10 Ağustos 2011 Çarşamba

Bahadınlı Kadınlar Şarap Üretiyor

Hafta sonu Yozgat-Bahadın Belediyesi tarafından yürütülen, Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği’nce desteklenen, eğitim danışmanlığını proje ekibimle yürüttüğüm “Bahadın’da Verimli Topraklar, Çalışan Kadınlar Projesi”ni sonlandırmak amacıyla Yozgat’a bağlı Bahadın beldesindeydim. AB tarafından finanse edilen proje kapsamında Bahadınlı 120 kadına bir yıl süresince şarap üretimi üzerine eğitim verdik. Proje sonunda da örnek bir şarap üretim atölyesi oluşturduk ve kadınlarla birlikte ilk deneme üretimini gerçekleştirdik... Gerçekten benim için çok duygusal, aynı zamanda gurur verici bir olay... Kadınların öğrenme azmi ve mutluluğu görmeye değerdi doğrusu.

Bahadın, 6 bin 125 nüfuslu, çoğunlukla Alevi kültüründen gelen vatandaşlarımızın yaşadığı şirin bir belde. Yurtdışına ve büyük illerimize önemli miktarda göç veren, bir dönem üzüm bağlarıyla ev şaraplarıyla tanınan bu bölgenin insanı Anadolu’nun her yanındaki vatandaşlarımız gibi konuksever. Ancak, her yerde olduğu gibi çalışma yükünü kadınlar sırtlıyor. Çalışıyorlar, üretiyorlar ve çağdaş kafalarıyla eşlerine öncü oluyorlar... Her yerde, görmek istediğimiz bir tablo...

Belediye Başkanı Dilaver Özcan ve ekibi, şarabın Türkiye için öneminin farkına vararak AB’ye başvuruyor. Bize de projeye teknik destek vermek düşüyor.. Kadınların işin içinde olması, kuşkusuz AB tarafından projenin desteklenmesinde büyük bir avantaj oluşturuyor... Projenin finali de, her yıl geleneksel olarak kutlanan, “15. Bahadın Kültür Şenliği” ile birleştiriliyor. Bir yandan saz sesi, ozanların söyleşileri, diğer yandan şarap üreten kadınlar... Bu arada, “Bahadın Kültür Şenliği” için de Bahadınlıları kutlamak gerek... Anadolu ve Türkiye ancak kültürüne sahip çıktıkça büyüyecek...

Bahadın, iklim koşulları olarak, tipik bir Anadolu coğrafyası. Gece-gündüz sıcaklık farkı, toplam sıcaklık ve yağışının uygunluğuyla bağcılığa ve şarap üretimine elverişli bir yöre. Civardaki bağlar düzensiz ve bakımsız. İşsizlik nedeniyle gençler beldeyi terk edince, bağlar bakımsız kalmış. Bu nedenle, proje tam olarak hedefine ulaşmış görünüyor. İlk deneme üretimi, yeni tesislerde dışarıdan alınan 300 kilogram üzümle başladı. Kadınların, sevinci ise görülmeye değerdi. Eylül ayında, bağlarındaki üzümleri sıkacaklar.

Uygulanan proje Bahadın’a yeni bir ufuk açtı. Bahadın’da bağcılık yeniden canlanacak, kadınlar artık daha bilinçli üretim yapacaklar, para kazanacaklar ve aile bütçesine katkıda bulunacaklar. Onları engellemezsek, Türkiye’nin önünü açacak olanlar bilinçli kadınlarımız... Eylül, ayında şarapseverlerin yolu Bahadın’a düşerse, şaraplarının tadına bakmalılar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder