4 Ocak 2013 Cuma

2013’ü Şampanya ile Kutlayın..



Yeni yıl geldi.. Acısıyla, tatlısıyla bir koca yılı daha geride bıraktık.. Artık 2013’ün gelişini kutlamalı ve yeni yıla, yeni umutlarla başlamalıyız.. Kutlamaların vazgeçilmezi ise: Şampanya.. Flüt kadehten süzülen köpükler insana mutluluk ve umut aşılıyor..  Hangi şampanya ? hangi fiyata ? Unutmayalım ki gerçek şampanya pahalı bir zevk.. Ancak, şampanya’nın tam olarak yerini tutmasa da, bizde de makul fiyattan satılan iyi kalitede suni ve doğal köpüren şaraplar var…

Şampanya nedir ?

Şampanya, Paris’in kuzeyinde bulunan “Reims” şehri civarındaki “Champagne” kasabasından adını alan bir ürün, bir apelasyon.. Tanımlanmış bölge bağları dışında, dünyanın hiçbir bölgesi ya da ülkesinde üretilemeyen bir şarap.. Biraz tartışmalı da olsa, Şampanya’yı 17. yy’da keşfeden; “Reims”te büstü ve adına şampanya markası bulunan, Fransa kralı “IV. Louis” döneminde yaşayan, “Bendictine” manastırının ünlü baş rahibi “Dom Perignon (1639-1715)”…  Bir şarabın Şampanya adını alabilmesi için temel koşullar :
-Bölgedeki tanımlı bağlardaki “Chardonnay”, “Pinot Noir” ve “Pinot Meunier” üzümlerinden üretilmesi,
-üretimin mutlaka tanımlanmış bölgede yapılması,
- ikinci fermantasyonun şişede olması.
Şampanya tarih boyunca kralların nektarı olarak değer kazanmış.. Sadece beyaz üzüm olan “Chardonnay”den üretilenler “blanc de blanc (beyazların beyazı)”, siyah çeşitler olan “Pinot noir” ve “Pinot meunier”den üretilenler “blanc des noirs (siyahların beyazı)” olarak adlandırılıyor..

Dünyanın önemli şampanyaları..

Fransa’da çok sayıda şampanya üreticisi olmakla birlikte, üst düzeyde Şampanya üreten 20 kadar Şampanya evi var. Büyük markalar olarak : “Roderer”, “Pol-Roger”, “Charles Heidsieck”, “Gosset”, Thiénot”, “Ellner”, “De Sousa”, “Veuve A.Deuvaux”, “Bara”, “Pierre Arnould”, “Bollinger”, Krug”, “Veuve Cliqquot” ve “Juggler”i sayabiliriz..

2012 Yılının En Pahalı Şampanyaları..

Şampanya’dan bahsetmişken 2012 yılında Finlandiya’da bir müzayedede  30 000 Euro fiyata satılan “Veuve Clicquot” ve 24 000 Euro’ya alıcı bulan “Juggler”den de bahsetmeliyiz..

Ünlülerin zevki..

Şampanya ünlülerin de vazgeçilmezi.. “Napoléon Bonaparte”tan, “Winston Churchill”e kadar birçok kişiyi büyülemiş..Prusya kralı “II Fréderic” ise tam bir şampanya hastası olarak biliniyor.. Dönemine bir kraliyete bağlı bir şampanya akademisi kuruyor.. Tarihe; “ekmek bulamazsanız, pasta yiyin” sözüyle geçen kraliçe “Marie-Antoinette” ve “Madame Pompadour” da şampanya düşkünlerinden.. Şampanya sevdalıları arasında ünlü Fransız yazar “Voltaire”, Marlene Dietrich”, “Greta Garbo”, “Audrey Hepburn”, “Marliyn Monreau”, “Maurice Chevalier” gibi önemli şahsiyetleri sayabiliriz.
Bizim doğal köpüren şaraplarımız…
“Vinkara”nın “Kalecik Karası” üzümlerinden ürettiği “Yaşasın” şu anda bizde üretilen tek “méthode champenoise (şampanya üretim yöntemi)” doğal köpüren şarap. Şampanya üretim yöntemi denildiğinde ikinci fermantasyonun, aynı şampanya bölgesinde olduğu gibi şişede gerçekleştirildiğini belirtelim..”Kavaklıdere Şarapları”nın yıllardır Kapadokya’dan gelen “Emir” üzümlerinde başarıyla ürettiği ve uzun yıllar Türkiye’nin tek doğal köpüren şarabı “Altın Köpük” artık klasik bir zevk.. Kayra’nın giderek sektörde sevilen Denizli-“Sultaniye” üzümlerinden üretilen doğal köpüren şarabı “Kayra Cameo d’Oro”da farklı bir alternatif.. Ne demeli ? Sevdiklerinizle nice mutlu yıllara..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder