Yeni yıl geldi.. Acısıyla, tatlısıyla bir koca yılı daha
geride bıraktık.. Artık 2013’ün gelişini kutlamalı ve yeni yıla, yeni umutlarla
başlamalıyız.. Kutlamaların vazgeçilmezi ise: Şampanya.. Flüt kadehten süzülen
köpükler insana mutluluk ve umut aşılıyor..
Hangi şampanya ? hangi fiyata ? Unutmayalım ki gerçek şampanya pahalı
bir zevk.. Ancak, şampanya’nın tam olarak yerini tutmasa da, bizde de makul
fiyattan satılan iyi kalitede suni ve doğal köpüren şaraplar var…
Şampanya nedir ?
Şampanya, Paris’in
kuzeyinde bulunan “Reims” şehri
civarındaki “Champagne” kasabasından
adını alan bir ürün, bir apelasyon.. Tanımlanmış bölge bağları dışında, dünyanın
hiçbir bölgesi ya da ülkesinde üretilemeyen bir şarap.. Biraz tartışmalı da
olsa, Şampanya’yı 17. yy’da keşfeden;
“Reims”te büstü ve adına şampanya
markası bulunan, Fransa kralı “IV. Louis”
döneminde yaşayan, “Bendictine”
manastırının ünlü baş rahibi “Dom
Perignon (1639-1715)”… Bir şarabın Şampanya
adını alabilmesi için temel koşullar :
-Bölgedeki tanımlı bağlardaki “Chardonnay”, “Pinot Noir” ve
“Pinot Meunier” üzümlerinden üretilmesi,
-üretimin mutlaka tanımlanmış bölgede yapılması,
- ikinci fermantasyonun şişede olması.
Şampanya tarih boyunca kralların nektarı olarak değer
kazanmış.. Sadece beyaz üzüm olan “Chardonnay”den
üretilenler “blanc de blanc (beyazların
beyazı)”, siyah çeşitler olan “Pinot
noir” ve “Pinot meunier”den
üretilenler “blanc des noirs (siyahların
beyazı)” olarak adlandırılıyor..
Dünyanın önemli
şampanyaları..
Fransa’da çok sayıda şampanya üreticisi olmakla birlikte, üst
düzeyde Şampanya üreten 20 kadar
Şampanya evi var. Büyük markalar olarak : “Roderer”,
“Pol-Roger”, “Charles Heidsieck”, “Gosset”, Thiénot”, “Ellner”, “De Sousa”,
“Veuve A.Deuvaux”, “Bara”, “Pierre Arnould”, “Bollinger”, Krug”, “Veuve
Cliqquot” ve “Juggler”i
sayabiliriz..
2012 Yılının En Pahalı Şampanyaları..
Şampanya’dan bahsetmişken 2012 yılında Finlandiya’da bir
müzayedede 30 000 Euro fiyata satılan “Veuve
Clicquot” ve 24 000 Euro’ya
alıcı bulan “Juggler”den de
bahsetmeliyiz..
Ünlülerin zevki..
Şampanya ünlülerin de vazgeçilmezi.. “Napoléon Bonaparte”tan, “Winston
Churchill”e kadar birçok kişiyi büyülemiş..Prusya kralı “II Fréderic” ise tam bir şampanya
hastası olarak biliniyor.. Dönemine bir kraliyete bağlı bir şampanya akademisi
kuruyor.. Tarihe; “ekmek bulamazsanız,
pasta yiyin” sözüyle geçen kraliçe “Marie-Antoinette”
ve “Madame Pompadour” da şampanya
düşkünlerinden.. Şampanya sevdalıları arasında ünlü Fransız yazar “Voltaire”, Marlene Dietrich”, “Greta
Garbo”, “Audrey Hepburn”, “Marliyn Monreau”, “Maurice Chevalier” gibi
önemli şahsiyetleri sayabiliriz.
Bizim doğal köpüren
şaraplarımız…
“Vinkara”nın “Kalecik Karası” üzümlerinden ürettiği “Yaşasın” şu anda bizde üretilen tek “méthode champenoise (şampanya üretim yöntemi)” doğal köpüren
şarap. Şampanya üretim yöntemi denildiğinde ikinci fermantasyonun, aynı
şampanya bölgesinde olduğu gibi şişede gerçekleştirildiğini belirtelim..”Kavaklıdere Şarapları”nın yıllardır
Kapadokya’dan gelen “Emir”
üzümlerinde başarıyla ürettiği ve uzun yıllar Türkiye’nin tek doğal köpüren
şarabı “Altın Köpük” artık klasik
bir zevk.. Kayra’nın giderek sektörde sevilen Denizli-“Sultaniye” üzümlerinden üretilen doğal köpüren şarabı “Kayra Cameo d’Oro”da farklı bir
alternatif.. Ne demeli ? Sevdiklerinizle nice mutlu yıllara..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder