Yaz aylarında yurt dışına çıkacak
birçok şarap sever dostum benden şarap önerisi istiyorlar.. Ben de,
olabildiğince makul fiyattan,
mahzenlerinde yıllandıkça değer kazanabilecek şaraplar öneriyorum. Aksi,
halde kısa sürede tüketilecek birçok şarap zaten bizde de var.. Bu konuda, daha
doğru önerilerde bulunabilmek için hem Amerikan, hem de Avrupa kaynaklarından
yararlanıyorum.. “Bordeaux” bölgesini de
iyi tanıdığım için genellikle dostlarımdan teşekkür alıyorum..Pahalı ve
prestijli şarapları meraklılarının birçoğu biliyor.. Ancak, özellikle
“Bordeaux”da yatırım yapılacak, henüz genç olduğu için fiyatı patlamamış çok
iyi şaraplar var..Önemli olan bunları yakalamak..Hele birkaç yıl sabretmeyi
göze alıyorsanız.. Özellikle, geçen yazılarımda belirttiğim gibi “Bordeaux”da
büyük bir yıl olan ve hala şarapları makul fiyatta olan 2009 yılı
kaçırılmamalı..
2009 yılı “Bordeaux”larından bazı
önerilerim :
-
Chateau Bellebue 2009 (Haut-Médoc alt bölgesi )
: % 50 Cabernet Sauvignon, % 30 Merlot, % 20 Petit Verdot, ABD parekende fiyatı
. 16-20 ABD Doları
-
Chateau d’Harmailhac 2009 (Pauillac alt bölgesi)
: % 60 Cabernet Sauvignon, % 25 Merlot, kalanı C.Franc ve P.verdot, ABD
parekende fiyatı : 40-50 ABD Doları
-
Chateau Barde-Haut 2009 (St Emillion alt
bölgesi) : % 90 Merlot, % 10 Cabernet Sauvignon, ABD parekende fiyatı : 45-55
ABD Doları
-
Chateau Beau-Sejour Becot 2009 (St Emillion alt
bölgesi) : % 70 Merlot, kalanı C.Franc ve Cabernet Sauvignon, ABD parekende
fiyatı : 45-55 ABD doları-Wine Advocate : 94 + puan)
-
Chateau Bellevue Mandotte 2009 (St Emillion alt
bölgesi) : % 90 Merlot, % 10 C.Franc, ABD parekende fiyatı : 250-300 ABD
Doları-Wine Advocate : 100 paun)
Sokaktan Et Krallığına..
Geçen hafta Festa Organizasyon’un
İstanbul-Maçka Parkta düzenlediği sokakta yemek festivaline katıldım. Çok
farklı üreticilerin lezzetli yemeklerini tattım.. Bu arada, festivalin önemli sponsorlarından
“Günaydın Kasap/Steak House”un başarılı patronu Cüneyt Asan’ın bize sunduğu
lezzetli yaprak et dönerini tadarken kendisiyle Türkiye’deki et kültürü üzerine
sohbet ettik..On yaşında kasap tezgahına giren, bir yandan okumak için
harçlığını çıkartan Cüneyt Asan’ın mesleğine olan sevgisi ve hırsı onu bugün Istanbul’da
23, Ankara’da 5 olmak üzere 28 et/steak house dükkanından oluşan büyük bir
zincirin sahibi yapmış..Ben Ankara’da Arjantin caddesinde’kini denedim, çok
başarılı.. Etler, Gönen’deki çiftlikte
özel olarak yetiştirilen ve beslenen hayvanlardan elde ediliyor...Kendine güveni
tam.. Son on yılda Istanbul ve Ankara’da giderek gelişen et/steak house’ların
ustalarının tümü onun tezgahından çıkmış..Cüneyt Asan; “Benim gibi sokaktan
gelenleri yetiştiriyor ve onların başarılarıyla övünüyorum” diyor.. İki ay içinde Bakü’de de iki yeni “Günaydın”
daha devreye giriyor. Merakı ve enerjisi hala tükenmemiş, İspanya’da ve
dünyanın birçok bölgesinde yeni kasaplık hayvanlar arıyor..
İyi Et’in Sırrı..
Asan’ı yakalamışken iyi eti onun
gözüyle anlamaya çalıştım :
EA : İyi etin sırrı nedir ?
CA : Tabii ki “steak”lerin doğru koşullarda olgunlaşması
gerekli… Ancak, işin asıl sırrı hayvanı doğru yemle ve doğru koşullarda
beslemek..On yıl önce Türkiye’de “Steak” kültürü yoktu..Ancak, iyi eti herkes
gördü ve sevdi”..
EA : İyi steak veren hayvan nasıl
olmalı ?
CA : Doğum yapmamış dişi
düvelerin etleri daha yağlı, sulu ve lezzetli..Türkiye’de Horstein ve melezleri
kullanılıyor..
EA : Peki ya benim çok sevdiğim
yaprak döner ?
CA : Döner % 45 fire verir. Yani, iyi döner
pahalıya gelir.. Lezzet isteyen bunu göze almalı.. Dünyanın en lezzetli kuzu
eti kuşkusuz Tekirdağ kıvırcığı.. İyi yaprak döner dana eti ve kuzu döşünden
üretilir.
Bu güzel sohbet burada sona erdi…
Ancak, ben iyi bir Staek ile öncelikle “Bordeaux” harmanlarını önerdiğimi
belirtmeliyim… Döneri sadece ayranla düşünmeyin..Yaprak dönerle benim favorim
baharat aromaları zengin bir “Shiraz” şarabı.. Et şarabın en iyi
ortaklarından.. Ancak, doğru uyum için etin pişme şekli, baharatı, sosu varsa
özelliği gibi faktörler dikkate alınmalı.. Tabii, karşı taraftan şarabın
asitliği, aromatik yapısı, burukluğu, alkol oranı.. Unutmayın; yemekte lezzetin
yolu denge ve uyum..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder