21 Temmuz 2011 Perşembe

Vinkara: Kalecik’te Yeni Bir Şarap İşletmesi


 Kalecik, son yıllarda Ankara şarap dünyasına sadece Kalecik Karası üzümüyle değil, sayıları giderek artan şarap işletmeleriyle de damga vuruyor. Bu işletmelerden kuşkusuz en önemlisi Vinkara. Kızılırmak kıyısında 540 dönüm geniş bir bağ alanının ortasına kurulmuş, modern bir şarap üretim tesisi.
Vinkaranın şarap yolculuğu grubun 1960lı yıllarda Kalecikte aldığı arazi ile başlıyor. Bir süre, nasıl bir yatırım yapacaklarına karar veremiyorlar. 2000li yılların başında Kalecik Karasının büyüsü onları da cezbediyor. Yatırım Kalecik Karasına yöneliyor. 89 dönüm ile başlayan dikili bağ alanı yedi yıl içinde 420 dönüme ulaşıyor. Başlangıçta bağların büyük kısmını Kalecik Karası oluşturuyor. Sonrasında, Öküzgözü, Boğazkere, Emir ve Narince gibi kaliteli yerli çeşitlerin yanına Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sauvignon Blanc ve Riesling gibi soylu üzüm çeşitleri ekleniyor.


Vinkara, bugün 1.350 metrekare üretim, 200 metrekare dolum ve 360 metrekare meşe fıçı ve stoklama alanında, yaklaşık 1.040.000 litre toplam kapasitesiyle üretim yapıyor. Dünya teknolojisine uygun modern tesislere sahip olan firmanın fabrika müdürlüğünü Çağlar Gök, şarap danışmanlığını ise 2008 yılından beri İtalyan şarap uzmanı Signor Marco Monchiero yapıyor. Kısa sürede önemli sayılabilecek başarılar geliyor. 2010 Cathay Pacific Hong Kong International Wine and Spirit Competitionda, Merlot ve Sauvignon Blanc bronz madalya; Beverage Tasting Institute ABD 2010 Tadım Panelinde Kalecik Karasıve Narinceşarapları ile bronz madalya, Fransa ve dünyanın en önemli şarap yarışmalarından Vinalies Interantionales 2010da Narince ve Quatro Beyaz ile gümüş madalyaya ulaşıyor.
Şarapsever dostlarımıza önerebileceğimiz bazı Vinkara şaraplarının tadım notlarını paylaşalım:

Vinkara Narince 2010: En başarılı örneklerinden biri. Özellikle ön burunda yeşil elma, turunçgil aromaları yoğun olarak algılanıyor. Damakta, taze, canlı ve diri. Asit-alkol dengesi iyi kurulmuş. Özellikle, soğuk deniz ürünleriyle çok iyi denge kuruyor. İdeal servis sıcaklığı 6-8 C.

Vinkara Mahzen Narince 2009: Meşe fıçıda olgunlaştırılan, ön burunda elma, vanilya, turunçgil ve yaban gülü aromaları ile süslenmiş dengeli, ağızda yumuşak ve dolgun bir şarap. Özellikle ızgara balıklarla çok iyi uyum sağlıyor. İdeal servis sıcaklığı 6-8 C.

Vinkara Doruk Kalecik Karası 2009: Ön burunda kırmızı meyveler, özellikle kiraz ve frambuaz aromalarının algılandığı genç ve zarif bir şarap. Kalecik Karası üzümünün zerafetini yansıtan bir örnek. Özellikle ızgara kuzu eti ile denemelisiniz. İdeal servis sıcaklığı 16 C.

Vinkara Merlot 2009: Parlak, canlı, yakut kırmızısı renkte, frambuaz, siyah kiraz, menekşe aromalarından oluşan bir ön burun, damakta oldukça dengeli bir tanen-asit oranıyla tatlı-yumuşak bir etki bırakıyor. Özellikle; makarna, taze kaşar ve ızgara etlerle çok iyi uyum sağlıyor. İdeal servis sıcaklığı 16 C.

1 yorum:

  1. Bloğunuzun çok ilgi görüceğini düşünüyorum Nowahala telekom olarak başarılar dileriz.

    YanıtlaSil