4 Şubat 2013 Pazartesi

Birada % 100 Malt Gerçeği..




Bira; basitçe malt (çimlendirilmiş ve kurutulmuş arpa), su ve şerbetçi otu ile fermantasyon yoluyla eşde edilen, düşük alkollü, karbondioksit içeren bir içki..Bu yıl bira sektörüne damgasını vuran en önemli tartışma % 100 malt bira tartışması.. Önce “Tuborg Gold” % 100 malt bira olarak piyasaya sunuldu ve önemli bir ilgi gördü.. Sonra, Efes Pilsen “Şah Malt” ile bu atağa yanıt verdi.. Maalesef bazı yorumcular da farklı yorumlarıyla, şimdiye kadar şeker mi içiyorduk şeklinde, son derece yanlış bilgilendirmeler yaptılar.. Hatta bazıları % 100 malt biraya nerdeyse diyet bira bile demeye başladılar.. Öncelikle, % 100 malt biranın yeni bir ürün olmadığını belirtmeliyim..Son dönemde ülkemizde sıklıkla vurgulanan şekerin sağlıksız olduğu vurgusu bira sektörüne de yansıdı..İşin aslı; yasal düzenlemelere göre biranın en az % 60 malt içermesi gerekiyor..Kalan kısmı ise; şeker (sakaroz), glikoz pirinç, mısır gibi katkılarla zenginleştirilebiliyor..Bu katkıların kuşkusuz biranın sağlıklı olup olmaması ile ilişkisi yok..Zaten malttaki nişasta fermantasyon öncesi enzimatik bir reaksiyonla şekere dönüşüyor.. Katkılar sadece ekstrakt düzeyini, daha açık bir  deyişle biranın dolgunluğunu etkiliyor..

Bira adı nereden geliyor ?

Bira, birçok kaynağa göre tarihin en eski içkisi..Yabani arpanın tarihi Anadolu’da İ.Ö.8 000’li yıllara uzanıyor..İnsanoğlu yerleşik düzene geçip, tahıl depolamaya başladıktan sonra, önce öğüttüğü hububatı sulandırmış ve sonra elde etiği şırayı mayalandırmayı (fermantasyona uğratmak) öğrenmiş..Bira, Sümerlerin İ.Ö. 3 000’li yıllara uzanan “Gılgamış Destanın”da geçiyor..Peki bira adı nereden geliyor ? Bazı kaynaklara göre; İbranice “arpa tohumu” anlamındaki “bre” sözcüğünden geliyor. Diğer kaynaklar ise; çoğunlukla “Sakson” dilinde “arpa” anlamında kullanılan  “bere”den ya da Latince’deki “içmek” anlamına gelen “bibere”den türediği yönünde..

Bira kültür içkisi..

Tarih boyunca bira önemli bir kültür içkisi. Sümer kaynaklarında, toplumun farklı kesimlerinin tüketebileceği bira miktarları sınırlandırılmış.. Örneğin; işçilerin en fazla 2 litre, orta halli kişilerin 3 litre, yönetici ve rahiplerin en fazla 5 litre bira içmelerine izin veriliyor..Bugünkü biralarla aynı olmasa da, Sümerlerde “buğday birası”, “arpa birası”, “ballı bira”, “baharatlı bira”, “meyveli bira” gibi bugün bizi hayrete düşüren çok farklı tipte bira üretiliyor..

Hamurabi’nin mucizevi bira kanunları..

Bira; Babil kralı I. Hamurabi (yön. İ.Ö 1792-1750) döneminde yapılan ünlü “Hamurabi Kanunları”nda yer alıyor..Örneğin, biraya su katanlara cezai yaptırım var. Biraya katılabilecek baharat ve diğer katkıların miktarları sınırlandırılmış..Babil kralı II.Nebukadnezar (yön. İ.Ö. 605-592) döneminde bir kültürü doruğa çıkıyor. Bira üreticileri meslek örgütü oluşuyor ve o dönemde bugün bile bizi hayrete düşüren, aralarında “buğday birası”, “siyah bira”, “kırmızı bira” gibi farklı bira çeşitlerinin bulunduğu 20 farklı bira üretiliyor. Sümerlerle başlayan bira kültürü; sırasıyla Babillilere, Mısırlılara, Yunanlılara ve Romalılara geçip Avrupa’ya yayılıyor. Kuzey Avrupalalra ve Germenler, bira kültürünü farklı bir boyuta taşıyarak iklimin soğukluğunu dengelemek için biraya tarçın, zencefil, kimyon ve ardıç katıyorlar..Ancak, biranın günümüze uygun şekilde yalnızca arpa, su ve şerbetçiotundan hazırlanması gerektiğini ilk kez ortaya koyan Bavyera Dükü IV.Wilhelm (yön.1508-1550).

Wine Point : Ankara’da yeni bir şarap evi..

Geçen hafta,  Ankara’lı Evde Şarap  grubu üyelerine şarap üretimi üzerine, geçtiğimiz ay açılan “Ankara Wine Point”te “şarap hataları” üzerine bir sunum yaptım. Evde Şarap grubu üyelerinden, makine mühendisi Ahmet bey tarafından Ankara-Angora caddesi-Beysukent’de açılan “Wine Point”, öncelikle butik şarap üreticilerinin kaliteli şaraplarını Ankaralılara sunmayı hedefliyor. Türkiye’nin 50 farklı üreticisin şaraplarını bir arada bulmak, Ankaralı şarapseverler için önemli bir fırsat..  Wine Point üç katlı bir bina içine kurulmuş..Yukarıda tadım olanağı sunan salonları var..Mekan oldukça iyi düzenlenmiş.Ayrıca, butik üretim zeytinyağı ve peynir de bulunduruyorlar..Farklı butik üreticilerin şaraplarını tatmak isteyenler için iyi bir fırsat..
 
2012’nin En Pahalı Şarapları..

2012 yılını geride bıraktık.. Şarap dünyasında da 2012’de iz bırakan satışlar oldu..6 adet Magnum (1.5 Litre) “Chateau Mouton-Rotschild”, “New-York”taki bir müzayede 272 000 Euro’ya alıcı buldu..

Bordeaux Şarabı Sevenlere…
 
2012 yılında Bordeaux’da “Saint-Emillion” bölgesi sınıflandırmasının üst basamağı olan “Premier Grand Cru Classée A” kategorisine iki önemli şarap “Chateau Angelus” ve Chateau Pavie”de girdi. 2006 yılında bu kategoride sadece “Chateau Ausone” ve “Chateau Cheval Blanc” vardı..”Saint-Emillion” sevenler için önemli gelişim..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder