Van Gongh, Zeytin ağaçları (1889) |
Bütün
kutsal kitaplarda adı geçen zeytin, Akdeniz havzasının ve Dünya’nın en önemli
kültür bitkisi. Neden mi ? 300-400 yıl yaşayan ve tarihi 39 000 yıl öncesine
kadar uzanan bu bilge ağaç; binlerce yıldır hem keyif, hem de sağlık
dağıtıyor..Adeta kendini insanlığa
adamış bir bilge kişi, bir hekim....En önemli ürünü de; son yıllarda sağlıklı
beslenme için önerilen Akdeniz mutfağının vazgeçilmez parçası olan “zeytinyağı”.. Aslında, Osmanlı
döneminden beri bizim mutfak kültürümüzün de ayrılmaz parçası olan
zeytinyağı’na olan ilgi dünyada da Türkiye’de de artıyor..
Neden zeytinyağı ?
Dünyada
olduğu gibi, Türkiye’de de zeytinyağına artan bir ilgi var..Konunun
Türkiye’deki en önemli uzmanlarından, meslektaşım, Yağ Bilimi ve Teknolojisi
Derneği Başkanı, Türkiye’de Zeytinyağı standartlarını hazırlayan kurlun
yöneticisi Prof.Dr. Aziz Tekin’e göre; Uluslararası standardı hazırlanan ve
doğrudan meyveden üretilen ve ısıl görmeyen tek doğal yağ.. Dünya’da 3 milyon
ton, Türkiye’de 165 000 ton üretiliyor..Özellikle, antioksidan özelliğe sahip
yapısıyla adeta sağlık için yaratılmış.. Ayrıca, bizim damak tadımız ve
kültürümüzle özdeşleşiyor.
Artık Ödüllü Zeytinyağı Üretiyoruz..
Son
yıllarda Türkiye’nin adı Uluslararası Zeytin Yağı değerlendirmelerinde de önem
kazanıyor.. Konunun öncüsü ise “Ankara”lıların ve Türkiye’nin yakından
tanıdığı, “Düzen Laboratur Grubu”nun sahibi Prof.Dr.Yahya Laleli… Anne, tarafından zeytinyağı üreticisi
Midilli’li bir aileden gelen Yahya hoca, tıp mesleğindeki başarısının yanına “Laleli” markasıyla çıkarttığı butik
zeytinyağı’nı da katarak, gıda alanında da uluslararası başarıya ulaşmış..
Kuşkusuz, zeytinyağı ve sağlık konusu
denildiğinde akla gelen ilk kişi.. Özellikle son yıllarda “Laleli Zeytinyağı” ile, Dünya Zeytinyağı Ticareti’ni elinde
bulunduran Italya ve ABD’den gelen uluslararası madalyalar ona ve
çalışanlarına farklı bir motivasyon vermiş..
a.
Monde Selection:
Altın Madalya & International High
Quality Trophy
Laleli
Sızma Zeytinyağı
b.
ITQI Superior
Taste Award: 2 Altın Yıldız
Laleli
Sızma Zeytinyağı
c.
Los Angeles
International Extra Virgin Olive Oil Competition: Altın Madalya
Laleli
Organik Defne ve Laleli Organik Kekik Aromalı Sızma Zeytinyağları
d.
BIOL –
International Prize for the Best Organic Olive Oil: Gümüş Madalya
Organik
Sızma Zeytinyağı
Doğal,
Lezzetli ve Sağlıklı..
Ben,
zeytinyağının rafine olmayanını, rafine olmayanını yani natürel olanını
seviyorum. Rafinasyon, hem lezzeten, hem de sağlık kalitesinden götürüyor..
Geçen
hafta, ziyaretine gittiğim Prof.Dr.
Yahya Laleli ile zeytin yağının lezzet ve sağlık yönü üzerine konuştuk.. Öncelikle; “Uluslararası başarının tesadüfi olmadığını, Türkiye’nin toprak yapısı
ve iklim koşullarıyla dünyanın en lezzetli zeytinyağlarını üretebileceğini,
ancak, doğru üretim tekniklerini kullanarak farklı zeytin çeşitlerinden, farklı
tip ve karakterde zeytin yağı üreterek ürün yelpazesinin geliştirilmesi” gerektiğini
vurguladı.
Ayrıca; “sıradan,
küf kokan, toprak kokan, kısaca kötü kokulu zeytin yağlarının devrinin dünyada
kapandığını, Kaliforniya-Davis Üniversitesin’de yapılan araştırmalarda ABD’ye
Avrupa’dan ithal edilen özürlü yağların ülkeye girişinin engellendiğini, artık AB
tarafından bir anlamda zeytinyağının sağlık ve lezzet kalitesinin en önemli göstergesi
olan flavanoid içeriğinin etiket üzerinde belirtilmesi”nin tartışıldığını belirtti…
Tıp
doktoru olarak; zeytinyağı’nın insan
sağlığı bakımından çok önemli olan
“omega 3/ omega 6” oranını en iyi dengeleyen yağ olduğunu, hamile ve
emzikli anneler için önemi dışında, obezite, diabet, meme ve kalın barsak
kanserlerine karşı daha dayanıklı bir toplum için de çok değerli bir gıda” olduğunu
da belirtti.. Benim de katıldığım, çok önemli bir önerisi de var : “Okullarda zeytinyağı tüketimi”..
Bakanlığımız sütte yaptığını, neden zeytinyağıyla da yapmasın.. Ayrıca, çocuklarda mide barsak
problemi de yaşanmaz !!
Zeytin tarihi, efsaneleri, hikayeleri, felsefesi ve sembolizması ile ilgili en geniş çalışmalardan ve okunması gerekli yazılardan biri : Ölümsüz Ağaç Zeytin: Kutsal Tören http://www.apelasyon.com/Yazi/97-olumsuz-agac-zeytin-kutsal-toren-derleme
YanıtlaSilEvet çok haklısınız. Ama ne yazık ki biz zeytinin kıymetini hala anlamamışız. Çünkü zeytinin yetiştiği Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerimizi sanayileşmek ve turizm uğruna zeytinlikleri yok ederek taş yığınlarına çevirmişiz ve çevirmekteyiz. Ne zaman taşlaşmaya son verilecek, bir de zeytin yağı ve sade yağ hakkında yapılan yanıltıcı (50 li yıllarda) yayınları unutmamalıyız. Bütün Akdeniz ülkeleri zeytinlikleri koruyup geliştirirken biz neden yok etmeye çalışıyoruz? Yanıtını bulamıyorum.
YanıtlaSil