Ankara’da Amatör
Şarapçılık Gelişiyor..
Kayra Restoran Haftası
Kayra grubu 12-26 Nisan 2012
tarihleri arasında düzenledikleri “Restoran Haftası-4” çerçevesinde Ankara’nın
tanınmış balık restoranı “Trilye”de “yemek şarap uyumu” üzerine bir basın daveti
verdi. Mey içki ceo’su Galip Yorgancıoğlu açılış konuşmasında grubun yapısını
ve hedeflerini tanıttıktan sonra, şarap sektörünün Türkiye’deki son dönemdeki
gelişimini vurgulayan kısa ve etkili bir konuşma yaptı.. Sonrasında, basın
mensuplarıyla “şarap-yemek” uyumu üzerine sohbet ettik..Süreyya bey çok güzel
bir mönü çıkarmış.. Önce, “levrek marine”, “avokadolu karides”, “tarama”,
“balık pastırması”, “közde patlıcanlı enginar” gibi “Trilye”nin başarılı soğuk
başlangıçları ile “Terra Narince-2011” ve “Terra de France Sauvignon
Blanc-2010”u denedik… Benim buradaki tercihim kuşkusuz “Sauvignon Blanc”
oldu..Bence “Narince”yi daha çok sıcak yemeklere doğru itmeli.. Ara sıcaklarda
ise “Jumbo Karides ızgara” ve “Kalamar ızgara” ile “Kayra Vintage Chardonnay
Sur Lie-2010” ve “Terra Beyaz Kalecik Karası 2011” tadıldı.. Amerikan tarzı,
vanilya aromasının damakta güçlü algılandığı “Chardonnay Sur Lie” özellikle
karides ızgarayı çok iyi yakalıyor.. Ancak, bence gecenin e iyi uyumunu Yeni
Zelanda’dan ithal edilen “Nobile Icon Pinot Noir-2009” ile “Kalkan ızgara”
yakaladı… Kalkanı tavada sevmekle birlikte, ızgarasıyla Pinot Noir uyumundan da
çok etkilendim.. Zarif ve rahatsız etmeyen tanelere sahip Pinot Noir ile ızgara
kalkan sanki birbirleri için
yaratılmış.. Ünlü içki devi “Diegao”nun bünyesinde yer alan “Mey İçki” sadece
rakılarıyla değil, yerli ve ithal şaraplarıyla da iddialı geliyor..
İstanbul’da
Portekiz şarapları rüzgarı
Portekiz şarapları denildiğinde
kuşkusuz akla öncelikle “Porto” gelir.. Aslında, yüksek alkol ve şeker içeren
“Porto” bir Portekiz şarabından çok, bir İngiliz şarabıdır.. Yemekten sonra
alınacak iyi bir “Colheita Port” meraklısına büyük keyif verir... Ancak, geçen
hafta “İstanbul Şarap Dostları” derneği olarak “Four Seasons-Beşiktaş”ta düzenlediğimiz
tadımda “Portekiz”in “Porto” dışındaki 8 farklı Portekiz kırmızı şarabını
tattık. İçlerinde Quinta do Vale Meao 2006, Mouchao Colheitas Antigas 2000,
Zambujeira 2000, Nieport Charme 2007 ve Prats&Symington Chryseia 2008 gibi 50-100 Euro fiyat aralığındaki üst
düzey şaraplar vardı...Portekiz şarapları son yıllarda Avrupa şarap
sektörü içinde giderek daha fazla önem kazanmaya başladı…”Douro” nehrinin
etrafındaki görsel olarak da büyük keyif veren bağlardan gelen üzümlerin bir
kısmı “Porto” üretimde kullanılsa da, diğer kısmı klasik Portekiz şaraplarının
üretiminde kullanılır.. Portekiz’in diğer Avrupa ülkelerinden en temel farkı ve
bizimle uyan özelliği; şarap üretiminde çoğunlukla yerel üzümlerini
kullanması..Portekiz’de Cabernet Sauvignon, Merlot gibi önemli Fransız çeşitleri
şarap harmanlarında bulunsa da, yerel
çeşitler; Tinta Cao, Tinta Roriz, Touriga Franca, Baga, Castelao gibi
üzümlerden de şarap üretilir.. Aynı bizim, Öküzgözü, Boğazkere, Kalecik
Kara’mız gibi..Son yıllarda, “Wine Spectator”, “Wine Avocate” gibi önemli şarap
dergilerinde iyi notlanan şaraplar, giderek
Amerika, Londra ve Almanya pazarlarında önemli fiyatlardan değer
buluyorlar.. Doğrusu bizim de izlememiz gereken yol; yerel çeşitlerimizle
yabancı çeşitleri birlikte kullanmak ve zengin bir mönü ile dünya pazarına
açılmak..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder