6 Aralık 2012 Perşembe

Ankara’da Et Savaşı..



jw-steak-house.jpg
jw-steak-house


“Günaydın Steak House” ve “Butcha Steak House”dan sonra, çok yakında  “Nusr’Et Steak House”  Arjantin caddesine geliyor.. Doğrusu, üst düzey restoranlara hasret Ankaralı lezzet düşkünleri için iyi haber, zorlu rekabet ortamı..Türkiye’nin 6. zengin adamı, “Doğuş Holding” Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in “Nusr’Et”in sponsorsu ve  % 50 ortağı olması işe farklı bir boyut kazandırıyor.. Ayşe Arman, biraz hızlı gidip “Nusr’Et” için “Etin Efendisi” diyor.. Ancak, bence abartılı.. Kuşkusuz başarılı.. Şimdi iyi bir sermaye gücü de var.. Ancak, iş lezzet-fiyat rekabetine gelince Ankara’da neler olacak hep birlikte göreceğiz..Bakalım Ankara kalesini kim fethedecek ?  Unutmayalım ki, çok yetenekli olmakla  Nusret Gökçe de, “Butcha” ekibindeki mutfak elemanları gibi “Günaydın”da yetişmiş bir kasap-şef..Sonrasında, kendini geliştirip Amerika ve Arjantin’e gidiyor. Ancak, boynuz kulağı geçti mi ? henüz karar için erken.. Bu arada, Türkiye’de kaliteli steak kavramı gelişiyor.. Ancak, daha yolumuz var.. İyi hayvan, iyi arazi (iyi beslenme ortamı ve yem) yanında, etin olgunlaştırılması da ayrı bir sanat.. Nasıl kuzu eti ve mangal kültüründe bizim elimize kimse su dökemezse, steak işinde de Amerikalılar zirvede..New-York’ta, Time Square’deki  “Wolfgang’s Steak House”  ise bu işin gerçek  zirvelerinden biri..
jw-steakhouse-ankara.jpg
jw-steakhouse-ankara

Dünya’nın en ünlü şefi : Alain Ducasse
Geçen hafta “Michlen” yıldızlı restoranlardan bahsetmiş ve restoranları yıldızlı yapanın, büyük şefler olduğunu belirtmiştik.. Büyük şef denildiğinde kuşkusuz akla gelen ilk isim ünlü Fransız şef  Alain Ducasse..Dünyanın en önemli mutfaklarından olan Fransız mutfağının dünyadaki en önemli elçisi..

Alain Ducasse kimdir ?
1956 doğumlu büyük şef Alain Ducasse, kariyerine 1972 yılında Souston ve Bordeaux’daki otellerin gastronomi okullarıyla  başlar. Kısa zamanda dehasıyla dikkat çeken Ducasse, birçok önemli restoranda deneyim kazandıktan sonra 1984 yılında “Michlen Red Guid”e “Juan-le-Pin”deki “Hotel Juana”daki başarılı şefliği girer. 1986’da “Monte Carlo”daki ünlü “Hotel de Paris”nin baş şefi olur. 1996’da ise; Paris’in merkezi 16. Bölgede açtığı “Sofitel Demeure Hotel” ile “Michlen üç yıldız” alır. Ducasse, günümüzde Paris, Londra, Tokyo ve New York’ta birçok “Michlen üç yıldız” restoranları yönetmekte, önemli mutfak okullarında ders vermekte, danışmanlık yapmakta ve gerçek anlamda dünyanın en ünlü şefi olmayı hak etmektedir.


Ducasse’ın yıldızlı restoranları…

-Le Jules Vernes Reataurant-Paris : Eiffel kulesinin ikinci katındaki, bu muhteşem görüntülü restoran Alain Duccasse’ın, şef Pascal Féraud ile birlikte yarattıkları tipik bir Fransız mutfağı konsepti. Unutmayın ördek patenin en lezzetlisi burada..
-Le Louis XV Restaurant-Monte Carlo : Gastronomi düşkünü Fransız kralı XV. Louis’nin adını taşıyan Monaco’daki Versailles Sarayı mimarisiyle dekore edilen bu ünlü restoran, aynı zamanda 400 000 şişelik büyük bir mahzene sahip..Akdeniz mutfağından, Bask mutfağına kadar uzanan çok zengin bir mönüye sahip..
-Benoit Restaurant-New York : New-York’ta tarihi Paris’te 1912’ye kadar uzanan bir restaurant-bistrot, Ducasse’ın sihirli ellerinde farklı bir boyut kazanmış..

Ducasse’ın  felsefesi..

Alain Ducasse’ı başarılı kılan en büyük özellik; sürekli mönü değiştirebilmesi ve bu değişikliklerde kaliteyi aşağı çekmemesi..Birçok şef, belli yemeklerde zirveye otursa da, mutfak farklılaşınca, her zaman aynı başarıyı getiremiyor.. Ducasse’ın felsefesi ise; çıkardığı “Nature” adlı kitabında tanımlanmış : “Mutfak doğal, heyecan verici, yaratıcı ve rahatlatıcı olmalı”.. “Unutmayalım ki; iyi yemek, iyi yaşamanın sonsuz kaynaklarından biri”..

Ankara Gordion’da Şarap Günleri…
Ankara Gordion AVM’de 23-24-25 Kasım tarihlerinde “Gordion Şarap Günleri” düzenleniyor.  Perran ARIBAL ve arkadaşlarının düzenlediği aktivitede, Türkiye’nin farklı üreticilerine ait 180 farklı şarap sunulacak. Ayrıca, şarap ile ilgili söyleşi ve seminerler de olacak.Yerli üreticilerin şaraplarını tatmak isteyenler şarapseverler için iyi bir fırsat..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder