17 Şubat 2013 Pazar

Sevgilinin Şarabı : St Amour



Geçen hafta 14 Kasım Perşembe günü dünyada “St Valentine’s Day” olarak bilinen “Sevgililer Günü”nü kutladık.. “Valentine” sözcüğü batı dillerinde “sevgili” anlamını taşıyor..Batı dünyasında bu özel günde sevgiliyle alınan en önemli içki; şarap..  Sevgililer gününe anlam kazanan iki şarap var : Kuşkusuz öncelik, kutlamaların vazgeçilmezi “Şampanya”da.. Şampanyanın ince, zarif köpükleri hem aşkın mutluluğunu, hem de acısını simgeliyor.. Diğer yandan, köpük aşkın coşkusunu, gem vurulamazlığını da yansıtıyor. Ancak, adını aşktan alan Fransa-Beaujolais bölgesinin aşk şarabı “St Amour”da aşk şarabı olarak iddialı.. “Gamay” üzüm çeşidinden üretilen, kırmızı meyve aromalarının ön planda algılandığı, gençliğin tazeliğini yansıtan bu şarabı aşk şarabına dönüştürenler; 1980’li yıllarda bu şarabı dünyaya pazarlayan, şarap ticareti yapan “GeogesduBoeuf” kardeşler..Doğrusu çok akıllıca bir pazarlama..

Pol Roger : Kate & Willam’ın şampanyası..

Şampanya yukarıda da belirttiğimiz gibi aşkın sembolü..İki yıl, Fransa-Bordeaux’da bir fuarda ünlü Şampanya markası Pol Roger’nin müdürü ile tanıştım.. Bana İngiltere prensi William ile Prenses Kate’in düğün törenlerinde “Pol Roger” şampanyalarının sunulduğunu gururla aktardı..Ayrıca, bu tercihi özellikle Kate’in yaptığını da belitti.. Gerçekten de Şampanya üreticisi için onur verici.. “Pol Roger” aynı zamanda “Winston Churchill” adına da Şampanya üretiyor. İngiltere’ninin ünlü başbakanının en sevdiği şarap ve yakın aile dostları olmaları onlara bu misyonu yüklemiş..Şampanya, bu yönüyle sevgi yanında önemli bir şahsiyete duyulan hayranlığı ve saygıyı da yansıtmıyor mu ?

St Valentine’in anlamı ..

Bir efsaneye göre hikaye; Roma İmparatoru II.Claudius dönemine kadar uzanıyor..O dönem, askerler evlendikleri ya da nişanlandıkları için Roma ordusuna asker bulmakta ciddi sıkıntı yaşanıyor. Bunun üzerine II.Claudius evlenmeyi ve nişanlanmayı yasaklıyor. Ancak, Romalı Papaz “St Valentine” askerleri gizlice evlendirerek imparatorun yasağını deliyor..Sonunda, bu durum II. Claudius’un kulağına gidiyor ve “St Valentine”i ceza olarak ölüme mahkum ediyor. Öldürülen “St Valentine” İ.S.270 yılının 14 Şubatında defnediliyor.. Papa Gelasius, yaklaşık 200 yıl sonra 14 Şubat 496’da aşıkları buluşturan “St Valentine”nin ölümünü anlamlandırıyor..Böylece “Sevgililer Günü” tüm Avrupa’da gelenek oluyor.
İngiliz kaynaklarında ise hikaye farklı anlatılıyor. 1831 yılında yayınlanan “Parlement of Foules” adlı kiataba göre; 14 Şubat geleneksel olarak kuşların birbirlerine kur yaptıkları, şarkı söyledikleri ve çiftleştikleri gün olarak yer alıyor. Bu durum, sevgililer arasında bir gelenek yaratıyor ve 14 Şubat özel bir anlam kazanıyor.
Diğer yandan, Antik Yunan takvimine göre Şubat ortası Zeus ve Hera’nın kutsal evliliğinin gerçekleştiği zaman olarak niteleniyor.
Hikayeler çoğaltılabilir. Ancak, gerçek olan bu günün artık Avrupa’da anlam kazanması. Kuşkusuz ticareti de etkiliyor.

Tanzimatta aşkın şairi Ziya Paşa..

Tanzimat edebiyatının büyük şairlerinden Ziya Paşa (1825-1880), özdeyiş haline gelen birçok önemli söz söylemiştir. Örneğin, hepimizin bildiği : “nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir” sözü ona aittir. Ziya Paşa sevgiyi ve aşkı yansıtan ünlü sözü ile de tarihe geçmiştir :
İç bade (şarap), güzel sev varsa akl u şuurun,
Dünya var imiş ya ki yoğ imiş ne umurun.

1 yorum:

  1. Sayın Ertan Anlı;
    Yazınızın başında 14 Şubat yerine 14 Kasım yazmışsınız.
    Saygılarımla

    YanıtlaSil