Pamukkale
Şarapları Şarapseverlerle Buluştu..
![]() |
Fotoğraf: Argün Tanrıverdi |
Artık “Güney”, giderek Türkiye’nin “Rhone vadisi” olma yolunda ilerliyor..
Sadece Pamukkale değil, büyük firmalarımızın tümü bu bölgede önemli yatırımlar
yapıyorlar.. Geniş alanlarda başta “Shiraz” olmak üzere “Cabernet Sauvignon”, “Merlot”, “Öküzgözü” ve “Boğazkere” gibi önemli şaraplık üzümlerden bağlar kuruldu, halen
de kurulmaya devam ediyor.. Kuşkusuz, bu önemli gelişim sürmeli.. Çünkü,
Türkiye’de artık şarapçılıkta “terroir”
(bölge) kavramının ön plana çıkartılması gerekiyor.. Şaraplarımız, ancak bu
şekilde kimlik ve kişilik kazanabilir.. Yoksa, “Kalecik Şarabı”.. “Şiraz
şarabı”.. tek başına anlamsız.. Kuşkusuz bu gelişim bir “apelasyon” ile taçlandırılmalı..
Şaraplara gelince; son
yıllarda iyi fiyat-kalite ilişkisiyle giderek pazarda önemli yer bulan
“Pamukkale Trio”dan öncelikle bahsetmek gerekiyor.. Özellikle 2009 yılı kırmızı
örneği 2011 yılında Viyana ve Çin’de düzenlenen uluslar arası yarışmalarda
“altın madalya” alarak, rüştünü ispatlıyor. Ancak, şirketin bana göre en
başarılı ürünü “Nodus Shiraz 2009”..
“Güney” bölgesi toprağı ve ikliminin “Shiraz”
üzümü ile ne kadar iyi evlendiğini gösteren ilginç bir şarap örneği..Viyana’da
altın madalya alan bu şarabın, bundan sonraki yıllarda da başarı kazanabilecek
bir potansiyeli var.. Baharat ve kırmızı meyve aromalarıyla damakta oldukça
etkileyici ve güçlü.. Evet, Türk şarapçılığında kalite hızla gelişiyor.. Şimdi
sıra devlette..En azından vergilendirmeyi yeniden gözden geçirmeli..
Kayra’dan
Ankara Sheraton Hotel’de Gövde Gösterisi..
Geçen Pazartesi günü
Ankara-Sheraton Otelde önemli bir şarap aktivitesi vardı.. Kayra, bahar tadımı
kapsamında, ürettiği ve ithal ettiği 12 farklı şaraptan oluşan zengin bir
yelpazeyi şarapseverlere sundu.. Gazeteciler, restoran sahipleri, büyükelçilik
mensupları ve akademisyenlerden oluşan geniş bir katılımcı grubu hem şarap
tattılar, hem de şaraplarla birlikte hazırlanan farklı yemekleri deneyerek
şarap-yemek uyumunu araştırdılar.. Gecenin açılışını “Mey İçki” şarap bölümü
menajeri Gözdem Gürbüzatık yaptı. Kısa ve etkili konuşması takdir aldı..Konuklara
ayrıca şarap dışında, orkestra eşliğinde müzik ziyafeti de verildi.. Doğrusu,
yemek, şarap ve müziği iyi birleştirdiler… Keyifli bir gurme gece oldu..
Mey içki denildiği
zaman, dünyanın önemli içki devlerinden olan “Diageo A.Ş”nin bünyesinde olduğunu da belirtmek gerekiyor.. 1997
yılında “Guiness” ve “Grand Metropolitan” şirketlerinin
birleşmesiyle doğan “Diageo A.Ş”
günümüzde hisseleri Londra ve New York Borsasında işlem gören dünyanın en büyük
alkollü içki üreticisi.. Çok uzun bir içki portföyü var..Guiness, Smirnoff, captain Morgan, Crown Royal, Gordon’s, J&B,
Johnie Walker, Balantines ülkemizde çok iyi bilinenlerden sadece birkaçı…
Gecenin şaraplarına
gelince; öncelikle geçen hafta bahsettiğimiz, Istanbul Şarap Dostları Derneği
Genç Şarap tadımında kırmızılar içinde en yüksek puanla altın madalya alan
“Kayra Vintage Cabernet Sauvignon 2009”dan öncelikle bahsetmek gerekiyor..
Tadımda, onun yerine Cabernet Imperial 2008 alınmış.. Çok başarılı, dengeli,
güçlü bir şarap. Damaktaki aromatik
etkinliği son derece güçlü bir şarap… Ancak, ben yine de, tadımda yer almasa
da, tanenlerini ve fenolik yapısını daha zengin bulduğum “2009 Vintage Cabernet
Sauvignon”u tercih ediyorum doğrusu..Ayrıca “Terra Kalecik Roze 2010” ve “Kayra
Vintage Shiraz 2009” ilgi çekici örneklerdi.. Bu tip organizasyonlar şarap ve
gastronomi dünyasına renk getiriyor..Nice tadımlara..
Fotoğraf olarak çektiğim bir karenin yazınızda yer alması hem şaşırttı hem de hoşuma gitti. Bilgilendirici yazı için de teşekkürler
YanıtlaSil