12 Ağustos 2011 Cuma

Üzümler Kararıyor, Hasat Dönemi Geliyor

Üzümler artık olgunlaşmaya başladı. Bağcılık terminolojisiyle birçok yerde üzüme ben düştü... Yani, bağda üzümler kararmaya başladı. Daha önce de belirttiğimiz gibi iklim koşulları şarabın kalitesini doğrudan etkiliyor. Kaliteye ulaşmanın yolu da belli: Üzümünüzün yanında, Fransızların deyimiyle “terroir”ınız yani; iklim ve toprağınız iyi olacak... Ancak, bu da yetmiyor. Yıldan yıla değişen iklim koşulları da şarabın kalitesini doğrudan etkiliyor. Bu nedenle, dünyada şarabın sadece üreticisine değil, yılına da bakılıyor.

Şarapçılığın geliştiği ülkelerde hasat döneminden önce, o yılın kalitesinin nasıl olacağı üzerine şarap basınında yorumlar yapılır. Bu yorumlar şarap tüccarlarını ve tüketicileri doğrudan etkiler. Şarap borsası da genellikle bu yorumlar üzerine kurulur. Bazen büyük bir şato’nun birbirini izleyen iki hasat yılında aynı bağdan, aynı yöntemle ürettiği iki şarabı arasında çok önemli fiyat farkı oluşur. İklime bağlı olarak da her şarap bölgesinde büyük yıllar ortaya çıkar. Örneğin, 2000 ve 2005 Bordeaux’da olağanüstü yıllar. Mahzeninizde bu yıllara ait iyi şatoların şarabı varsa, her yıl para kazanıyorsunuz. Tabii şarapları doğru şekilde saklamak koşuluyla...

Dün elime İngiltere ve dünyanın en saygın popüler şarap kültürü dergilerinden “Decanter”ın son sayısı geçti. Dünyanın önemli şarap bölgelerinde 2011 hasatı üzerine yorumlar vardı. Bu yıl, Fransa’da havalar çok sıcak gittiğinden “Bordeaux”, “Champagne” ve “Bourgogne” gibi önemli şarap bölgelerinde geçtiğimiz yıllara göre hasat erken bekleniyor. Şarap üreticileri ağustos tatillerini iptal etmişler, hasat hazırlığı yapıyorlar. Hatta bazı üreticilere göre 1893 yılından beri ilk kez hasat bu kadar erken olacak. Bu da genelde pek iyi işaret değil. Hızlı olgunlaşma, kalitede kayıp... İspanya ve İtalya’da da durum genelde aynı.

ABD’de ise durum daha farklı görülüyor. Özellikle Malbec ve Riesling’den geçtiğimiz iki yıla göre çok daha başarılı sonuçlar bekliyorlar. Büyük olasılıkla Napa’nın Cabernet Sauvignon ve Merlot’ları iyi gelecek.

Bizde ise henüz yıl kavramı tam olarak oturmadı. Bölgesel şarapçılığın ve “terroir”ın önemi yeni yeni anlaşılıyor. Birçok üretici farklı bölgelerden aldıkları üzümlerden ürettikleri şarapları harmanlıyorlar. Bu durumda, yıl kavramını bölgesel bazda kalite ile ilişkilendirmek he zaman olası değil... Bununla birlikte, son sıcaklar hariç, genel olarak Trakya, Ege ve İç Anadolu’nun özellikle yüksek kısımlarındaki bağlarda başarılı sonuçlar gelecek gibi görünüyor. 2005 yılı bizde de genelde iyi bir yıl olarak değerlendirilebilir. Bakalım, 2011 hasatı nasıl olacak? Biraz daha beklemekte yarar var...

Şarap dünyasındaki güzellikler, küçük ayrıntılarda gizli... Ancak, insanoğlu teknolojik olarak birçok şeyi kontrol etse de, doğayı kontrol edemiyor. Bu da, üzüme ve şaraba önemli düzeyde yanısıyor. Bordeaux Üniversitesi’nde olduğum dönemde tanışma şerefine ulaştığım büyük şarap ustası Jean-Riberau Gayon, bir toplantıda şarabı; “toprağın güneşten olma çocuğu” olarak tanımlamıştı. Bu güzel tanımlama her zaman geçerli... Bazen, iklim çok iyi gittiğinde güzel kızlar, yakışıklı erkekler ortaya çıkıyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder