18 Kasım 2011 Cuma

Ayvalık’ta Zeytin Hasadı Coşkusu

Geçen hafta sonu, Ayvalık Ticaret Odası’nın artık gelenekselleştirdiği “7. Ayvalık Zeytin Hasat Günleri” tüm zeytin ve zeytinyağı tutkunlarını “Ayvalık”ta buluşturdu. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer’in açılışını yaptığı “Hasat Günleri”nde 2011 yılı erken hasatını bahardan kalma güneşli bir günde zeytinliklerde yaptık. Mevsimin ilk zeytinyağını, yöreye özgü otları, deniz ürünlerini ve zeytinyağlı mezeleri keyifle tattık, Komili’nin zeytinliğinde hasat yaparken çocuklar gibi neşelendik.

Basın mensuplarının ve davetlilerin dışında panelde konuşan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, Uluslararası Zeytin Yağı Konseyi’nin Fransız Başkanı Jean-Louis Barjol, Odalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Tuncay Özilhan hasata ve festivale renk kattılar.

Neden Ayvalık? Çünkü, Ayvalık zeytinyağını diğer yağlardan ayıran bazı ayrıcalıklar var. Öncelikle Ayvalık Ticaret Odası’nın 2007 yılında Ayvalık Zeytinyağı için coğrafi işaret aldığını belirtmek gerekiyor.

Ayvalık Zeytinyağı tarihten gelen geçmişi ve kültürü, belli bir bölgede uzun süreden beri üretiliyor olması, yağlarının iklim ve coğrafyaya bağlı olan kendine özgü tipik aroma ve yapısı ile diğer yağlardan ayrılıyor. Coğrafi işaret onun başkaları tarafından taklidini veya başka yağlarla tağşişini önlüyor.

Ayvalık’ta bu yıl 24 farklı firma boy gösterdi. Komili, Tariş, Kristal, Kırlangıç, Marmara Birlik gibi büyük üreticiler yanında, önemli yerel üreticiler olan Madraların Z’si, Kürşat, Özgün, Monteida, Has Ada gibi firmalar da yeni hasat zeytinyağlarını halkın ve tadımcıların beğenisine sundular. Son yıllarda ülkemizin zeytinyağı tüketiminde hafif de olsa kıpırdanma var. Son 6 yılda ağaç sayısı 100 milyondan, 165 milyona, kişi başı yıllık tüketimimiz 1 litreden 1.5 litre düzeyine ulaştı. Ancak hedef önümüzdeki 5 yılda kişi başı tüketimi 5 litreye çıkartmak... Avrupa’da en çok zeytinyağı ise Yunanistan’da üretiliyor. Kişi başı tüketim 20 litre düzeyinde.

Zeytinyağı bilindiği gibi başta oleoropein olmak üzere antioksidan fenolik bileşenler bakımından çok zengin, sağlığa yararlı bir ürün. Özellikle, insan vücudu için elzem olan tekli doymamış yağ asidi omega-6 (linoleik asit) içermesi, ayrıca kolesterolü düzenleyici etkisi nedeniyle önerilmekte. Avrupa’da yapılan araştırmalarda dünyanın en yoğun zeytinyağı tüketen bölgelerinden olan Girit’te kalp damar hastalıklarının Avrupa ortalamasına göre yüzde 20 daha az olması önemli... Ayrıca, içerdiği ß-sitosterol’ün prostat kanser hücrelerinin oluşumunu engellemede yardımcı olabildiği kanıtlanmıştır.

2011 yılı erken hasat genç zeytinyağlarında aromatik yapı güçlü, ancak bugün için acılık biraz fazla. Büyük olasılıkla 15 gün sonra çok daha iyi bir dengeye geleceği kesin. Ben Komili, Kürşat ve Z’yi bu yıl için çok başarılı buldum. Artık zeytinyağı alma mevsimi. Unutmayın zeytinyağı gençken güzel.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder