civarı Fransa’da gastronominin
zirve bölgelerinden biri..Bizde bu keyfi yaşamak için “Tain Hermitage”da “Michlen
iki yıldız” bir restoran olan “Les Cèdres” in yolunu
tuttuk.. Gerçekten yıldızını hak ediyor..Özellikle güvercin ve beyaz şeftali
sorbet’si mükemmeldi.. Ortam ve servis de çok başarılı..Tabii “Hermitage” şarapları da.. Gastronomi
tutkunlarına önerilir.
Bilkent Hotel’de Hitit Mutfağı..
Geçen hafta Ankara’da
düzenlenen bir diğer önemli aktivite de “Bilkent
Hotel”de “Ankara Chaine de
Rotisseur”ün düzenlediği “Hitit
Mutfağı” konseptiydi.. Ankaralı gastronomiseverlerin buluştuğu bu özel
yemekte “Hitit mutfağı” ve
özellikleri tanıtılmaya çalışıldı.. Ancak, bu tip özel mutfakları kurgulamak
pek de kolay değil.. Çok iyi hatırlıyorum bundan 15 yıl önce “Ankara”
yakınlarındaki “Gordion”da Rahmetli
Tuğrul Şavkay ile “Kral Midas”ın
ölüm yemeği kurgulanmıştı..İngiliz BBC televizyonunun çektiği bu tasarımda
dönemin önemli içkilerinden “bal şarabı
(mead)” sunulmuş, yaban keçisi çevrilmiş, döneme özgü olabileceği düşünülen
erişte pilav dağıtılmıştı.. Bu kez, kırmızı şaraba bal katılarak tatlandırma
yapıldı.. Ancak, aynı düzeyde olmadı.. Yine de eğlenceli ve keyifli bir
yemekti.. Kuşkusuz, “Hitit”
uygarlığına, kültürüne ve mutfağına sahip çıkmalıyız..
Yılbaşı Hindisiyle Hangi Şarap ?
Yeni yıla sayılı günler
kaldı.. Geçen hafta Ümitköy “Cafe
Botanica Lavande”de Arzu Deliç ile birlikte “Ankaralı” şarapseverlere düzenlediğimiz “şarap tadımı ve şarap yemek uyumu” konulu sohbetlerde yılbaşı
hindisi ile hangi şarap uyumlu olur ? sorusu gündeme geldi.. Doğrusu, hindinin
nasıl pişirildiği ve kullanılan sos şarap seçiminde önemli..Ancak, fırından
çıkmış nefis bir Hindi ile önerilebilecek en iyi şarap iyi bir “Pinot Noir”.. Tabii bizim iyi bir “Kalecik Karası” şarabı da iyi bir uyum
yakalar..Ancak, eğer biraz baharat keyfi dilerseniz, neden bir “Shiraz” olmasın ?
Pamukkale Şarapları 50. Yılı Kutladı…
Türkiye’nin önemli şarap
üreticilerinden “Pamukkale Şarapları” geçen hafta 50. Yaşgününü basına ve
şarapseverlere verdiği kokteyl-yemekle “Istanbul- Park Hyatt”da kutladı.. Bu
değerli üreticimize nice yıllar diliyoruz..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder