21 Temmuz 2011 Perşembe

Kalecik Karası: Bir Ankara Klasiği

Başkent Ankara’nın ya da, eski adıyla Ancyra’nın en önemli geleneksel tarımsal ürünleri nelerdir? Kuşkusuz “Ankara keçisi”, “Ayaş domatesi” ve “Kalecik Karası üzümü” ilk akla gelen ürünler. “Kalecik Karası” sadece Ankara’nın değil, Türkiye’nin en değerli şaraplık kara üzümü. Olası tarihi Hititlere kadar uzanan bir Ankara klasiği. Değeri maalesef sonradan anlaşıldı. Eğer 1970’li yıllarda önlem alınmasaydı geçtiğimiz yüzyıl bütün Avrupa bağlarını yok eden filoksera (asma biti) zararı nedeniyle yok oluyordu. Son anda, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi imdada yetişti ve kaybolmaya yüz tutan bu güzelim çeşidi yeniden hayata döndürdü.“Kavaklıdere Şarapları A.Ş.” de 1989 yılından itibaren “Kalecik Karası”ndan Türkiye’nin en prestijli kırmızı şarabını üretti.


Kalecik Karası tahtını uzun süre kimseye bırakmadı ve Türkiye’nin en pahalı şarabı oldu. Ancak, 1990’ların sonlarından itibaren dünyaca tanınan ve hemen her şarap ülkesinde üretilen Fransızların soylu çeşitleri “Cabernet Sauvignon”, “Merlot” ve Güney Fransa’da “Syrah”, Yeni Dünya’da “Shiraz” olarak bilinen üzümlerin Türkiye bağlarına girmesiyle biraz sarsıldı. Ancak, kendisini hemen toparladı ve prestijli yerini günümüzde kadar korudu.

“Kalecik Karası” günümüzde Kapadokya, Trakya, Ege, Doğu Anadolu gibi farklı bağ bölgelerinde de deneniyor. Ancak, en değerli örnekleri Ankara/Kalecik’ten çıkıyor. Fransızların deyişiyle “şarabı şarap yapan terroir” yani, “toprak” ve “iklim”.

Kalecik Karası şarabı; ön burunda, çilek, kiraz, kırmızı erik, kara dut ve muz aromalarının yoğun olarak algılandığı, damakta tatlımsı, ancak yüksek alkolün asitlikle çok iyi dengelendiği, tanen oranı düşük, zarif bir şarap. Izgara kuzu eti ve kanatlı etleriyle çok iyi uyum sağlıyor. Orta düzeyde yağ içeren keçi ve koyun peynirleri, eski kaşar ve çedar peyniri ile de uyumu mükemmel. Şarapsever dostlarımız için bazı örneklerini yorumlayalım:

Kavaklıdere Prestij Kalecik Karası 2008: Meşe fıçılarda olgunlaştırılmış, kuru erik, karadut ve vanilya aromalarının damakta güçlü olarak algılandığı zarif bir şarap. Meşe fıçıda 12 ay olgunlaştırıldığı için damakta yumuşak ve zarif. İdeal içim sıcaklığı 17 santigrat derece.

Vinkara Mahzen Kalecik Karası 2009: Ön burunda kırmızı meyveler, özellikle kiraz ve frambuaz aromalarının algılandığı genç ve zarif bir şarap. Kalecik Karası üzümünün zerafetini yansıtan bir örnek. Özellikle ızgara kuzu eti ile denemelisiniz. İdeal servis sıcaklığı 16 santigrad derece.

Tomucukbağ Trajan Rezerv Kalecik Karası 2009: Kalecik’teki butik üretim. Aromatik zenginlik yanında çok iyi dengelenmiş, ön burunda muz, kiraz ve toprak aromalarından oluşan zarif bir şarp. İdeal servis sıcaklığı 16 santigrad derece.

Mey Leona Blush Rosé 2010: Kalecik Karası’nın güçlü aromatik özelliğini çok iyi yansıtan, ön burunda, yaban gülü, kırmızı erik ve turunçgil aromaları algılanan, asitce zengin, diri, çok zarif bir örnek. İdeal servis sıcaklığı 7 santigrad derece.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder