12 Mayıs 2013 Pazar

Ankara’da Farklı Bir Balık Restoranı : Kalinos




Ankara’da balık ve deniz ürünleri üzerine kurulu mekanlar giderek zenginleşiyor..Bunlardan birisi de “Kalinos”.. Yıldız-Hilal mahallesindeki bu sempatik mekan, balık çeşitlemesi ve servisiyle oldukça keyif veriyor..110 kişilik kapalı mekan, ön ve arka bahçelerle 150 kişiye ulaşıyor.  Balık ve meze taze ve iyi..Fiyatları da oldukça makul.. Ancak sorun sigara.. Bu işi Türkiye’de henüz çözemedik.. Kışın kapalı mekanda buna izin vermemek gerek..Yeni moda, bir tarafı sigaralı, bir tarafı sigarasız mekan yapmak.. Ancak, hava sirkülasyonu iyi değilse bu pek de geçerli bir çözüm değil.. Servis elemanları temiz ve bakımlı..Güler yüzle hizmet veriyorlar. Her zamanki gibi içki mönüsü çok yetersiz..Bu konuda, birkaç restoran hariç, Ankaralı şanssız. Ya iyice abartılı fiyatla müşteri kaçırıyorlar. Ya da, kısıtlı bir mönü ile sizi alternatifsiz bırakıyorlar. Bu durumda, en iyisi şarabı koltuğunuzun altına alıp, restoranın yolunu tutmalı ve Avrupa’da olduğu gibi mantar parası verip şarabı açtırmalı..
“Kalinos”ta ne yemeli ? derseniz. Ben, Ahtapot ızgarayı ve acılı kalamarlarını beğendim. Kılıç şişi de çok lezzetliydi doğrusu.. Şarap mönüsü mutlaka çeşitlenmeli ve zenginleşmeli.. Hatta, daha ileri gidip rakı mönüsü de yetersiz diyorum.. Artık, rakılarımız çeşitlendi..Özenilmiş bir restorana için artık bu eleştirileri yapmamalı. Cumartesi de dahil, haftada üç gün canlı Yunan müziği yapıyorlar.. Biraz, Ege tavernalarının havası olsa da, Selanik’in restoranlarının neşeli yapısı yok.. Yine de, denemeye değer bir mekan..

Cafe Botanica Lavande’de Vinolus Şarapları..

Sempatik ve Orta Avrupa’nın tipik kafelerini yansıtan yapısıyla “Cafe Botanica Lavande” giderek Ankaralıları çekiyor.. Geçen hafta, mekan işletmecisi Arzu Deliç’le birlikte düzenlediğimiz “şarap-yemek uyumu” seminerlerinde Türkiye’nin önemli butik şarap üreticilerinden, arkadaşım Oluş Molu’yu ağırladık.. Kayseri’de büyük bir çabayla butik şarap üreten Oluş Molu, Kapadokya’nın volkanik topraklarından çıkardığı 5 farklı şarabı sundu..
Satır içi resim 1 Öncelikle, her yıl ödül alan çok başarılı bir “Chardonnay” üretmiş..Tabii, şaraplarına bir kadın zerafeti de katmış.. Ben 2009’u beğenmiştim. Nitekim yurt dışında ödül aldı.. 2010 bence daha geride kaldı. 2011 tekrar çok zarif bir örnek olarak çıkıyor.. Ayrıca, finalde sunduğu 2009 Syrah ve 2011 Kalecik Karası-Tempranillo şarabı da kesinlikle denemeye değer.. İspanyol çeşidi Tempranillo’yu, Kalecik Karası ile harmanlamak kanımca doğru bir yaklaşım.. Tempranillo’nun baharatsı yapısı, Kalecik Karası’nın zarif meyveleriyle birleşmiş ve ortaya zengin bir aroma yelpazesi çıkmış..Syrah ise; her haliyle Avrupa Syrah’larına daha yakın. Kapadokya’nın gece-gündüz sıcaklık farkının belirgin olduğu volkanik topraklarından frambuaz, mineral, karabiber tonlarının hakim olduğu diri bir şarap çıkmış ortaya.. Kayseri’deki “Molu Çiftliği” sadece şarap üretimi yapmıyor, aynı zamanda peynir, bal, reçel gibi organik ürünleri de sunuyor..

Şarap-Yemek Uyumu Üzerine..

“Şarap-yemek uyumu” üzerine herkes bir şeyler söylüyor.. Doğrusu, detaya girince iş zorlaşıyor. Ancak, bazı temel noktaları iyi bilirsek, iyi uyum yakalamak hiç de güç değil. Bu konuda, birçok makale okudum, azımsanmayacak da bir deneyimim var.. Ancak, gurmeyim deyip, eline kadeh alıp, çok da yerini bulmayan yorumlar patlatanlar doğrusu insanı şaşırtıyor..Okuyucularıma bu konuda detaya girmeden şarap-yemek uyumunun bazı temel prensiplerini paylaşmak doğru olacak..



Hafif yapıda sek beyaz şaraplar : Deniz ürünleri, balık, yeşil sebzeler, mezeler

Tatlı beyaz şaraplar : Tatlılar, meyveler, pastalar, peynirler

Yoğun, yapısı sağlam sek  Beyaz Şaraplar : balıklar, deniz ürünleri, yağlı peynirler

Köpüren Şaraplar          : havyar, pastalar, meyveler, çerez ürünler, balık

Hafif kırmızı sek şaraplar : makarnalar,pizzalar, kanatlılar, az ve orta yağlı peynirler

Orta gövdeli kırmızı şaraplar : kanatlılara, kuzu eti, ızgara etler, mantarlı yemekler, o

Büyük kırmızı şaraplar  : Izgara etler, av etleri, yağlı peynirler

Likör şaraplar                : Özellikle çikolatalı pastalar, tatlılar (ayva, kabak), çerez yiyecekler.

1 yorum:

  1. Ertan bey nihayet bir paylasim:) sevindim..yolum ankaraya duserse diye Kalinos not alindi..Vinolus saraplarini hic duymamisim, cok tesekkurler, onuda arastirip detayli okumak icin listeme ekledim..Keyifli tadim notlariniz olsun. Emel

    YanıtlaSil