Bira; basitçe malt (çimlendirilmiş ve kurutulmuş arpa), su ve şerbetçi otu
ile fermantasyon yoluyla eşde edilen, düşük alkollü, karbondioksit içeren bir
içki..Bu yıl bira sektörüne damgasını vuran en önemli tartışma % 100 malt bira
tartışması.. Önce “Tuborg Gold” %
100 malt bira olarak piyasaya sunuldu ve önemli bir ilgi gördü.. Sonra, Efes
Pilsen “Şah Malt” ile bu atağa yanıt
verdi.. Maalesef bazı yorumcular da farklı yorumlarıyla, şimdiye kadar şeker mi
içiyorduk şeklinde, son derece yanlış bilgilendirmeler yaptılar.. Hatta
bazıları % 100 malt biraya nerdeyse diyet bira bile demeye başladılar..
Öncelikle, % 100 malt biranın yeni bir ürün olmadığını belirtmeliyim..Son
dönemde ülkemizde sıklıkla vurgulanan şekerin sağlıksız olduğu vurgusu bira
sektörüne de yansıdı..İşin aslı; yasal düzenlemelere göre biranın en az % 60
malt içermesi gerekiyor..Kalan kısmı ise; şeker (sakaroz), glikoz pirinç, mısır
gibi katkılarla zenginleştirilebiliyor..Bu katkıların kuşkusuz biranın sağlıklı
olup olmaması ile ilişkisi yok..Zaten malttaki nişasta fermantasyon öncesi
enzimatik bir reaksiyonla şekere dönüşüyor.. Katkılar sadece ekstrakt düzeyini,
daha açık bir deyişle biranın
dolgunluğunu etkiliyor..
Bira adı nereden geliyor
?
Bira, birçok kaynağa göre tarihin en eski içkisi..Yabani arpanın tarihi
Anadolu’da İ.Ö.8 000’li yıllara uzanıyor..İnsanoğlu yerleşik düzene geçip,
tahıl depolamaya başladıktan sonra, önce öğüttüğü hububatı sulandırmış ve sonra
elde etiği şırayı mayalandırmayı (fermantasyona uğratmak) öğrenmiş..Bira,
Sümerlerin İ.Ö. 3 000’li yıllara uzanan “Gılgamış
Destanın”da geçiyor..Peki bira adı nereden geliyor ? Bazı kaynaklara göre;
İbranice “arpa tohumu” anlamındaki “bre” sözcüğünden geliyor. Diğer
kaynaklar ise; çoğunlukla “Sakson”
dilinde “arpa” anlamında
kullanılan “bere”den ya da Latince’deki “içmek”
anlamına gelen “bibere”den türediği
yönünde..
Bira kültür içkisi..
Tarih boyunca bira önemli bir kültür içkisi. Sümer kaynaklarında, toplumun
farklı kesimlerinin tüketebileceği bira miktarları sınırlandırılmış.. Örneğin;
işçilerin en fazla 2 litre, orta halli kişilerin 3 litre, yönetici ve
rahiplerin en fazla 5 litre bira içmelerine izin veriliyor..Bugünkü biralarla
aynı olmasa da, Sümerlerde “buğday
birası”, “arpa birası”, “ballı bira”, “baharatlı bira”, “meyveli
bira” gibi bugün bizi hayrete düşüren çok farklı tipte bira üretiliyor..
Hamurabi’nin mucizevi
bira kanunları..
Bira; Babil kralı I. Hamurabi (yön.
İ.Ö 1792-1750) döneminde yapılan ünlü “Hamurabi
Kanunları”nda yer alıyor..Örneğin, biraya su katanlara cezai yaptırım var.
Biraya katılabilecek baharat ve diğer katkıların miktarları
sınırlandırılmış..Babil kralı II.Nebukadnezar
(yön. İ.Ö. 605-592) döneminde bir kültürü doruğa çıkıyor. Bira üreticileri
meslek örgütü oluşuyor ve o dönemde bugün bile bizi hayrete düşüren, aralarında
“buğday birası”, “siyah bira”, “kırmızı bira” gibi farklı bira çeşitlerinin bulunduğu 20 farklı bira üretiliyor. Sümerlerle
başlayan bira kültürü; sırasıyla Babillilere, Mısırlılara, Yunanlılara ve
Romalılara geçip Avrupa’ya yayılıyor. Kuzey Avrupalalra ve Germenler, bira
kültürünü farklı bir boyuta taşıyarak iklimin soğukluğunu dengelemek için
biraya tarçın, zencefil, kimyon ve ardıç katıyorlar..Ancak, biranın günümüze
uygun şekilde yalnızca arpa, su ve şerbetçiotundan hazırlanması gerektiğini ilk
kez ortaya koyan Bavyera Dükü IV.Wilhelm (yön.1508-1550).
Wine Point : Ankara’da
yeni bir şarap evi..
Geçen hafta, Ankara’lı Evde
Şarap grubu üyelerine şarap üretimi
üzerine, geçtiğimiz ay açılan “Ankara Wine Point”te “şarap hataları” üzerine bir
sunum yaptım. Evde Şarap grubu üyelerinden, makine mühendisi Ahmet bey tarafından Ankara-Angora caddesi-Beysukent’de açılan “Wine Point”, öncelikle
butik şarap üreticilerinin kaliteli şaraplarını Ankaralılara sunmayı
hedefliyor. Türkiye’nin 50 farklı üreticisin şaraplarını bir arada bulmak,
Ankaralı şarapseverler için önemli bir fırsat.. Wine Point üç katlı bir bina içine
kurulmuş..Yukarıda tadım olanağı sunan salonları var..Mekan oldukça iyi
düzenlenmiş.Ayrıca, butik üretim zeytinyağı ve peynir de bulunduruyorlar..Farklı
butik üreticilerin şaraplarını tatmak isteyenler için iyi bir fırsat..
2012’nin En Pahalı
Şarapları..
2012 yılını geride bıraktık.. Şarap dünyasında da 2012’de iz bırakan
satışlar oldu..6 adet Magnum (1.5 Litre) “Chateau Mouton-Rotschild”,
“New-York”taki bir müzayede 272 000 Euro’ya alıcı buldu..
Bordeaux Şarabı
Sevenlere…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder