12 Mayıs 2013 Pazar

Atatürk Orman Çiftliği Şarapları Gelişiyor..



Şarap dünyası ve Ankara denildiğinde kuşkusuz Atatürk tarafından 1925 yılında kurulan “Atatürk Orman Çiftliği”nin nostaljik bir yeri var. Aslında uzun yıllar Türk şarapçılığında önemli rol onayan, hatta başlangıç yıllarında belli ölçüde özel sektöre yol gösteren AOÇ, özellikle 1990’lı yıllardan itibaren özel sektörün şarapçılığa ağırlığını koymasıyla, giderek geri çekilmeye başladı. Tekel’in Alkollü İçki üretiminin 2003 yılında özel sektöre devredilmesiyle, devlet şarap sektörü olarak elimizde kala kala yüce önderimizin kurduğu AOÇ şarapları kaldı. Ankara’da bugünlerde AOÇ’nin akıbeti tartışılsa da, kıymetli öğrencim Aykut Muğla AOÇ şaraplarına farklı bir boyut kazandırıyor.. 2008 yılında, artık teknolojisi eskimiş üretim tesislerini yenileyen AOÇ, nostaljik şarabı “Boğa Kanı”nın adını korusa da, yapısını değiştirip Kalecik Karası, Öküzgözü, Boğazkere, Narince gibi yerli ve Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay gibi uluslar arası çeşitlerle kendini özel sektör rekabetine hazırlamaya çalışıyor..

Nostaljik şaraplar kabuk değiştirdi..

AOÇ şaraplarının bilinen en önemli örneği “Boğa Kanı” şarabıydı. Bu şarap; 1997 yılında birçok ulusal ve uluslararası başarı da elde etti…Eskiden, İzmir bölgesinden gelen “Alicante Bouschet” ve “Grenache” üzümlerinden üretiliyor, ancak,  eskimiş beton fıçıların içinde iyi gelişemiyordu.. Aykut Muğla,  artık “Boğa Kanı”nı “C.Sauvignon” üzümünden üretiyor. Yine, önemli markalardan olan “Çiftlik Altını”, Narince’den, “Ankara Altını” ise Syrah veya Merlot’dan, “Kilis Altını” Boğazkere’den geliyor. Ayrıca, yeni şaraplarında belli ölçüde meşe fıçıda olgunlaştırma da yapıyor. Kısaca, modern teknolojiyi kullanılıyor. Sonuçta, şarapların genelinde gözle görülür bir kalite artışı yakalamış..
Hangi şarap derseniz ? 2012 üretimi genelde başarılı. Özellikle, 2012 Boğa Kanı, oldukça güçlü yapısı, siyah kiraz, toprak, sedir ağacı kabuğu aroması ve mineral yapısıyla en iyi A.O.Ç şarabı.. Günümüzde AOÇ, 10 farklı üzüm çeşidinden 7 farklı marka şarap üretiyor.Depolama kapasitesi 110 bin litre olsa da, yılda 30-40 bin litre şarap üretimi yapıyor. Bunun % 80’i  kırmızı, kalanı beyaz.. Köpüren, tatlı ve likör şarap üretimi yok.

Şarap-yemek uyumu..

Geçtiğimiz haftalarda şarap-yemek uyumu üzerine sizlerle bazı bilgileri paylaşmıştım.. Okuyucularımın bir çoğu hangi yemekle hangi şarabı almalıyım ? sorusunu sıklıkla soruyorlar.. Öncelikle şarap yemek uyumunda iki önemli yaklaşım olduğunu belirtelim : karşıt uyum ve tamamlayıcı uyum..
Restoranlarda önce yemek, sonra da ona uygun şarap seçildiğini dikkate alırsak; ilk yaklaşımda yani, “karşıt uyum”da şarap yemeği dengelemeli.. Örneğin, yağlı bir peyniriniz varsa, bu yüksek yağ oranını dengelemek için asitliği yüksek bir şarap seçmeniz yerinde olacaktır..Diğer yaklaşım olan “tamamlayıcı uyum”da ise; şarap, yemeğe karşı aynı tuz ya da baharat gibi davranır. Aromasıyla, asitliğiyle ve de tanenleriyle yemeğe lezzet katar, onu zenginleştirir..Aslında, şarap-yemek uyumunda “kaşıt uyum” ve “tamamlayıcı uyum” birlikte hareket ederler.


Yemeğe göre şarap seçmek..

Uyumu, çeşit bazında örnekler vererek daha anlaşılır hale getirelim. Örneğin, son yıllarda ülkemizde giderek önem kazanan, topraklarımıza iyi adapte olan bir çeşit olan “Shiraz” şarabı ile ne uyum sağlar? sorusunu sorarsanız, size öncelikle “Shiraz”ın yapısını iyi tanımanız gerektiğini söylerim.. Genel karakteri itibarıyla, özellikle baharat, siyah kırmızı meyveler ve mineral yapısıyla dikkat çeken “Shiraz”, dünyada üst düzey örneklerini Fransa “Rhone” vadisinde ve “Avustralya”da veriyor.. Fransa’da “Syrah” adını alan çeşit, yeni dünya ülkelerinde ise “Shiraz” olarak tanınıyor.. Aslında, çeşit karakterini her yerde vurgulasa da, farklı iklimlerde farklı özellikler gösteriyor..Bunda kuşkusuz, şarabı işleme tarzının da önemi var. “Shiraz”, Avustralya, Güney Afrika gibi ülkelerde daha baharatça zengin, füme aromalarca zengin şaraplarıyla karşımıza çıkarken, “Rhone” vadisinin “Hermitage”, “Cornas” gibi önemli bölge şaraplarında özellikle siyah kiraz gibi kırmızı meyve aromaları devreye giriyor.
Shiraz’ın sevdikleri..
Yukarıda belirttiğimiz gibi, farklı tipte “Shiraz” şarapları olsa da, genel anlamda iyi “Shiraz” ile önerilen yiyecekler şunlar :
Geyik eti-av etleri
Barbekü etler
Izgara etler
Sığır etinden yemekler
Sakatatlar (ciğer, böbrek vb.)
Fırınlanmış etler
Keçi peyniri (fazla tuz içermeyen)
Yağlı koyun peynirleri
Hamburgerler
Unutmayalım; tek başına iyi şarap, ya da iyi yemek kavramı geçerli değil. Önemli olan, doğru uyumu birlikte yakalamak..Aynı, insan ilişkilerinde olduğu gibi..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder