7 Eylül 2012 Cuma

Bağbozumu Geldi Çattı..



Artık üzümler olgunlaştı.. Şaraphanelerden fermantasyon kokuları yükselmeye başladı.. Avrupa’nın şarap üretici ülkelerinde bu heyecan büyük ölçekte  yaşanıyor.. Şarapseverler, başta Fransa olmak üzere bu yılın hasatını, yani 2012 şaraplarının nasıl olacağını merak ediyorlar.. Öngörüler şimdiden başladı.. Her zaman bu köşede belirttiğim gibi, şarap daima yılıyla önemli.. Paris’ten aldığım bilgilere göre Fransa’da bu yıl pek parlak görülmüyor… 2012 yılı hasadı, 2011’i aratacak..Geçen yıl 51 milyon hektolitre üretim yapılırken, bu yıl ciddi bir düşüşle 46 milyon hektolitre öngörülüyor.. Son 20 yılın en düşük hasat randımanı..Avrupa, bağları genel olarak, birçok bölgede ilkbahar donlarından olumsuz etkilendi.. Ancak, yine de daha iyi yorum yapabilmek için biraz daha beklemeli..

Türkiye İçin Zor Yıl..

Bu yıl genelde bizde de zor bir yıl olacak gibi görünüyor.. Özellikle Temmuz sonu gelen kavurucu sıcaklar bağları olumsuz etkiledi.. Hasat dönemi, birçok yerde bir-iki hafta öne geldi..Üzüm de aynı et gibi,yavaş yavaş olgunlaşmalı..

Bağ Bozumu Festivalleri..

Bağ bozumu festival geleneği, 3000 yıl öncesine Romalı’lara kadar uzanan bir gelenek.. Bozcaada bu konunun öncülerinden biri.. Maalesef bu yıl, davetli olduğum halde katılamadım..Urla’da bu yıl başarılı bir festival yaptı..Artık, ülkemizde de bağbozumu festivallerinin yapılması ülkemizde şarap kültürünün gelişimi açısından önemli..

Dionysos ve Bağ Bozumu..

foto: http://www.kenthaber.com
Bağ bozumundan bahsedince bağ bozumu ve şarap tanrısı “Dionysos”u mutlaka anmalıyız.. Yunan ve Roma mitolojisinde “Bachus” olarak da bilinen ve on iki “Olympos” tanrısından biri olan “Dionysos”, “Zeus”un, “Semele”den olma oğlu..Efsaneye göre; “Zeus”, “Semele”ye aşık olur.. Ancak, durumu farkeden  karısı “Hera” onu kıskanır ve yaşlı bir kadın kılığına girerek, “Semele”ye “Zeus”un ona güçlerini göstermesini söylemesini söyler.. “Zeus”, “Semele”ye güçlerini gösterirken, istemeyerek “Semele”yi yakar.. “Semele”, yedi aylık bebeğini düşürür.. “Zeus”, bebeği kurtarır ve baldırında saklar.. Daha sonra “Dionysos”, “Zeus”un baldırından doğar.. Bu nedenle, “Dionysos”, “iki kere doğan”  anlamını taşır. Hikaye’nin devamı da şöyle :  “Zeus”un, “Hera” korkusu nedeniyle “Dionysos”u haberci tanrı “Hermes”e teslim eder. “Hermes”in de onu, “Sultanhisar(Nysa)”daki “Nymphe (su perileri)”nin bulunduğu mağarada saklar..”Nymphe”ler tarafından mağarada büyütülen “Dionysos”, bir süre sonra üzüm şırasından sihirli bir nektarın oluştuğunun ve bunun insanlara neşe ve mutluluk verdiğini görür. Bu güzelliği kendini büyüten perilerle de paylaşır.  Şarabın doğuşunu “Nymphe”ler başlarına asma yapraklarından taçlar takıp, dans ederek kutlarlar.

Gelenek Günümüzde Festivale Dönüştü..

Bu mitolojik hikayeden çıkan gelenek, Roma İmparatorluğunda kutlamalara dönüşür. Ancak,  Büyük Roma İmparatoru Probus (İ.S. 232-282)döneminde gerçek anlamda “bağ bozumu” şenlikleri başlar.  Bu şenliklerde, her sınıfın içeceği şarapların kalitesi bellidir. Asiller, kölelerle aynı şarabı içmezler..Sonrasında gelenek, Atina’da ve diğer Avrupa kentlerine taşınır..

Porto’da Bağ Bozumu Şenliği

Avrupa’da bağ bozumu geleneğini en iyi gerçekleştiren şehirlerden biri de “Porto”..İki yıl, önce gittiğim “Porto”da bağ bozumu şenliğine katılma şansı buldum.. Geleneksel müzikleri “fado” eşliğinde geniş havuzlarda üzüm sıkmak ve dans etmek doğrusu pek keyifli.. Ne demeli ? Bizde de daha eğlenceli şenliklere.. Hoş geldin bağbozumu..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder