25 Ekim 2012 Perşembe

Şarap Borsasında Fiyatlar Uçuyor..



Size en iyi yatırım araçlarından birinin de şarap olduğunu söyleseydim ne derdiniz ? Belki birçok dostum inanmayacak ama, dünyada üst düzey şarapların fiyatları jet hızıyla yükseliyor. Tabii, söz konusu olan Fransızların “grand vin”, yani “büyük şarap” olarak niteledikleri ”Petrus”ler, “Margaux”lar, “Lafite” ve “Ausone” gibi şaraplar.. Örneğin, 5-6 yıl öncesinde Paris’teki önemli şarap satıcılarında 75 cl’lik şişesi 1000-2500 euro arasında değer bulan üst düzey “Bordeaux”lar bugün 3500 Euro, hatta daha üst düzeylere çıkıyor..Ömer Hayam, bir rubaisinde : “Ben şarap satanın aklına şaşarım, ondan daha iyi alınacak ne var bu dünyada ?” diyor. Doğrusu bugünlerde galiba en akıllıcası; hem almak hem de doğru zamanda satmak.. Nitekim, bugün en çok çeşit büyük şarap “Londra”daki mağazalarda.. Akıllı yatırımcılar, şarapları görmeden, daha gençken, yani daha değerine ulaşmadan satın alıp, üretici de ya da özel kavı olan mağazaların mahzenlerinde kira ödeyerek saklayıp, yeterli fiyat düzeyine ulaştığında da satışa sunuyorlar..Kuşkusuz, bizim şaraplarımız, hatta birçok ülke şarabı için böyle bir durum söz konusu olamaz...O halde, böyle bir niyetimiz varsa doğru şaraba yatırım yapmalıyız..

Bordeaux mu ?  Bourgogne mu ?

Fransa’da sıklıkla “Bordeaux” mu ? “Bourgogne” mu tartışması yaşanır. Doğrusu, bizde genellikle sadece “Bordeaux”lara değer verilir. Ancak, bu köşede birçok kez vurguladığım gibi dünyanın en pahalı şarabı “Romanée Conti” bir “Bourgogne” Pinot Noir’ıdır. İki farklı şarap bölgesi “Bordeaux” ve “Bourgogne” arasında tatlı bir rekabet vardır. İkinci önemli nokta ise; yine sıklıkla belirttiğim gibi şarabın yılıdır. Avrupa ve dünyada şarap daima yılıyla önemlidir. Marka ya da üretici tek başına anlamlı değildir. Bu durumda, şarapsever dostlarımıza bu iki bölgenin son yıllarını karşılaştırmakta yarar var :

Bordeaux Şarapları :

2011 : Özellikle “St-Emillion” ve “Pomerol” şarapları için başarılı yıl. Alkol miktarı 2009’a göre genellikle daha düşük. Cabernet Franc’lar “Pomerol” bölgesinde çok başarılı..
2010 : Yüksek alkollü ve konsantre şaraplar. Ancak, 2009 kadar kompleks ve zarif değil.
2009 : Son yılların en değerli yıllarından..Gerek R.Parker, gerekse Hugh Jhonson tarafından iyi notlandılar.  Büyük yıl. Eğer olanağınız varsa iyi şatolaraı kaçırmayın..
2008 : Genellikle hasatın geç yapıldığı ve oldukça potansiyelli şarapların çıktığı bir yıl
2007 : Son on yılın en vasat olanı.Şaraplar daha erken içim ogunluğuna ulaştı.
2006 : Bölgelere göre değişken bir yıl. Örneğin “graves” bölgesinde zayıf.
2005 : Mükemmel yıl.

Bourgogne Şarapları : 

2011 : Büyük yıl değil. Daha kısa sürede tüketilecek genç, meyvemsi şaraplar çoğunlukta.
2010 : Klasik “Bourgogne”a özgü tipik “P.noir”ların yılı. Taze, canlı, meyvemsi ve dengeli şaraplar var.
2009 : Farklı yorumların yapıldığı, değişken kalitede P.noir’ların olduğu yı. Doğru şarabı bulmak için dikkatli olunmalı..
2008 : Taze, canlı, diri, meyvemsi, aynı zamanda da konpleks şarapların çıktığı çok iyi bir yıl. P.noir sevenlere önerilir.
2007 : Zengin, meyvemsi, ancak genelde çok güçlü şarapların olmadığı bir yıl.
2006 : Özellikle “Cote de Beaune” ve “Cote de Nuits” gibi alt bölgelerde çok iyi bir yıl.
2005 : “Bougogne”da “Bordeaux”da olduğu gibi çok değerli bir yılı. Şarapseverlere önerilir.

Pendore Bağlarında hasat keyfi..

Geçen hafta “Şarap Dostları Derneği” üyesi bir grup şarapsever dostumla, “Kavaklıdere Şarapları” Yönetim Kurulu Başkanı Ali Başman’ın davetlisi olarak ziyaret ettiğimiz “Pendore Bağlarında mevsimin son hasatını yaptık. Geç olgunlaşan bir çeşit olan “Boğazkere” hasatında herkes neşe içinde üzümleri kesip, sepetlere doldurdu..”Pendore” bağları Kavaklıdere’nin üst düzey şarap gamlarından “Pendore” serisinin çıktığı, Manisa yakınlarındaki 300 dönümlük geniş bir alan yayılan bağlar. Boğazkere, Öküzgözü gibi yerli kalite çeşitler yanında Shiraz , C.Sauvignon ve Merlot’da geniş parsellerde üretiliyor. Benim, her zaman çok beğendiğim “2009 Pemdore Syrah”ın çıktığı bağlar. Maalesef, iyi şarap çabuk tükeniyor. Artık piyasaya sunulmuyor. Ancak, 2009 Boğazkere’de başarılı bir şarap. Meraklılarına önerilir. Ancak, beni en fazla, fıçıdan tattığım  2011 Syrah etkiledi.. Şişelenince kuşkusuz tekrar denemeli. Ancak, bugünkü haliyle çok iyi görünüyor. Ayrıca, Petit Verdot’nun da o iklimde başarılı olacağı kuşkusuz.. Ben olsam, daha geniş parsellerde dikim yaparım. Pendore bağlarında bu sayılan çeşitler dışında da birçok çeşit deneniyor. İleride mutlaka bazılarından çok başarılı sonuçlar gelecek..Yazımı sonlandırırken, okurlarıma nice bayramlar diliyorum.. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder