Geçen hafta
“Ankara Wine Club”ın “Ankara Hilton
Hotel”de düzenlediği bir organizasyonda “Efe
Alkollü İçkiler”in rakılarını tattık.. Kuşkusuz en ilgi çekici olan,
geçen ay piyasaya meşe fıçıda 5 yıl süreyle eskitilerek piyasaya sunulan “Sarı
Zeybek”ti.. Özel şişesi ve ambalajı ile Fransız konyaklarının özellerini
andıran bir sunum doğrusu insanı cezp ediyor. Aslında, basında çıkan haberlerde
maalesef bu yeni ürün bilinçsizce “viski görünümlü rakı” olarak ifade ediliyor.
Halbuki üzüm kökenli bir distile içkiyi hububat kökenli viskiyle özdeşleştirmek
olmaz.. Olsa olsa, yine üzüm kökenli bir distile olan konyağa, daha doğrusu
“brendi”ye benzetebiliriz. Meşe fıçıdan
gelen aromalar, anasonla birleşince karşımıza damakta biraz daha dolgun, hafif
tatlı ve kıvamlı bir yapı ortaya çıkıyor. Aslında, keyif veren bir içki olmuş..
Ancak, rakı olarak nitelemek pek kolay değil.. Bence “anasonlu brendi” demek
daha doğru.. Şirket müdürlerinden Emre Utku; “bakır imbiklerde damıtılarak elde
edilen rakının 500 litrelik Fransız meşe fıçılarında 5 yıl süre ile eskitilerek,
farklı bir lezzet yakalandığını belirtiyor”.. Her yıl 6 000 şişe üretilecek bu
özel içkiyi sofrada doğru yere konumlandırmalıyız. Bence, yemek sonunda ya da
tamamen çerezlerle tek başına keyif verir. Ancak, yemek ortasında asla olmaz..
Fiyatı da tabii ki, fıçılama maliyetinden dolayı diğer rakılara göre yaklaşık
üç kat daha pahalı.. Benim rakı ölçülerime uymasa da rakıseverlere farklı bir
lezzet..
Galata’da Keyifli Bir Balık Restoranı..
Ankaralı
okurlarıma İstanbul’da balık restoranı önermek pek kolay değilse de, çok
sevdiğim Galata’da hem güzel bir manzara, hem de lezzetli balık bulunca
yazmadan geçemedim. “Galatalı Balık” Karaköy vapur iskelesinde “Hettie Hotel”in
teras katında 70 kişi kapasiteli bir balık restoranı..Öncelikle, yüksekten
nefis bir deniz manzarası sunuyor. Boğaz Köprüsü, Topkapı Sarayı, tarihi yarım adadaki
camiler, Kız Kulesi ve Galata Küprüsünü içine alan
geniş bir panorama... En önemli özelliği 80 farklı
meze sunması.. Bu konuda ciddi bir çalışma yapılmış. Servis elemanları güler
yüzlü ve temiz giyimli.. Fiyatlar da Istanbul, hatta Ankara ölçütünde abartılı değil.. Yüksel Akgül ve
Nugül Çelik ortaklığı ile önce Suadiye’de sonra da bundan 4 ay önce Karaköy’e
gelen “Galatalı Balık” balıkseverler için önemli bir lezzet durağı.. Şarap
mönüsü de birçok balık restoranından zengin.. Ben soğuk mezelerden fesleğenli,
zeytinyağlı levreği çok beğendim. Ayrıca, zeytinyağında kekikle hazırlanmış
ahtapotta da çok lezzetli.. Galata’ya yolunuz düşerse denemeye değer..
Kadınlar kırmızı şarap seviyor..
Önümüzdeki hafta 14
Şubat Sevgililer Günü..Artık bizde de gelenekselleşen bu özel günde sevdiğinizle
hangi şarabı paylaşmalı ? Fransızların önemli gazetelerinden “Le Figaro”da 2012
yılında çıkan habere göre; Fransa, İngiltere, Honkong, Almanya ve ABD olmak
üzere 5 farklı ülkeden 18-30 yaş grubunda 150 000 kadın üzerine yapılan bir
anket çalışmasında kadınların beyaz, roze ve diğer şaraplara göre % 51.1 gibi
yüksek oranda kırmızı şarap tercih ettiklerini söylüyor. Beyaz şaraplar % 26.4,
roze şaraplar % 15.7 oranında kalırken, kalanını diğer şarap tipleri
oluşturuyor.. Ülkelere göre kadınların şaraptan beklentileri değişiyor..
Fransızların % 70’i şarabın kökenini, İngilizlerin % 50.8’i fiyatı,
Amerikalıların % 68.4’ü üzüm çeşidini önemsiyor. Fransız kadınları Pinot Noir,
Merlot gibi meyve aromalarının ön planda olduğu şarapları seviyorlar. Amerikalı kadınların % 58’i şaraptan
erkeklerden daha iyi anladıklarını belirtiyor..Ayrıca, anket sonuçları şarap
sektörünün kadınları çektiğini ve somelye okullarından her yıl artan düzeyde
kadın somelyenin çıktığını, üniversite şarap bilimi eğitiminin de kadınlar
arasında revaçta olduğunu söylüyor. Her ne kadar Türk kadınları üzerine
yapılmış bu yönde bir araştırma olmasa da, bizde de kadınların son yıllarda
kırmızı şaraba ilgi duydukları biliniyor..Eğer 14 Şubatta içki tercihiniz
şaraptan yanaysa bu anketi pek de yabana atmamak gerek…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder