Şarap dünyası ve Ankara
denildiğinde kuşkusuz Atatürk tarafından 1925 yılında kurulan “Atatürk Orman
Çiftliği”nin nostaljik bir yeri var. Aslında uzun yıllar Türk şarapçılığında
önemli rol onayan, hatta başlangıç yıllarında belli ölçüde özel sektöre yol
gösteren AOÇ, özellikle 1990’lı yıllardan itibaren özel sektörün şarapçılığa
ağırlığını koymasıyla, giderek geri çekilmeye başladı. Tekel’in Alkollü İçki
üretiminin 2003 yılında özel sektöre devredilmesiyle, devlet şarap sektörü
olarak elimizde kala kala yüce önderimizin kurduğu AOÇ şarapları kaldı.
Ankara’da bugünlerde AOÇ’nin akıbeti tartışılsa da, kıymetli öğrencim Aykut
Muğla AOÇ şaraplarına farklı bir boyut kazandırıyor.. 2008 yılında, artık
teknolojisi eskimiş üretim tesislerini yenileyen AOÇ, nostaljik şarabı “Boğa
Kanı”nın adını korusa da, yapısını değiştirip Kalecik Karası, Öküzgözü,
Boğazkere, Narince gibi yerli ve Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay
gibi uluslar arası çeşitlerle kendini özel sektör rekabetine hazırlamaya
çalışıyor..
Nostaljik şaraplar kabuk değiştirdi..
AOÇ şaraplarının bilinen en
önemli örneği “Boğa Kanı” şarabıydı. Bu şarap; 1997 yılında birçok ulusal ve
uluslararası başarı da elde etti…Eskiden, İzmir bölgesinden gelen “Alicante
Bouschet” ve “Grenache” üzümlerinden üretiliyor, ancak, eskimiş beton fıçıların içinde iyi
gelişemiyordu.. Aykut Muğla, artık “Boğa
Kanı”nı “C.Sauvignon” üzümünden üretiyor. Yine, önemli markalardan olan
“Çiftlik Altını”, Narince’den, “Ankara Altını” ise Syrah veya Merlot’dan,
“Kilis Altını” Boğazkere’den geliyor. Ayrıca, yeni şaraplarında belli ölçüde
meşe fıçıda olgunlaştırma da yapıyor. Kısaca, modern teknolojiyi kullanılıyor.
Sonuçta, şarapların genelinde gözle görülür bir kalite artışı yakalamış..
Hangi şarap derseniz ? 2012 üretimi
genelde başarılı. Özellikle, 2012 Boğa Kanı, oldukça güçlü yapısı, siyah kiraz,
toprak, sedir ağacı kabuğu aroması ve mineral yapısıyla en iyi A.O.Ç şarabı..
Günümüzde AOÇ, 10 farklı üzüm çeşidinden 7 farklı marka şarap üretiyor.Depolama
kapasitesi 110 bin litre olsa da, yılda 30-40 bin litre şarap üretimi yapıyor.
Bunun % 80’i kırmızı, kalanı beyaz..
Köpüren, tatlı ve likör şarap üretimi yok.
Şarap-yemek uyumu..
Geçtiğimiz haftalarda şarap-yemek
uyumu üzerine sizlerle bazı bilgileri paylaşmıştım.. Okuyucularımın bir çoğu
hangi yemekle hangi şarabı almalıyım ? sorusunu sıklıkla soruyorlar.. Öncelikle
şarap yemek uyumunda iki önemli yaklaşım olduğunu belirtelim : karşıt uyum ve
tamamlayıcı uyum..
Restoranlarda önce yemek, sonra
da ona uygun şarap seçildiğini dikkate alırsak; ilk yaklaşımda yani, “karşıt
uyum”da şarap yemeği dengelemeli.. Örneğin, yağlı bir peyniriniz varsa, bu
yüksek yağ oranını dengelemek için asitliği yüksek bir şarap seçmeniz yerinde
olacaktır..Diğer yaklaşım olan “tamamlayıcı uyum”da ise; şarap, yemeğe karşı
aynı tuz ya da baharat gibi davranır. Aromasıyla, asitliğiyle ve de
tanenleriyle yemeğe lezzet katar, onu zenginleştirir..Aslında, şarap-yemek
uyumunda “kaşıt uyum” ve “tamamlayıcı uyum” birlikte hareket ederler.
Yemeğe göre şarap seçmek..
Uyumu, çeşit bazında örnekler
vererek daha anlaşılır hale getirelim. Örneğin, son yıllarda ülkemizde giderek
önem kazanan, topraklarımıza iyi adapte olan bir çeşit olan “Shiraz” şarabı ile
ne uyum sağlar? sorusunu sorarsanız, size öncelikle “Shiraz”ın yapısını iyi
tanımanız gerektiğini söylerim.. Genel karakteri itibarıyla, özellikle baharat,
siyah kırmızı meyveler ve mineral yapısıyla dikkat çeken “Shiraz”, dünyada üst
düzey örneklerini Fransa “Rhone” vadisinde ve “Avustralya”da veriyor..
Fransa’da “Syrah” adını alan çeşit, yeni dünya ülkelerinde ise “Shiraz” olarak
tanınıyor.. Aslında, çeşit karakterini her yerde vurgulasa da, farklı
iklimlerde farklı özellikler gösteriyor..Bunda kuşkusuz, şarabı işleme tarzının
da önemi var. “Shiraz”, Avustralya, Güney Afrika gibi ülkelerde daha baharatça
zengin, füme aromalarca zengin şaraplarıyla karşımıza çıkarken, “Rhone”
vadisinin “Hermitage”, “Cornas” gibi önemli bölge şaraplarında özellikle siyah
kiraz gibi kırmızı meyve aromaları devreye giriyor.
Shiraz’ın sevdikleri..
Yukarıda belirttiğimiz gibi,
farklı tipte “Shiraz” şarapları olsa da, genel anlamda iyi “Shiraz” ile
önerilen yiyecekler şunlar :
Geyik eti-av etleri
Barbekü etler
Izgara etler
Sığır etinden yemekler
Sakatatlar (ciğer, böbrek vb.)
Fırınlanmış etler
Keçi peyniri (fazla tuz
içermeyen)
Yağlı koyun peynirleri
Hamburgerler
Unutmayalım; tek başına iyi
şarap, ya da iyi yemek kavramı geçerli değil. Önemli olan, doğru uyumu birlikte
yakalamak..Aynı, insan ilişkilerinde olduğu gibi..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder