25 Temmuz 2011 Pazartesi

Misket: Arıların Üzümü

Türkiye ve Yunanistan’a, daha doğrusu Ege’ye özgü önemli bir aromatik üzüm çeşidi var: “Misket.” Aslında çok geniş bir aile “misket” üzüm ailesi. Dünyada şarap üretiminde en yaygın olarak kullanılan ferdi ise; bizde “Bornova misketi” olarak bilinen, Yunanlıların “Samos misketi” olarak adlandırdıkları üzüm. Fransa’ya ise büyük olasılıkla haçlı seferleri sırasında taşınan çeşit, literatüre “Muscat Blanc de Frontignan” olarak geçmiş. Fransızlar da bu üzümden çok önemli aromatik şaraplar üretiyorlar. “Muscat Blanc a Petits Grains” (Küçük taneli beyaz misket) olarak da adlandırıyorlar. Her şeyden önemlisi, “misket” Romalılar döneminde keşfedilen ve günümüze kadar taşınan bir çeşit.

Romalılar, misket üzümüne “apiane”, yani “arıların üzümü” adını vermişler ve şarabını saraydaki önemli davetlerin şarabı yapmışlar. Çünkü, arılar öncelikle bağda diğer üzümlerin arasından size güzel kokusuyla başka bir dünyaya taşıyan “misket” üzümünü seçmişler… Misket üzümü, gerçekten de yaban gülü, turunçgil, beyaz bahar çiçekleri ve kekik gibi aromalarını bize algılatan, çok çekici , özel bir çeşit. Ailenin, diğer önemli bireyleri ise; “İskenderiye misketi (Muscat d’Alexandrie)”, “Hamburg misketi” ve yine Fransa’da “Rhone Vadisi’nin” ünlü “Muscat-Beaumes de Venis” üzümü.

Bu arada, “misket üzümü”nün erken olgunlaşan bir üzüm olduğunu da belirtmeliyiz. İzmir civarında ağustos ayının ortasından itibaren olgunlaşıyor. Türkiye’de Misket şarabını birçok üretici üretiyor. Biz de, hem sek, hem de yarı tatlı ve tatlı örnekleri var. Yunanlılar ise; “Samos Misketi” adıyla dünyanın belki de en iyi aromatik tatlı şaraplarını üretiyorlar. İki yıl önceki Yunanistan ziyaretimde, bugünkü Selanik Belediye Başkanı Yannis Boutaris’in tattırdığı misket şarabının altın sarısı rengini ve portakal kabuğu, tropik meyveler, kekik ve yaban gülünden oluşan etkileyici aromasını unutmak olası değil. Yunanistan’a yolunuz düşerse iyi bir “Samos Misketi” örneğini kaçırmamanızı öneririm. Fransa’da ise karşımıza yukarıda da değindiğim “Muscat-Beaumes de Venis.”

Şarapsever dostlarıma, yaz keyfini “misket” şaraplarıyla çıkarmalarını öneririm. Ancak, şarabı çok iyi soğutmalısınız (6-8 °C). Sonra, şezlongunuza uzanıp denizi seyretmelisiniz. Sek bir misket şarabının yanında, hiçbir şey almayabilirsiniz. Ayrıca, mönü başlangıçları ve soğuk deniz ürünleri tabağıyla da sek bir misket denenebilir. Sıcak yaz günlerinde, kadehleriniz misket şaraplarıyla dolsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder